Un junior de nici 18 ani a… schimbat liderul campionatului Ligii A Prahova. Cosmin Lambru, decisiv în derbiul de la Blejoi

Dragos Trestioreanu -

Un junior de nici 18 ani a… schimbat liderul campionatului Ligii A Prahova. Cosmin Lambru, decisiv în derbiul de la Blejoi

Fost produs al defunctului Centru de Copii și Juniori al SC FC Petrolul, dar aparținând din vară de AS Petrolul ’52 Ploiești, vârful de atac Cosmin Lambru (foto lângă titlu; Paul MÂINEA) – va împlini 18 ani pe 26 noiembrie 2016 – a fost decisiv în derbiul pe care echipa la care a cerut să fie împrumutat, CS Blejoi, și l-a adjudecat acasă, cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă, înainte de prânz, în dauna echipei CS Cornu. A fost un joc între urmăritoarele liderului de dinaintea etapei a XII-a, mai sus-amintita Petrolul ’52, CS Blejoi (poziția a II-a din ierarhie, înaintea partidei) și, respectiv, CS Cornu (ultima treaptă a podiumului, înainte de primul fluier al centralului Robert Nuțu, de pe arena din Blejoi). Un joc în care juniorul Lambru – în afara unei discipline tactice asumate pe deplin – a avut cele mai importante trei faze ale gazdelor. Prima – în minutul 6, atunci când a urmărit o minge trimisă spre propriul portar de către un fundaș al cornenilor, l-a lobat pe goal-keeper-ul advers, Marian Surpănelu, care a căzut, apoi, peste atacant. Arbitrul ploieștean a dictat repunerea jocului din colțul careului mic, apreciind, probabil, că balonul nu mai era în joc în momentul infracțiunii. Greu de spus însă dacă trecuse deja peste trasnversală sau nu. Una peste alta, au fost circumstanțe de penalti! A doua – în minutul 76, atunci când a reluat, senzațional, cu capul, de lângă un apărător al Cornului, aflat la 12 metri, în unghi de 45 de grade, dreapta, direct în colțul lung. Reușită de atacant adevărat, care a scos maximum posibil dintr-o centrare a lui George Moruz, după o combinație cu Cătălin Ruptureanu. Iar asta deși nu se afla în cea mai bună poziție de ataca poarta. A treia – în minutul 80, presingul avansat făcut asupra lui Ionuț Pârvan (foto, în text, în echipament galben-negru, talonându-l pe Cristian Vasile; Paul MÂINEA) a dat roade pe deplin, fundașul central dreapta al oaspeților trimițând, de la 16 metri, lateral stânga, ceva mai tare spre Surpănelu, cel care – părând a nu avea un joc de picior corespunzător -, în loc să blocheze mingea cu corpul, a ales soluția nefericită, genunchiul drept, mingea „scurgându-se” pe lângă el în plasă, la colțul scurt! Cu un gol și provocarea unui autogol, Cosmin Lambru a devenit astfel omul derbiului, încheiat cu 2-0 în favoarea Blejoiului! De subliniat că a fost vorba despre a 13-a reușită a lui în 12 runde, una cu… noroc pentru echipa sa, care, cel puțin până duminică, 6 noiembrie, ora 15.45, este noul lider al clasamentului Ligii A Prahova (Foto: www.ajfprahova.ro). Mai mult, Lambru continuă să fie tot șef de pluton în ierarhia golgheterilor!

parvan-mareÎn rest, cel mai important meci al etapei nu a fost deloc unul cu sare și piper, ocaziile mari lipsind. Totuși, CS Cornu putea să dea lovitura, în minutul 36, la o acțiune frumoasă, pe stânga, a lui Ionuț Herea, care a driblat elegant și a „scos” în spate pentru șutul din prima, de la 11 metri, al lui Daniel Simion, care a trimis incredibil, din poziție foarte bună, doi-trei metri peste bara verticală! Dacă, în prima repriză, raportul de acțiuni ofensive la cele două porți a fost egal, în a doua, CS Blejoi a avut o netă superioritate. Însă, gradul de mare pericul0zitate a lipsit.

Trupa lui Răzvan Vlad  s-a impus până la urmă grație execuției, respectiv insistenței lui Lambru, dar și a formei de apreciat a tandemului central defensiv, Valentin Iordache-Ionuț Filip, ultimul dovedind că merită toate laudele. Ca și, de altfel, antrenorul principal Răzvan Vlad, a cărui decizie de a-l retrage, din minutul 67, ca fundaș de margine pe Ruptureanu și a-l trimite pe teren în locul acestuia din urmă pe Moruz, odată cu schimbarea accidentatului Claudiu Stoica, a condus nu numai la un plus de viteză în banda dreaptă, ci și la deschiderea scorului, cum am scris mai sus. În schimb, CS Cornu nu a mai oferit replica solidă de pe arena Ilie Oană, de acum câteva runde, când s-a dovedit cel mai puternic adversar de până acum al fostului lider – cel puțin până duminică, repet -, Petrolul ’52. De altfel, sugestivă a fost și declarația de la final a unui oficial al oaspeților: „Ne-am învins singuri!”. Cu referire, desigur, la nesincronizarea dintre Pârvan și Surpănelu, de la golul de 0-2, pentru că, la reușita juniorului atacant al Blejoiului, nu se poate face vreun reproș cuiva. În urma insuccesului, formația lui Mihai Dinu a căzut de pe podium, locul fiindu-i luat de o altă echipă bună a Ligii A, AFC Bănești-Urleta, învingătoare pe propriul teren, cu 2-0, în dauna Tricolorului Breaza.

CS BLEJOI: Ad. Gheorghe (fără notă, nu a primit niciun șut pe spațiul porții) – Cl. Stoica 6.5 (67 – Moruz 7), V. Iordache 7, I. Filip (cpt) 7.5, Șt. Stanca 6.5 – Enciu 6.5 (90+3 – I. Dobre), Rudaru 6 (90+2 – Sterie) – Ruptureanu 7, Cr. Vasile 6.5, Vl. Badea 6.5 (87 – Fl. Badea) – Lambru 8.5. Antrenori: Răzvan Vlad (principal), Emil Coșieru (secund).

CS CORNU: Surpănelu 5 – Al. Zamfir 6, Pârvan 5, Ov. Gheorghe 5.5 (cpt), Sintulescu 5.5 (77 – M. Teodorescu) – Cr. Gavrilă 5.5 (72 – Amariei 5.5), Fl. Prodan 5.5, I. Herea 7 (88 – Al. Ilia) – D. Simion 5 (58 – Al. Jinga 6), Șovăială 6, Băcioiu 6. Antrenor: Mihai Dinu.

Au arbitrat: Robert Nuțu 6 (Ploiești) – Doru Petre 7 (Bucov) și Andrei Ionuț Dan 7 (Ploiești).

Observator AJF: Mihai Ion (Ploiești).

Cartonașe galbene: I. Filip (17), Cr. Vasile (39), Ov. Gheorghe (41), Rudaru (58), Băcioiu (80), Vl. Badea (86), Șt. Stanca (90).

clas-1O scuză a echipei de la Cornu pentru eșec ar fi imposibilitatea de a-i fi folosit în primul „11” pe portarul Theodor Stroescu și pe fundașul stânga de 18 ani Gabriel Amariei, ambii începând meciul pe banca de rezerve, din cauza unor probleme medicale, ultimul intrând totuși pentru 20 de minute, pe final. La număr, ca rezervă, a fost și Marius Irimescu, cel mai experimentat jucător din efectivul oaspeților, dar din cu totul alte considerente însă. Nu-i mai puțin adevărat însă că și Blejoiului i-a lipsit căpitanul obișnuit și, totodată, play-makerul Irinel Dumitru, ținut în afara lotului tot din pricina unor probleme de ordin medical.

Altfel, la derbi, au fost prezenți – în asistența nemeritat de scăzută, să fi fost până în 100 de persoane – și președintele executiv al AS Petrolului ’52, Cristi Vlad, antrenorul principal Octavian Grigore, preparatorul fizic Marius Haită și jucătorul Dragoș Gheorghe, ultimul transferat de la CS Blejoi. De notat că până în primăvară component al acestei din urmă echipe, Florin Prodan i-a fost pentru prima oară adversar, în derbiul de sâmbătă.