Epilog la un eșec total nemeritat al Petrolului. Și VAR-ul este pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă?

Dragos Trestioreanu -

Epilog la un eșec total nemeritat al Petrolului. Și VAR-ul este pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă?

A reduce meciul de luni seară de pe arena Ilie Oană numai la cele două faze care au decis, de fapt, deznodământul întâlnirii dintre FC Petrolul Ploiești și FC Voluntari, ultimul din prima etapă a Superligii, ar fi totuși superfluu. Asta pentru că nu pot fi rupte dintr-un context clar: un joc atât de tacticizat, încât până în minutul 22, cel al primei faze care a necesitat consultarea VAR, aș fi crezut, vorba vine, că… nu există porți pe teren! Deși, Petrolul a fost echipa care nu a refuzat fotbalul, chiar dacă, și ea, s-a mai blocat cu mare atenție, rezultatul final nu i-a fost deloc favorabil, epilogul – eșecul cu 0-1 (0-0) – dovedindu-se total nemeritat. A fost astfel fiindcă, chiar dacă anumite cifre i-au fost defavorabile, galbenul a „dominat” azuriul pe gazon, sub lumina reflectoarelor. Un prieten îmi mărturisea în timpul partidei că îi e foarte greu, de fiecare dată, s-o urmărească pe FC Voluntari. De ce? Deoarece într-atât de lipsită de famec îi este propunerea de joc oferită iubitorilor de fotbal. Înclin să-i dau dreptate, păcat fiind că „lupii” nu au primit replica meritată de strategia abordării lor de a oferi și spectacol, nu numai… șah etern!

Venită în urma unei faze-șnur purtată în viteză, cu pase bine legate și iuți, de la Seto la Țicu, apoi la Cioiu și, finalmente, în spate la Dumitriu, reușita debutantului în echipamentul Petrolului  a aruncat în aer tribunele și peluzele. Cele aproape înțesate de 10.120 de suflete găzare vibrând pentru „lupi” și oferind tot timpul o susținere formidabilă, într-o atmosferă de vis. Însă, când nici nu se sfârșiseră felicitările, centralul George Găman a rupt-o la fugă spre ecranul VAR, din fața T1. Chemat într-acolo de concitadinu-i Nicușor Flueran. Doi cavaleri ai fluierului care au avut un start interesant în cariere, dar care, pe parcurs, au intrat în acel con de umbră ce-i transformă în la „și alții”. Poate că nu întâmplător, Găman a și fost scos, rapid, de CCA de pe lista FIFA. Fratele actualului stoper de la CSU Craiova, Valerică Gămna, a privit ecranul vreo cinci minute – de ce a prelungit, atunci, prima repriză cu numai două minute doar el o fi știind!?! – și a decis: nevalidarea golului! Pe motiv că Ivanovski, aflat în poziție de ofsaid, deci nesancționabilă, i-ar fi obturat vederea portarului Popa, împiedicat astfel să intervină.

De sus, de la etajul al treilea, de la masa presei, nu se vede totul cu precizie, fapt pentru care am rămas uimiți de ce s-a cerut verificarea VAR. Abia după meci am aflat, de la fostul arbitru Marius Avram, cel care – nota bene! – își avea fratele mai mic, Valentin Avram, ca AVAR,  că șutul lui Dumitriu fusese deviat ușor de Marticardi, atunci când nord-macedoneanul nu se afla deloc pe direcția portarului advers. Deci, reușita Petrolului survenise nu în urma împiedicării goal-keeper-ului ilfovenilor de a vedea traiectoria balonului, ci a devierii derutante a argentinianului. Dacă ar mai fi fost arbitru, Marius Avram a declarat, la un post de televiziune de sport națională, că ar fi decretat drept valabilă finalizarea fostului argeșean! Nu a fost așa și pe teren, văzându-se, finalmente, și cu ce implicații nedorite pentru ploieșteni.

Nearătându-se totuși, atunci, prea afectați de verdictul exagerat al omului în negru, „galbenii” au reluat jocul. Au sperat că vor mai putea da un gol care să și fie validat. Însă, nu a fost simplu, pânza de păianjen țesută de Liviu Ciobotariu în fața lui Popa neputând fi spulberată definitiv în cele aproape 70 de minute ce-au urmat. Colac peste pupăză, un duel aerian între înalții fundași centrali Tamaș și Armaș, foști coechipieri în axul central al apărării Voluntarilor, s-a soldat cu un… penalti acordat la urgență de către George Găman. Faza s-a pretrecut la 7-8 metri de buturile lui Avram, cel care salvase cu piciorul, ulterior, din fața lui Ricardinho.

Sesizat de VAR, dar nemaidând fuga la ecran, ca în minutul 22, centralul a fost ferm: „11 metri” pentru oaspeți, în minutul 89! Transformarea acestuia de către debutantul în trupa ilfovenilor, Florea, a fost consemnată abia în 90+2! Nu știu alții ce și câte reluări au văzut la TV, de la masa presei neobservându-se mare lucru, o repet, dar ce-am prins după meci, acasă, nu a fost relevant. Aș fi vrut nu numai brațul lui Tamaș în mișcare să-l văd, ci și, mai ales, momentul eventualului impact al acestuia cu pometele lui Armaș. Dacă puteam, atunci aș fi zis că a fost penalti. Deci, numai o reluare de pe partea tribunei a doua m-ar fi convins. Nu a fost cazul!

Ca o concluzie, FC Petrolul a jucat bine, FC Voluntari nu prea a arătat, ca stil de joc, a fi a patra formație a României și finalistă a Cupei României, arbitrajul la centru a avut o anumită manieră, așa ceva nepăcălindu-mă după 65 de ani de privit jocul cu balonul rotund, iar rezultatul final a fost TOTAL nedrept, decis de VAR, căci… „humanum errare est”. Thrillerul s-a încheiat cu un moment demn de antologia filmelor mute cu Stan și Bran: sesizat de către arbitrul de rezervă Iulian Dima, centralul George Găman a rupt-o iar la fugă spre zona ecranului VAR,  dar atunci pentru a-i arăta cartonașul roșu… șoferului autocarului Petrolului! S-o fi căutând un altul care să îi ducă pe „lupi” la Arad? Să i se spună, de-acum, celui cu fluierul „Găman Radarul”? Ar fi amuzant, dacă nu-i chiar trist!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.gsp.ro

Publicitate

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024

Swisso
Swisso