Va juca echipa Chiajnei la victorie contra Petrolului sau își va conserva forțele pentru barajul de care s-a apropiat la un punct? – aceasta e întrebarea. Cu o victorie pe „sintetic”, Țicu & Co. s-ar putea însă desprinde din nou în frunte, poate chiar decisiv!

Dragos Trestioreanu -

Va juca echipa Chiajnei la victorie contra Petrolului sau își va conserva forțele pentru barajul de care s-a apropiat la un punct? – aceasta e întrebarea. Cu o victorie pe „sintetic”, Țicu & Co. s-ar putea însă desprinde din nou în frunte, poate chiar decisiv!

Pornind de la conflictul verbal de după finalul derbiului dintre Petrolul și Hermannstadt, avut de Nicolae Constantin – antrenorului principal al „lupilor” alăturându-i-se, apoi, directorul sportiv Claudiu Tudor – cu un grup de fani de la tribuna 0, o să încerc să trec totuși repede peste a treia remiză albă consecutivă de acasă din 2022, pentru a ajunge la anticipările cu privire la meciul de la Chiajna contra Concordiei, de sâmbătă, 9 aprilie, ora 14.30.

Imediat ce s-a auzit ultimul fluier al lui… Flueran de la Craiova, câțiva suporteri aflați la tribuna 0, cum scriam mai sus, au început reproșurile către Nae Constantin. Iar acesta nu s-a ferit să declare la conferința de presă post-joc despre ce au avut de comentat respectivii susținători ai Petrolului: „Au reclamat de ce am jucat, din nou, cu doi fundași dreapta (Georgi Pashov, fost sus, în „galben-albastru”, și Sergiu Pîrvulescu, foto mijloc, același echipament), adică prea defensiv”. Stând strâmb și judecând drept, la partida de debut din play-off, știută fiind forța ofensivă actuală a Universității Cluj, găselnița lui Constantin a fost acceptată. Ba chiar, în pofida rezultatului final, care tot semieșec s-a numit, oricum am da-o. Repetarea acesteia însă cu FC Hermannstadt a părut deja cam mult. Dacă nu s-ar fi pierdut la CSA Steaua și s-ar fi câștigat, mergând și un X la o adică, în „Ghencea”, încă o remiză albă, pe arena Ilie Oană”, în derbiul dintre locurile 1 și 2 ar fi fost mai de înțeles. Dar, câtă vreme calculele ante-factum nu au ieșit deloc, cel de-al treilea 0-0 la rând, acasă (unul în sezonul regular și două în play-off), a ajuns să dea fiori. Fiori de gheață, aproape, că s-ar putea pierde nu prima poziție – căci și de pe a doua se poate promova, deși nu ar fi la fel de merituos ulterior avansului avut de Petrolul -, ci chiar și locul 2. Iar unul de baraj, la finele play-off-ului, nu ar mai fi cine știe ce mare perfomanță, ținând cont peste ce prim-divizionare s-ar putea da, la urma-urmei. De aceea au reacționat astfel după derbi acei suporteri de la tribuna 0, opinia lor fiind împărtășită, și prin viu grai, și pe rețelele de socializare, de către destui de numeroși alți fani.

O evoluție fadă în plan ofensiv în primele trei jocuri din play-off a condus la numai un singur gol marcat. Adică, la o medie neașteptat de slabă pentru al doilea atac al ligii secunde din sezonul regular. Unul care ar fi putut fi însă primul, dacă nu s-ar fi văzut cu ochiul liber dificultățile de gen până și la victoria la limită cu tinerii de la Unirea Constanța! FC Petrolul trebuie să dovedească în etapa a patra din play-off că știe și să mai învingă, implicit să și marcheze cu un gol mai mult decât adversara. Cea care va fi sâmbătă, după prânz, Concordia Chiajna, pe dificilul teren al său acoperit cu iarbă artificială. În privința Concordiei, preluată mai de curând de fostul petrolist Ianis Zicu, se pot pune două întrebări. Prima ar fi dacă se va baza cu maximă încredere pe legea FRF-ului cum că echipe precum CSA Steaua nu au drept de promovare. Iar a doua, dacă FRF va fi obligată de Ministerul Sportului să renunțe la această prevedere regulamentară dintr-o – apreciază ministrul actual – o lege veche, pe care o va modifica în curând, cum va aborda meciul de astăzi? Marc & Co. se află acum pe locul 5, la numai o singură lungime în spatele Stelei, dar și la șase în fața Unirii Slobozia. Chiar dacă în fotbal se spune, știți clișelul, că mingea este rotundă, diferența față de trupa lui Adrian Mihalcea îi oferă lui Zicu o liniște a locului 5. O poziție care – potrivit FRF – este, de fapt, a patra, adică una de baraj. În condițiile în care ar exista pericolul a se schimba ceva, deși nici nu cred că ar fi firesc deloc acum, același Ianis Zicu sunt ferm convins că va aborda meciul la victorie. Evident, deoarece – vorba aceea – ce-i în mână nu-i minciună. Mai exact că, în cazul în care Steaua nu o va învinge duminică la Slobozia pe Unirea, atunci Concordia va sări pe 4 și nu se va mai pune, deci, problema dacă se va schimba legea sau nu.

În conjunctura actuală, cu Hermannstadt și „U” suflându-i deja „în ceafă”, un succes al sibienilor la Cluj – de ce nu ar fi posibil? – coroborat cu o altă remiză a ploieștenilor, nu zic de mai rău, căci nu cred că va fi cazul, i-ar aduce pe băieții lui Marius Măldărășanu în… cârca acelora ai nașului său. Chiar dacă „șepcile roșii” ar ajunge la cinci lungimi în urmă, nu va dispărea 100% presiunea – sau teama? – apărută încă din startul play-off-ului. O frică, așa aș numi-o, despre care au tot vorbit cei de la Petrolul de la finele anului trecut: „Campionatul se va decide în ultima etapă, necontând diferența față de locurile doi și trei”! Ce-or fi anticipat, atunci, domniile lor nu-mi dau seama, dar prea s-au dovedit Mafalda, ecartul de șapate și opt puncte față de locurile doi și, respectiv, trei, la încheierea sezonului regular, subțiindu-se tot mai îngrijorător. A fost cumva exagerată satisfacția unora pentru ținerea pe loc a contracandidatelor autorizate la accederea directă în L1, după derbiurile de la Ploiești. Nu s-a uitat, oare, că va mai fi și un retur, cu meciuri la Cluj și Mediaș? Sigur, și FC Hermanstadt Sibiu și Universitatea Cluj vor mai avea un meci direct la Mediaș, însă și Petrolul va combate de trei ori în deplasare, tot în retur, și numai de două ori pe propriul teren. Iar acasă, una dintre oponente va fi CSA Steaua, cea care ar putea visa încă, și pe-atunci, că va primi drept de participare la baraj! Bref, victoria este absolut imperioasă, astăzi, la Chiajna. Lotul este în mare proporție valid, absentând numai Dragoș Gheorghe și Silviu Pană. Astfel încât, ar mai fi de ales numai o altă tactică, nu... „să nu luăm gol și vedem cum om da, măcar, unul”. Dacă gândim iar că jocul cu un singur mijlocaș central și doi atacanți (Sory Ibrahim Diarra și Senad Jarovic – foto sus, cel din urmă) ar conduce neapărat la riscul de a se pierde un meci, atunci am dubii – să fiu iertat! – că Petrolul chiar ar merita să promoveze! Domnule antrenor, aveți cuvântul! Baftă!

Să vedem cum va fi brigada, tot una de Liga 1, 100% de data aceasta: Iulian Dima (București), Alexandru Florin Vișan (Galați) și Marius Cristian Marchidanu (Brăila), cei trei de pe teren. Numai rezerva de la centrul acestuia, dar în afara lui, este de lot secund – Alin Constantin Olaru (Râmnicu Vâlcea). Curios, până la această oră, pe siteul www.frf-cca.ro, este trecut numai numele observatorului de arbitraj, adică Gheorghe Mihalache, din Buzău, ci nu și cel al colegului acestuia, observatorul de joc. De ce?!?

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.fcpetrolul.ro și www.sport.ro