Astăzi – un nou duel al „lupilor” cu prima echipă învinsă de ei în sezonul 2015-2016, FC Botoșani

Dragos Trestioreanu -

Astăzi – un nou duel al „lupilor” cu prima echipă învinsă de ei în sezonul 2015-2016, FC Botoșani

Astă-seară, la ora 20.30, pe arena Ilie Oană, în direct la televiziunile Look TV, DigiSport și Dolcesport, va debuta un alt meci foarte-foarte important pentru viitorul pe termen foarte scurt al Petrolului – cel cu FC Botoșani. În fapt, prima echipă ce-a fost învinsă, în acest sezon, de către purtătorii echipamentului galben-albastru. Trupă aflată, și ea, în suferință de ceva vreme – nu și insolventă, însă – pe plan sportiv, având emoții de menținere în același eșalon, mai ales după succesul neașteptat al Concordiei Chiajna, în fața grupării FC Voluntari, Botoșaniul a mai primit în etapa precedentă, ultima a turului play-out-ului, o lovitură de măciucă în moalele capului. A pierdut drastic, la scor de tenis, pe arena din cartierul Gruia, în fața recentei finaliste a Cupei României-Timișoreana, CFR Cluj: set la zero! Și-a anulat astfel efectul pozitiv de la propriul golaveraj, ulterior victoriei obținute în fața echipei ACS Poli Timișoara, în Moldova consemnându-se același rezultat, 6-0, dar în favoarea lui Ngadeu și compania! Automat, ca fiară tot mai rănită, FC Botoșani se presupune că își va vinde scump pielea pe „Ilie Oană”.

Petrolul se află într-o situație și mai grea, totuși, în ierarhia la zi a acestei faze a competiției – cea din urmă a campionatului. Deține „lanterna roșie”, de o groază de vreme, iar asta din mai multe motive. Rezultantă a intrării în procesul de insolvență, în iarna anului trecut, a restructurării din temelii a lotului, atât în vara lui 2015, cât și în iarna lui 2016, a penalizării cu 6 puncte, ante-factum, din cauza datoriilor clubului, a managementului absolut defectuos al patronatului, „povestea” găzarilor din actuala ediție este una… horror. Dar, știți cum se zice, speranța moare ultima, astfel încât, de la căpitanul Cobrea și până la ultima rezervă, cei rămași în lot se luptă pentru înfăptuirea unui miracol. Chiar așa, neplătiți de câteva luni! Pentru așa ceva, cei 11 care vor intra, deseară, pe gazonul mult îmbunătățit de către noul administrator ale stadionului, CSM Ploiești, merită să fie aplaudați, susținuți moral, de mai multe mii de suporteri, așteptându-se revenirea în tribune și peluze a celor care, în urma cu un an, doi sau trei, știau – în zi de meci – să ia un singur drum: cel al arenei Ilie Oană!

De-acum și fără Inez, care și-a reziliat amiabil contractul avut cu SC FC Petrolul, dar și fără Begeorgi și Stana, doi titulari suspendați pentru cumul de cartonașe, dar cu David recuperat după durerile de la spate, antrenorul principal Ionel Tersinio Gane trebuie să scoată din joben o nouă formulă, iarăși alta, care să poată să lege două victorii, după cea, clară, din partida de-acum o săptămână, de acasă, contra formației CS Universitatea Craiova. În condițiile date, Jerry Gane ar putea începe al patrulea duel, din acest seozn, cu FC Botoșani, cu următorul „11”: Cobrea – David, Mișelăricu, Benga, Beța – Bucșa – Gavrilă, Zoubir, Ziani, Astafei – Paolucci, pe lista rezervelor, din raportul de joc, în afara obișnuiților Popescu, Guerriero, Mareș, Pacar și Michail, urmând a mai fi trecuți tânărul Alecsandru și, pentru prima oară, un fost junior din propriul centru, junele mijlocaș ofensiv de 21 de ani Sebastian Petre (foto galerie; www.fcpetrolul.ro), care a mai jucat la CS Blejoi, Conpet Ploiești și Dinamo II București. Asta e situația acum, după ce s-au retras de la echipă Marinescu, Prestia și Inez, iar alți doi jucători, Varga și Pulhac, au fost scoși din efectiv, pe motiv de disciplină sau evoluții precare.

În acest moment, adversara găzarilor se află pe locul de baraj, al 12-lea din ierarhia generală, antepenultimul din cea a play-out-ului (6), poziție vizată a fi ocupată, la final, de… Petrolul. Cele două combatante sunt despărțit – când va debuta returul play-out-ului și vor mai fi, în afara celui cu trupa antrenată, din nou, de Leo Grozavu, încă șase jocuri – de nu mai puțin de 9 puncte. Situație în care, un succes al „lupilor” este absolut obligatoriu, pentru a se menține, firește, vii speranțele de continuare cu bine a luptei pentru salvarea de la retrogradare. În ciuda mizei foarte mari pentru ambele grupări, LPF a catalogat acest meci drept unul cu grad de risc mediu, evident și pentru numărul mai mic de suporteri care însoțesc grupara Botoșaniului la partidele din deplasare. Liga l-a delegat ca observator de joc pe gălățeanul Constantin Țolea. În schimb, CCA a optat pentru o brigadă integral bucureșteană, inclusiv supervizorul pentru arbitraj fiind domiciliat în capitala țării, Corneliu Fecioru. Trioul care va conduce meciul dintre Petrolul și FC Botoșani este format din centralul Radu Petrescu și asistenții Mircea Mihail Grigoriu și Andrei Constantinescu, cărora li se va adăuga rezerva Iulian Dima.

În prefața acestei întâlniri, Jerry Gane (foto sus, în dreapta; www.fcpetrolul.ro) a declarat că „întâlnim o echipă care vine după o înfrângere drastică, zero la șase pe terenul lui CFR Cluj, şi care nu trece printr-o perioadă bună, pentru că se află şi ea, în acest moment, implicată în lupta pentru evitarea retrogradării. Cu siguranţă, va fi un meci dificil, dar asta nu schimbă cu nimic ideea şi gândul nostru de a câştiga, mai ales că jucăm acasă, pe arena Ilie Oană, şi trebuie astfel să avem iarăși un atu. În ultima perioadă, am crescut de la meci la meci şi sper ca şi vineri (n.r. – astăzi) să facem un joc bun şi, mai ales, să obţinem toate cele trei puncte. Astfel încât, să micşorăm distanţa faţă de celelalte echipe, pe acest final de campionat. Suntem, încă, la nouă puncte de locul de baraj şi, dacă vom reuşi să câştigăm cu Botoșaniul, să ne putem apropia la şase de această echipă, cu tot atâtea etape de jucat până la final. Sperăm în continuare, încercăm să facem tot posibilul şi vom vedea unde vom ajunge. Echipa a jucat în ultimele etape, a adus puncte şi i-am simţit pe suporteri lângă noi şi la Chiajna, şi în meciul cu Voluntariul, dar și, mai ales, în cel cu CS Universitatea Craiova. Îi aşteptăm, în număr cât mai mare, și cu Botoșaniul,  pentru că ne ajută foarte mult”. Tehnicianul Petrolului, care se poate lăuda, pe termen destul de scurt, cu două victorii, două remize și un singur eșec, și acela nemeritat, a fost însoțit la conferința de presă de joi, 21 aprilie 2016, de stâlpul defensivei, Alexandru Benga (foto sus, în stânga; www.fcpetrolul.ro), cel care a declarat: „Începem returul acestui play-out cu un meci acasă şi avem mare nevoie de toate cele trei puncte puse în joc, ca să putem rămâne în lupta pentru supravieţuire. Având în vedere ultimele noastre prestaţii, pot să spun că aşteptăm cu încredere acest duel. Realitatea este că ne aflăm pe ultimul loc şi fiecare meci îl jucăm astfel cu sabia deasupra capului. Dar, mai sunt şapte etape, se pot schimba multe lucruri şi nu ne rămâne, deci, decât să luptăm până la capăt. Chiar am vorbit între noi în vestiar că trebuie să abordăm foarte serios toate meciurile care ne-au mai rămas de jucat şi să încercăm să scoatem din ele cât de mult se poate. Trebuie să dăm dovadă de profesionalism, să jucăm cu demnitate până la final”.