Deși mai sunt cinci meciuri în play-off și vreme din plin până la deadline-ul contractelor mai multor jucători, un oficial al FC Petrolul a scos deja trei dintre ei la „mezat”! Explicația a fost să aibă timp vreo două-trei luni cei aflați pe „făraș” să-și găsească echipe!

Dragos Trestioreanu -

Deși mai sunt cinci meciuri în play-off și vreme din plin până la deadline-ul contractelor mai multor jucători, un oficial al FC Petrolul a scos deja trei dintre ei la „mezat”! Explicația a fost să aibă timp vreo două-trei luni cei aflați pe „făraș” să-și găsească echipe!

Din experiența de jurnalist de aproape 30 de ani, mărturisesc că – atunci când se apropiau vacanțele de vară sau de iarnă și întrebam la clubul găzarilor care sunt jucătorii la care urma să se renunțe, măcar ei – mi se replica, tot timpul, că nu pot fi spuse numele acestora. Asta deoarece, scriindu-le, fie le amăram sărbătorile de iarnă, fie destabilizam lotul, înainte de finalul de sezon. Așa că, recunosc, era cvasi-imposibil să aflu câte ceva în acest sens. Rare erau situațiile în care mai „transpira” o informație, ajunsă, de fapt, prin… alte părți, mai întâi! În acest context, anunțul de luni, 18 aprilie 2022, de la un post local de televiziune, pe parcursul episodului săptămânal al unei emisiuni preponderent dedicată fotbalului, în general, și Petrolului, în special, că trei fotbaliști din lotul „lupilor” au fost deja anunțați că sunt pe „făraș” m-a lăsat perplex, realmente.

Explicația unui oficial din cadrul clubului prezent în studio ca invitat – unul mai apropiat, prin fișa postului, de staff-ul tehnic, decât de cel executiv, de la birouri – nu cred că stă, acum, în picioare. E adevărat că fundașul central Răzvan Horj (foto, în echipament galben, în duel aerian cu Dmitro Melnichenko, de la Dinamo Kiev „U 19”), mijlocașul Silviu Pană (foto sus, în text, al doilea de la stânga la dreapta) și atacantul Marius Coman (foto jos) fie nu au jucat deloc, oficial, în 2022, primii doi, fie foarte puțin, și-atunci în sezonul regular, cel de-al treilea. Coman a suferit, chiar pe la începutul antrenamentelor de după pauza de vară, o accidentare gravă, revenind după mai mult timp, dar fără a mai fi cel de pe vremea când era golgheterul eșalonului secund, la Fotbal Comuna Recea, o nou-promovată în Liga II-a. Apoi, la meciul din sezonul regular de la Mediaș, cu FC Hermannstadt Sibiu, s-a accidentat serios și Pană, cel care s-a întors la pregătiri cu puțină vreme în urmă. Iar Horj, despre care se zvonește, dar nu bag mâna în foc, că ar fi fost dorit în ianuarie și… nedorit în februarie, tot a.c., se zice că nu ar fi fost placul chiar al tuturor celor din club, care decid transferurile. Deși, față de titulari ai postului lui ori rezerve, are 62 de meciuri bifate în L1. Mai precis, câte nu au la un loc toți ceilalți, nedebutanți încă în eșalonul imediat de mai sus. Bașca, el a fost plăcut și de Gheorghe Hagi, la echipa căruia, ex-Viitorul Ovidiu, a jucat de 11 ori. Ținând cont că toți trei se află la antrenament – nu am înțeles totuși de ce a apărut recent, într-o fotografie de pe o rețea de socializare, Silviu Pană pregătindu-se alături de… Armando Vajushi – apreciez că a le spune, încă de pe acum, că nu va mai fi nevoie de ei de la vară coincide, de fapt, cu atenționarea lor că… din prezent nu vor mai face parte din lot. Atunci, de ce înainte se păstra o tăcere absolută chiar și cu doar câteva zile înainte să se renunțe la un jucător, iar acum, gata „bomba”!

Dar să vedem care a fost justificarea acestui anunț neașteptat și, zic eu, chiar și nejustificat la momentul actual. Precizarea, făcută public în emisiune, că Horj, Pană și Coman au fost anunțați devreme despre decizie ar fi motivată de timpul suficient pe care să-l aibă la dispoziție cei trei de a găsi echipe la care să-și continue activitatea. Chiar de două, două și jumătate sau chiar trei luni să aibă ei nevoie?!? Nu cumva s-a omis a se lua în calcul, atunci când s-a făcut anunțul punerii pe liber la finele campionatului, că nu va mai fi mai nimeni interesat de jucători fără meciuri în picioare, vreme de aproape trei luni? Și-atunci, ce ajutor li s-a dat astfel?!? Nota bene, Marius Coman a mai fost pe teren sau pe bancă, în schimb Pană și Horj – nici măcar o singură dată în raportul de joc! Bref, cine s-ar încurca de la vară cu astfel de jucători?!? Să accept totuși că s-o fi crezut că li se va face astfel un bine, ba chiar inclusiv unuia adus în iarnă, pentru a… nu fi folosit deloc nici atunci, nici în primăvară! Însă, vin și întreb, nu dau cu bățul prin gard, dacă gestul s-a zis că a fost fair play, de ce nu au fost anunțați, tot de-acum, și alții. Cei cărora sunt convins că li s-au dat, deja, mesaje subliminale cum că nu vor mai continua aici în sezonul următor. La ei, chiar nu s-o fi gândit nimeni, deși când prind lotul, când nu, de jucat, ce să mai vorbim? În raport cu toți aceia, nu trebuia să se procedeze, repet, tot cu fair-play?

Altfel, în aceeași emisiune, s-a avansat ideea că, după promovare, în eventualitatea în care va fi și obținută, efectivul nu va suferi multe modificări. Adică, se va merge pe continuitate. Să fiu iertat, dar cu acest lot s-a pierdut, acasă, meciul din Cupa României cu o echipă care s-a bătut până de curând să scape de baraj, în Liga 1, adică FC U 1948 Craiova. Un joc în care, nu trebuie să ne ascundem după deget, Petrolul nu a prea avut replică! Tot din experiență proprie, nou-promovatele care, din varii motive, nu și-au schimbat semnificativ loturile imediat au avut mari probleme, diferența de eșalon fiind mare, din punct de vedere valoric. Drept urmare, fie au marșat în direcția schimbării, abia la final de mercato de vară, fie au făcut restructurări masive în cel de iarnă. În destule cazuri, s-a dovedit totuși a fi tardiv, astfel că revenirea de unde s-a promovat s-a făcut imediat. E drept, sunt și excepții de la regulă, însă echipele acelea au fost în suferință sezon după sezon, până au retrogradat în cele din urmă Nu cred că așa ceva își doresc suporterii Petrolului să se întâmple cu echipa lor de suflet. S-a mai întâmplat o dată, nu demult, și s-a scăpat ca prin urechile acului, printr-o implicare importantă din punct de vedere financiar și, implicit, aducerea unor fotbaliști superiori celor care au fost păstrați post-accedere în Liga 1 sau transferați „liber de contract”, imediat după aceasta. Nu știu de ce, dar – în primul caz – anunțul de luni mi se pare unul de genul „pentru unii mumă, pentru alții, ciumă”, iar în al doilea, o mostră de… amatorism din partea cuiva care și-a asumat, în public, precizarea cu pricina!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)