Un Petrolul – Dinamo cu intrare liberă! Dacă nici acum nu vin cel puțin 10.000 de fani, atunci când?

Dragos Trestioreanu -

Un Petrolul – Dinamo cu intrare liberă! Dacă nici acum nu vin cel puțin 10.000 de fani, atunci când?

Atât antrenorul principal al Petrolului, Mihai Stoichiță (foto, în dreapta; www.fcpetrolul.ro), cât și fundașul Alexandru Tudose (foto, în stânga), în conferința de presă săptămânală, care a prefațat meciul de luni, 7 decembrie, ora 20.30, de pe arena Ilie Oană, în direct la televiziunile Look, DigiSport și Dolcesport, au insistat asupra prezenței în număr cât mai mare a suporterilor „lupilor”, la o dispută ce altădată era un derbi al etapei. Acum, datele sunt altele, oaspeții fiind aproape sigur calificați în play-off, pe când gazdele – plasate pe ultimul loc al ierarhiei Ligii I, cu speranța primirii, de la TAS, a celor 6 puncte luate, înainte de startul competiției, de către Comisia de licențiere din cadrul FRF. Verdictul este așteptat în ajunul Crăciunului. Grație presiunii puse de unii dintre fani pe autoritățile locale, s-a rezolvat și disputarea partidei la Ploiești, pe „Ilie Oană”, după ce, la jumătatea acestei săptămâni, situația era în… aer! Lucian Rădulescu a reușit, din nou, să închirieze arena și i-a oferit astfel, încă o dată, Petrolului șansa de a juca acasă un meci foarte important pe propriul teren. Un alt gest, din partea lui, care meritat lăudat. Încă o dată. De altfel, Stoichiță s-a și referit, în conferința de presă, la reușita acestei acțiuni, la care, repet, fanii au avut rolul deosebit al lor, cvasi-decisiv: „Este o mare realizare faptul că jucăm la Ploieşti. Eu am refuzat toate variantele care se vehiculau, spunându-le oamenilor că vreau să facă totul pentru ca echipa să rămână aici. Vreau să le mulţumesc, pe această cale, şi lui Lucică Rădulescu, şi autorităţilor, acestora din urmă pentru că au fost îngăduitoare cu, până la urmă, propriul lor copil. Cam aşa ar trebui să fie lucrurile – înţelegere şi înţelepciune. Altfel, dacă nu s-a fi jucat aici, la Ploiești, ne-am fi pus cu toţii într-o situaţie absurdă şi, totodată, ridicolă”. La unison cu tehnicianul său, Tudose a declarat: „Este, evident, un avantaj faptul că evoluăm acasă, în faţa unui public cum este cel din Ploieşti. Vom juca pentru noi, dar şi pentru fani, pentru că, până la urmă, ei sunt inima echipei! Trebuie să intrăm pe teren şi să dăm totul, iar mesajul meu pentru spectatori este să ne susţină aşa cum au făcut-o şi până acum, adică senzaţional!”.

Cei doi au mai spus că întâlnirea cu echipa fostului antrenor al Petrolului, din doua mandate, Mircea Rednic, nu are vreo conotațue specială, singurul scop, dată fiind situația din clasament a trupei găzarilor, fiind adjudecarea celor trei puncte, atâtea câte va primi câștigătoarea duelului de mâine. Mihai Stoichiță a precizat că „va fi un meci greu, dar nu ne temem de el. Dorinţa băieţilor, dar şi a mea, este aceea de a încerca să scoatem maximum posibil din această confruntare, iar eu cred că vom reuşi să facem acest lucru. În rest, nu se poate spune că jocul ar avea vreo încărcătură deosebită. Încărcătura este data de doar de poziţia noastră din clasament şi de faptul că trebuie să ajungem acolo unde ne-am propus. Acesta este singurul lucru care mă interesează şi, în acelaşi timp, mă şi presează în momentul de faţă”, iar Alex Tudose crede că va fi „un joc ca oricare altul. Nu mai contează numele echipei pe care o întâlnim, pentru noi importante sunt cele trei puncte puse în joc. Sper să le şi luăm, mai ales că, acasă, am făcut meciuri bune, contând foarte mult şi aportul publicului, după părerea mea cel mai bun din prima ligă! Suntem o familie, alcătuim o echipă bună, dar trebuie să demonstrăm asta şi pe teren, iar luni seară (n.r. – 7 decembrie), noi trebuie să fim cei învingători!”.

Ambele combatante ale confruntării de luni vor avea câte o absență în „11”-le de start, doi fotbaliști de profil defensiv, Alexandru Benga și, respectiv, Steliano Filip, urmând să ia loc în tribună, din cauza cumulului de cartonașe, primul având șapte „galbene”, iar al doilea – tot atâtea. În afara lor, care ar fi fost apți de joc, dacă nu erau suspendați, vor mai lipsi Marian Dean Beța, în recuperare după o rupttură musculară ce îl ține pe tușă 45 de zile, și Antonio Ghomsi, camerunezului reziliindu-se amiabil contractul cu Dinamo. Așa cum a anunțat în conferința de presă, de la cantonamentul de la Săftica, Mircea Rednic. Referindu-se la jocul cu Petrolul, Rednic a declarat: „Sper să se rezolve problemele de la Petrolul, pentru că Ploieștiul este un oraş de fotbal, acei oameni nu merită să fie trataţi așa cum sunt trataţi în momentul de faţă. Merită o echipă puternică. Din partea mea, am făcut tot ce am putut acolo. Pe unii jucători transferați la Dinamo i-am propus și la Petrolul, dar nu au fost acceptaţi! Şi Palic a fost propus în perioada mea acolo şi a trecut prin mai multe mâini, mai mulţi specialişti şi au decis! Nu decideam eu, decideau alţii, care nu aveau nicio treabă cu fotbalul! A fost o decizie corectă din partea mea că am plecat de la Petrolul în plin campionat. Stoichiţă are multă experienţă şi a demonstrat că se poate descurca în orice situaţie. Şi el îşi doreşte să câştige, şi eu doresc să câştig… O să fie un meci interesant, un meci deschis. Pentru noi, trei puncte înseamnă un pas mare spre calificarea în play-off. Petrolul e o echipă care joacă, iar lui Mihai Stoichiţă îi place să pregătească echipele ofensiv”. Se vede că fostul echipier al Corvinului mai are (încă) un sentiment pentru Petrolul și Ploiești! Și Stoichiță a vorbit laudativ despre omologul său: „Dinamo este o echipă bună, are şi un antrenor foarte bun, care a organizat-o foarte bine. Şi noi putem avea o organizare de joc bună, pe asta ne bazăm în primul rând şi, după aceea, poate pe inspiraţia superioară pe care trebuie să o avem în acest meci, faţă de debutul jocului de la Botoşani, pe care îl puteam tranşa fără probleme în primele douăzeci-treizeci de minute. Nu este un duel între mine şi Rednic, pentru că nu mai jucăm noi. Acum e vorba despre o urmărire tactică, care dintre noi reuşeşte să-l păcălească pe celălalt, atât! În rest, din păcate, noi nu mai putem să ne împrumutăm picioarele pentru o centrare, pentru un pas lung, pentru un pas scurt, nu putem să ne împrumutăm iuţeala gândirii sau inteligenţa jocului… Noi încercăm să inoculăm ideile noastre, care sunt infiltrate prin creierul a 14 jucători, care personalizează ceea ce le transmitem noi, din punctul de vedere al tuturor elementelor ce formează pregătirea unui joc”.

Cum-necum, primul duel ca antrenori dintre „Lippi” și „Puriul” merită un  stadion plin. Dacă nu acum, cu intrare liberă, atunci când? Antrenorul Petrolului regretă absența „ministrului apărării”: „Din păcate, şi acum vom avea un handicap, prin absenţa lui Benga. Asta pentru că noi avem un <<11>> bine conturat la ora actuală, iar atunci când dispare câte un jucător trebuie să răscolesc o echipă întreagă, ca să găsesc o formulă cât de cât apropiată de performanţă. Dar asta nu este o scuză pregătitoare pentru un eventual eşec, ci doar situaţa actuală în care se află Petrolul. Una la care trebuie să ne adaptăm, ca să scoatem maximum posibil. Aş vrea ca apărarea să fie mult mai exactă, pentru că acolo am suferit cel mai mult, iar în zonele laterale să avem mai multă vivacitate. Din păcate însă, a tot trebuit să improvizăm, fiind greu să le ceri unor oameni nespecializaţi pe acele posturi să joace ceea ce îmi place mie să joc. Dar sper ca la meciul acesta, cu Dinamo, mobilitatea în teren să fie alta”.

Petroliștii au intrat ieri seară în cantonament, la hotelul Central, au făcut astăzi un ultim antrenament înaintea meciului de luni, pe care-l așteaptă cu destule speranțe. Comisia Centrală de Arbitri a decis ca disputa dintre Petrolul și Dinamo să fie condusă de centralul vâlcean Adrian Comânescu, asistat la cele două linii de către bucureștenii Valentin Avram și Bogdan Gheorghe, rezervă urmând a fi orădeanul Florin Mihai Marcu, cu toții supervizați de buzoianul Marian Dorobanțu. Liga Profesionistă de Fotbal la- delegat, în calitate de observator de joc, pe bucureșteanul Marcel Vasile, un fost goal-keeper de prim eșalon.