Un posibil prejudiciu de 89.400 de euro i-a pus capac fostei directoare interimare de la CSM Ploiești, Luminița Albu

Dragos Trestioreanu -

Un posibil prejudiciu de 89.400 de euro i-a pus capac fostei directoare interimare de la CSM Ploiești, Luminița Albu

În urma unui raport al directorului adjunct de la CSM Ploiești, Marian Stănescu, înaintat Comisiei de Cercetare Disciplinară Prealabilă (CCDP) din club, formată din șef serviciu Tehnic Adminstrativ (TA) Claudiu Coman (președinte), Cristina-Maria Pârvulescu (inspector de specialitate serviciul TA), Ion Enache (șef birou Baza Sportivă „Olimpia”) – membri – și inspector de specialitate Resurse Umane, Elena Tătaru (secretar), s-a propus conducerii clubului sportiv al municipalității, conform art. 248 (1) lit. e coroborat cu art. 61 lit. a din Legea 53/2003, Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare, desfacerea contractului de muncă al fostei directoare interimare Luminița Albu (foto; www.ziarulincomod.ro). Cea care a fost, ultima oară, șef al Serviciului Financiar-Contabilitate.

Procesul verbal nr. 4 al CCDP a fost întocmit pe data de 22 ianuarie 2016, iar după trei zile, sub semnătura actualului director interimar Cezar Stoichiciu și a consilierului juridic Melania Dragomir de pe Decizia nr. 13/25.I. 2016, s-a validat propunerea CCDP de desfacere a contractului de muncă al Luminiței Albu, cu precizarea că hotărârea poate fi atacată, în termen de 30 de zile calendaristice, la Tribunalul Prahova – Secția Litigii de Muncă.

Cele de mai sus ar putea fi considerate drept începutul și sfârșitul unei „povești” care a debutat, potrivit raportului de audit, încă din anul 2014, a continuat în 2015 și a avut drept epilog luna ianuarie a anului în curs. Procesul Verbal nr. 4 este un document care are nu mai puțin de șapte pagini, în care se face referire la posibilele prejudicii materiale aduse CSM-ului de către Luminița Albu, apoi la apărarea celei din urmă, în prezența avocatului domniei sale, Tudor Șerbaniuc, la sumele în discuție și la capetele de acuzare, numite consecințe ale faptelor ex-directoarei interimare, așa cum scrie în PV-ul mai sus menționat. Suma totală presupusă ca posibil prejudiciu, specificată în documentul emis de CCDP, este de 402.263,28 lei, echivalentul a circa 89.400 de euro, la un curs de 4,5 lei/euro. Dacă se dovedește și în instanță veridicitatea producerii prejudiciului, cazul este deosebit de grav, iar consecințele sunt rezultate ale faptelor Luminiței Albu, potrivit raportului CCDP: 27.914 lei – suplimentări salariale suspendate prin act normativ expres; afectarea controlului asupra operațiunilor de casă, prin imposibilitatea supravegherii lor de către persoana îndreptățită; 72.005 lei – lucrări neconforme stas-urilor din construcții și fără respectarea unei legi specifice din domeniu, plus 168.011,28 de lei – plată eronată dintr-un alt articol bugetar, decât cel pentru care s-a achiziționat serviciul, ce era neavizat și nesusținut de nicio instituție, fiind vorba despre un obiectiv cu regim special; dublarea plății asigurărilor medicale ale sportivilor,  fără recuperarea acestora; plata amenzilor individuale ale sportivilor fără recuperarea lor, soluție nejustificată de vreo clauză contractuală; 34.800 de lei – achitare de indemnizații pentru supliment de hrană, cu încălcarea unui articol dintr-o Hotărâre a Guvernului; 99.533 de lei din transferurile de sportivi, fără ca sumele să provină dintr-o sursă clar determinată de venituri proprii.

Tot în raportul CCDP mai sunt enumerate multe alte capete de acuzare, însă, iar în același raport se evidențiază și că Luminița Albu i-a amenințat, fără vreun motiv temeinic, pe membrii comisiei CCDP, ca și pe autorul raportului înaintat acesteia, directorul adjunct al CSM, Marian Stănescu, cu acționarea în instanță! Ba chiar, a afirmat că vor plăti cu toții foarte scump pentru sesizarea fapelor domniei sale și participarea lor în cadrul CCDP! Asta deși semnase, potrivit PV nr. 4/22.I.2016, toate constatările auditului făcut de către o comisie specială din Primăria Ploiești! Ca rezultat al procesului verbal mai sus menționat, s-a emis Decizia nr. 13/25.I.2016 de desfacere a contractului de muncă al Luminiței Albu, cea care fusese, de altfel, suspendată până la data de 22 ianuarie 2016. Acestea ar fi, totuși sintetic, constatările, renunțând la enumerarea numeroaselor legi și a altor acte oficiale încălcate de către fosta conducătoare interimară a CSM Ploiești.

Transformată parcă într-o… jupâneasă în propria-i curte, care-și amenință vecinii, Albu nici măcar nu a fost în stare la o apărare cât de cât onorabilă, în condițiile în care a fost însoțită, la sediul clubului, și de un avocat. A dat răspunsuri, incluse în PV nr. 4, ca și cum ar fi fost ale unei persoane care nu ar fi avut cunoștință de mai nimic și nici nu ar fi avut vreo responsabilitate! A știut însă a da vina, în unele cazuri, pe terțe persoane pentru faptele ei! Sincer, mai rămânea doar – scuze! – ridicarea poalelor în brâu! Dacă faptele vor fi dovedite în instanță, atunci se va putea pune întrebarea, absolut justificată, cum de a trecut atâta timp și astfel de probleme nu au fost constatate și împiedicate din timp. Cum de Luminița Albu pare a se fi comportat ca pe o proprie moșie, unde a tăiat și spânzurat, fără s-o întrebe nimeni de nimic?!? În fond, a condus un club sportiv important, a cărui activitate a fost susținută din bani publici, bani supuși, de regulă, unui control extrem de riguros al organelor specializate ale statului. Constatările din PV nr. 4 te fac să te întrebi, ca simplu cetățean contribuabil, dacă fie a fost incompetentă, fie inconștientă, chiar. Nu-ți poți amenința foștii subalterni, în fapt colegi de club, punând presiune pe ei, câtă vreme activitatea lor a avut pe deplin temei, iar prin constatările lor, nu au făcut decât să respecte realitatea din acte, dar și de pe teren, în cazul investițiilor. Cu siguranță, chiar dacă va mai trece vremea, Curtea de Conturi își va face timp, la rându-i, pentru un control serios asupra cheltuirii banului public de la CSM, în perioadă cuprinsă de audit. Poate astfel se va afla și cum de a fost posibil ca, înainte de sfârșitul anului trecut, pentru câteva luni, să se fi ajuns aproape la colaps, în privința plății salariilor sportivilor! Fapt care a necesitat întocmirea mai multor rapoarte, prezentate în fața consilierilor locali, în mai multe ședințe ale acestora. Până la urmă, înlocuitorul Luminiței Albu, Cezar Stoichiciu, a reușit să se facă înțeles în CL Ploiești și astfel să se deblocheze o situație ce putea conduce la pierderea unor sportivi de valoare, care ar fi plecat liberi de la echipe, în urma neachitării remunerațiilor restante. Poate că, pe viitor, se vor urmări mai cu strictețe astfel de cazuri, incredibile, de la o entitate susținută financiar de către municipalitate. Evident, pentru a nu se mai ajunge la situații de același gen.