Un prim cadou pentru Dado: semifinală cu Energia Târgu Jiu

Dragos Trestioreanu -

Un prim cadou pentru Dado: semifinală cu Energia Târgu Jiu

E clar, de-acum, campioanei en-titre a baschetului masculin autohton, CSU Asesoft Ploiești, îi plac mai mult meciurile disputate în deplasare, acolo unde, aproape de fiecare dată, jucătorii echipați în alb și albastru se simt, parcă, precum peștii în apă. Așa s-a întâmplat și joi și vineri, în sala Constantin Jude, din Tmișoara, Cătălin Burlacu și coechipierii săi punând punct sfertului de finală cu formația locală antrenată de Dragan Petricevic. Plecată cu o victorie de la Ploiești, obținută chiar la startul acestei faze a play-off-ului din LNBM, BC Timișoara părea a fi o nucă tare, greu de zdrobit de către baschetbaliștii lui Sașa Ocokoljic. Însă, fostul conducător de joc, care-i ține locul lui Vladimir Arnautovic, dovedește că are har și în actuala sa postură, după ce a încântat pe parchet. Ocokoljic i-a remontat psihic pe băieții lui pe termen foarte scurt, iar motivarea acestora a condus la trei victorii la rând, prima – în al doilea duel de la „Olimpia”, săptămâna trecută, urmată apoi de „dubla” din Banat, care a trimis-o deja în vacanță pe deținătoarea Cupei României! Dacă în cel dintâi joc de la Timișoara, ploieștenii au avut un prim sfert perfect, în următoarea confruntare primele 10 minute au fost echilibrate, dar adjudecate tot de oaspeți, cu 22-21. În schimb, actul secund a semănat cu întâiul de joi, conduși de Flowers – a terminat meciul cu cifre excelente, „double-double” (16 puncte, 1×3, și 11 recuperări, dintre care 10 defensive) și 5 pase decisive – și de Runkuaskas, coșgheterul ambelor dispute din sala Constantin Jude, cei de la Asesoft s-au dezlănțuit și au mers la cabine, pentru pauza mare, cu un avantaj de 10 lungimi, scor: 43-33. Iar asta ulterior unui 21-12 ce avea să conteze decisiv în economia generală a întâlnirii.

La reluare, timișorenii s-au agățat de adversarii lor, dar nu au reușit, în sfertul trei, decât un parțial de 18-16, care le-a dat totuși ceva speranțe. Însă, Runkuaskas, din nou fabulos de afară, a făcut liniște, singurul moment mai cu emoții fiind atunci când gazdele au ajuns la o diferență de două posesii, grație eforturilor lui Jovanovic și Popescu. Spre final, Lewis și Pilcevic și-au încercat șansa de la distanță, dar nu a reușit coșul salvator, astfel că Flowers a recuperat ultima minge și, ca și în meciul de joi, a avut „ultimul cuvânt”. S-a terminat 3-1, la general, după 80-72, rezultat stabilit în urma unui act încheiat la egalitate: 21-21. În afara lui Flowers, ceilalți marcatori ai învingătorilor au fost: Runkuaskas (23 de puncte; 5×3), Pot (15; 1×3), Zigeranovic (15, foto, blocându-l pe Peșic; www.tion.ro), Szijarto (5; 1×3, eliminat pentru 5 greșeli personale în ultimul sfert),  Cooper-Williams (4) și Pelekanos (2). Burlacu a terminat meciul fără să bifeze vreun punct și a avut 2 recuperări și 3 pase decisive, în cele 17 minute și  35 de secunde cât a fost folosit de Sașa Ocokoljic. Ca și în prima partidă de la Timișoara, au rămas pe bancă Vlad Dogaru, Vlad Negoițescu și Adrian Movileanu, Asesoftul deplasând în Banat 11 jucători. Și „alb-violeții” au avut un baschetbalist care nu a terminat disputa pe teren, Persic fiind eliminat, la fel ca Szijarto, dar mai devreme decât acesta din urmă. Principalii realizatori ai trupei lui Petricevic au fost: Tica (13), Lewis și Jovanovic, fiecare cu câte 12 puncte și 1×3.

După ce au învins-o pe BC Timișoara de trei ori la rând, o parte dintre membrii delegației ploieștene a plecat spre Belgrad să-i ofere un prim cadou lui Dado Arnautovic – aflat într-un moment delicat al vieții lui – și a-i aduce astfel alinare și putere de a lupta cu boala, pentru a se bucura, și el, de un al 11-lea titlu național. Unul la care are o contribuție esențială. Pe 29 și 30 aprilie, la Ploiești, CSU Asesoft va bifa primele două confruntări cu o altă echipă românească remarcată în cupele europene, Energia Târgu Jiu – învingătoare cu 3-0 în fața lui BCM U Pitești, în sferturile play-off-ului – fiind calificată în Final Four-ul FIBA EuroChallenge! Va fi un nou duel dificil, dar pe care „alb-albaștrii” au forța de a și-l adjudeca. Până atunci, urmează puțină relaxare după drumul lung spre casă și, apoi, antrenamente zilnice, în vederea pregătirii meciurilor cu gorjenii, ce se vor desfășura tot după sistemul „trei din cinci”.