Un prim eșec în etapa a IV-a a Ligii 2 nu ar fi un capăt de țară. Jocul trist al Petrolului însă chiar este!

Dragos Trestioreanu -

Un prim eșec în etapa a IV-a a Ligii 2 nu ar fi un capăt de țară. Jocul trist al Petrolului însă chiar este!

Înaintea meciului de la București, de pe arena Daco-Getica, cu Metaloglobus, un succes al Petrolului în dauna echipei conduse de Bogdan Andone din… tribună, cu dese coborâri lângă banca de rezerve, pentru sfaturi, era cotat la 1,33. Așa mi-a transmis un prieten, eu nefiind deloc un fan al pariurilor. De asta nici nu știu ce cotă avea un succes al trupei bucureștene din Pantelimon, care a închiriat arena din Colentina, din „respect pentru suporterii ploieșteni care vin în număr mare să-și încurajeze echipa„. Îmi închipui însă, dată fiind cea a victoriei „lupilor”, că era una extrem de atractivă. Iar cine și-o fi mizat astfel banii pe succesul lui Vali Ghenovici & Co., cu siguranță că, după ultimul fluier, a fugit direct la casa la care a mizat, pentru a ridica urgent câștigul neașteptat!

În capitala țării, la prima lor apariție oficială din L2, petroliștii au oferit o primă repriză de uitat cât mai repede, ținând cont că au avut un singur șut cadrat, cel al lui Saim Tudor, prins de Anca-Trip, avantajat de atenuarea forței execuției de către un fundaș al său. E drept că, dispuși la risipă de efort, băieții de la Metaloglobus – printre care și două foste produse ale CCJ al falimentatei SC FC Petrolul, ceva mai vârstnicul Bogdan Panait, intrat pe teren în prima jumătate de oră, în locul mijlocașului central camerunez Joel Yuf, accidentat la genunchiul stâng, și junele integralist Constantin Costache, plecat la FC Voluntari după falimentul clubului mai sus-menționat și ajuns acum în București – nu l-au amenințat, nici ei, prea serios pe Tordai. Asta însă până în minutul de prelungire dictat de către centralul Lucian Rusandu, la finele celui dintâi mitan. Atunci, jucătorul cu un prenume cvasi-imposibil de pronunțat, rezumându-mă astfelnumai la c el de familie, adică Sane, a aruncat de la margine, iar aflat aproape de linia de fund, cu spatele la poartă, Ovidiu Herea – la primul său duel direct cu fratele Claudiu – și-a dovedit clasa, pasându-i cu pieptul tânărului de 21 de ani Ștefan Niculae. Cel care a ridicat privirea, a luat balonul și a țâșnit, cu viteza unui expres, pe lângă Plămadă, care l-a marcat larg pe decarul „gazdelor”. În careul mare, l-a preluat, nu foarte decis, Ghinga, căpitanul Petrolului temându-se probabil să-l atace în suprafața de pedeapsă, iar mijlocașul de bandă stângă al bucureștenilor a profitat din plin de așa ceva. A văzut că portarul ploieștenilor s-a lipit de bara din dreapta lui și s-a și semiîntors, lăsând colțul lung descoperit. Astfel că Niculae a șutat puternic cu interiorul, mingea ducându-se sub bară, ca o bombă, aproape de vinclul opus! Un gol frumos al unui jucător de perspectivă! Un gol care avea să fie și unicul al primului meci pierdut deja de Petrolul în acest sezon. Tocmai la o echipă care avea doar un punct, juca pe teren neutru și încă se mai caută!

Fotbaliștii lui Leo Grozavu au acuzat cu vehemență, în partea a doua jocului, nu evoluția lor slabă, ci o fază din minutul 60, pe care unii au declarat-o viciere de rezultat, iar alții – cei mai mulți: ofsaid la reușita lui Alex Ciocâlteu! Cum a fost? Arnăutu s-a duelat pe dreapta cu Sane, i-a pasat lui Nini Popescu, acesta a avansat puțin pe lângă Andrei Sava și, din unghi, a trimis un șut-centrare, balonul fiind respins de Anca-Trip până pe la punctul cu var, acolo de unde mijlocașul găzarilor a prins un șut cu pământul, iar – aflat pe linia porții – Saim Tudor a îndreptat un picior spre goal-keeper-ul Metaloglobusului, pentru a-i face loc balonului să intre în plasă. Centralul Rusandu, la unison cu asistentul Adrian Mărginean, au văzut ofsaid. Nu pentru că râmniceanul se afla în spatele tuturor jucătorilor din careu, ci pentru că l-a împiedicat pe Anca-Trip să plonjeze și să încerce astfel să se opună șutului lui Ciocâlteu. Nu ar fi putut s-o facă, însă, fără să-și dea seama, chestie de experiență, ploieșteanul i-a oferit șansa goal-keeper-ului advers de a scăpa basma curată. Dacă Saim nu ar fi fost surprins acolo de fază sau se deplasa rapid spre bara din dreapta lui, Petrolul ar fi egalat atunci! Cum nu s-a întâmplat astfel, arbitrul a ridicat brațul stâng și cu cel drept a făcut un gest parelel cu linia de fund a terenului, semn că petrolistul a fost în ofsaid. Sigur, se poate discuta mult pe această temă, însă specialiștii pe care i-am consultat, pentru nu cădea în vreo eroare, mi-au confirmat la unison justețea deciziei covăsneanului.

Dacă alții au o altă opinie este dreptul lor, însă cea a mai bine cunoscătorilor a fost, repet, una singură: OFSAID la Saim Tudor! Din păcate pentru el, pentru Petrolul și pentru suporterii acesteia, rămași pirnoți pe scaune, după ultimul fluier, parcă năuciți că favoriții lor au luat bătaie tocmai unde – și de la cine – nu se așteptau! Nu ar fi un cap de țară totuși înfrângerea, ci mai degrabă jocul fără sare, fără piper, fără idei la construcție, fără ocazii multe, fără reușite etc.

Prezent ca întotdeauna la un meci al echipei al cărei partener finanțator, Veolia România, îl conduce în calitate de CEO, Mădălin Mihailovici, sosit optimist la meci și discutând degajat cu avocatul Dragoș Ferariu și președintele executiv Cristi Vlad, a avut parte, de data aceasta, de o supriză total neplăcută, în pofida condițiilor de top pe care le oferă! A fost martor la un eșec, primul din acest campionat, venit tocmai înaintea unei „triple” grele, meciuri acasă cu Chindia Târgoviște și în deplasare cu Energeticianul și „U” Cluj. Dueluri din care dacă nu se vor scoate puncte, atunci visul promovării nu va dipărea cu totul, dar nici nu va mai avea un contur prea concret. Sigur trebuie schimbat ceva, însă e dificil să faci astfel cu aceiași jucători, iar pentru unii noi mai este de așteptat. Adică pentru cei veniți și semnați deja, ca și pentru cei despre care se aude că ar mai apărea săptămâna viitoare. Aici e durerea, nu înfrângerea! Căci vor mai pierde partide și contracandidatele la promovare. Ce ne facem însă cu jocul, care l-o fi plictisit și pe selecționerul echipei naționale de tineret a României, Mirel Rădoi, prezent la meci împreună cu un fost secund al defunctei SC FC Petrolul, Răzvan Rotaru, cel care îi antrenează pe tricolorii cu vârsta „sub 16 ani”!

METALOGLOBUS: Anca-Trip – Pham Huy, Caramalău, Sava, Sane – Costache, Yuh (27 – Panait) – Ghenovici (cpt), Ovidiu Herea (67 – Potecea), Niculae (74 – Vlad) – Ciolacu. Antrenor: Bogdan Andone.

FC PETROLUL: Tordai – Neziri, Plămadă, Cazan (46 – Cruceru), Velisar – Ghinga (cpt) – Claudiu Herea (81 – Danci), Ciocâlteu – Nini Popescu, Arnăutu, Saim Tudor (62 – Grecu). Colectiv tehnic: Leo Grozavu (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (secund), Vasile Șleam (antrenor al portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

Au arbitrat: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe) – Adrian Mărginean (Aiud) și Florian Alexandru Vişan (Galaţi).

Arbitru de rezervă: Nicolae Breoi (Bucureşti).

Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) şi Bogdan Gheorghiţă (Vaslui).

Cartonașe galbene: Cazan (38), Niculae (54), Arnăutu (60), Ovidiu Herea (61), Vlad (79), Danci (90+2).

Miercuri, pe 29 august, de la ora 17.30, Petrolul va oferi replica, în faza a III-a a ediției 2018-2019 a Cupei României, unei divizionare C, CS Tunari, pe terenul acesteia, în săptămâna în care era planificat, inițial, să combată și cu liderul Chindia. Cea care, dacă va câștiga, sâmbătă, jocul de acasă cu FC Argeș Pitești, s-ar distanța la cinci lungimi de „lupi”, înainte de meciul direct. O calificare, perfect posibilă, a „galben-albaștrilor” – în dauna unei cunoștințe din sezonul trecut al Ligii a III-a – ar mări speranțele pentru aducerea la Ploiești, în toamnă, a unui adversar de prim eșalon. Conducerea „lupilor” a acceptat decalarea duelului cu trupa dâmbovițeană la solicitarea FRF, în vederea menajării spațiului de joc pentru disputa din Liga Națiunilor, de pe 7 septembrie, de la Ploiești, de pe arena Ilie Oană, a României, cu Muntenegru. Pe de o parte, ar fi bine, forma slabă actuală a Petrolului putând fi taxată de Chindia chiar și aflată în deplasare, pe ce alta, va fi infernal programul de meciuri ulterior, cu destule confruntări într-un interval foarte scurt de timp. În sfârșit, aste este…

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ), www.digisport.ro și www.cristian-anghelescu.ro