O tragere la sorți de parcă ar fi fost „comandată” de către… „dușmanii” Petrolului! Programul din play-off al lui Țicu & Co., un adevărat examen de maturitate, în meciurile consecutive cu echipele de pe locurile 2, 3 și 4!
Dragos Trestioreanu -
Chiar dacă suporterii Petrolului au părut a mima un optimism robust – luni, 14 martie 2022, după ora 11.00, în urma tragerii la sorți a numerelor de ordine ale echipelor calificate în play-off-ul Ligii a II-a de fotbal, cele în baza cărora tabela Berger a stabilit programul turului și al returului -, nici să se cadă în latura opusă, apreciind țintarul drept floare la ureche, nu-i deloc bine. Poate că bine fac să se automotiveze, încrederea lor în forța favoriților fiind un stimulent în plus al acestora, însă exagerările chiar sunt neproductive. Într-un moment în care, nu-i cazul să se ascundă niciun iubitor al culorilor galben-albastre după deget, Universitatea Cluj este în formă, achizițiile din iarnă schimbând total fața ardelenilor, vizita lor la Ploiești, de sâmbătă, de la ora 17.30, pe arena Ilie Oană, este firesc a fi recunoascută ca nesemănând cu precedenta. Mai exact, de la acel 1-0 destul de dificil de bifat și reușit de către inimosul Eugeniu Cebotaru. Acum, vor veni în vizită, și nu de curtoazie, printre alții, fostul petrolist ploieștean cu domiciliul stabil Romario Pires, ales deja al doilea căpitan al lui „U”, coechipierul acestuia de la Farul Constanța și internațional al Insulelor Capului Verde, Ely Fernandes, play-maker-ul „șepcilor roșii”, o speranță de cândva a fotbalului autohton, medieșeanul Paul Pârvulescu, talentatul „farist” Florian Haită, aflat și în vederile găzarilor nu demult. La care se adaugă pleioada de foști jucători ai defunctei Turris Oltul, adusă la Cluj de către antrenorul acesteia, Erik Lincar, în prezent pe banca tehnică a Universității. Nu obligă neapărat la maximă prudență rezultatele din 2022 ale lui „U”, trei victorii din tot atâtea posibile, nouă goluri marcate și niciunul primit, ci jocul prestat de „alb-negri”, unul solid, agresiv în sensnul bun al cuvântului, preponderent ofensiv. Bine pus la punct, sintetizat în patru cuvinte! Ei bine, a debuta în play-off, chiar și pe teren propriu, dar, mai este un avantaj așa ceva de la o vreme? , cu principala contracandidată nu numai la promovarea directă, ci și chiar la locul 1, care oferă titlul de campioană a eșalonului secund, iată o tragere la sorți de parcă ar fi fost „comandată” de către… „dușmanii” Petrolului!
Colac peste pupăză, și următoarele două meciuri, pe noul „Steaua”, la CSA cu același nume, respectiv acasă, cu FC Hermannstadt Sibiu, sunt tot la fel de grele. Dificile, nu glumă, și acestea! În „Ghencea”, se va debuta pe arena pe care va fi jucat, puțin mai înainte, însăși echipa națională a României, pe un teren atât de bun, încât îi emulează pe fotbaliști să dea tot ce au mai bun. Iar „roș-albaștrii”, chiar dacă nu vor berneficia de dreptul de a promova, o să dea, pentru – de ce nu? – a se remarca fie pentru o posibilă accedere în Liga 1, cu actuala lor echipă, în sezonul viitor, fie să fie ofertați de altele, din cel dintâi eșalon. Iar Hermannstadt, prin acea victorie recentă de la Timișoara, în dauna lui Poli, a demonstrat repede că insuccesul de la Mediaș, în fața lui Gugu & Co., a fost un accident, unul nu greu de depășit. Sigur, nu am uitat de marota că, volens-nolens, FC Petrolul trebuie să joace, oricum, cu toate celelalte cinci echipe din play-off. Astfel încât, ce rost ar avea lamentările, acum? Așa este, va juca 10 meciuri, cinci în tur, cinci în retur, numai că, nota bene, contează foarte mult ordinea partidelor, ca și – mare atenție! – locurile de desfășurare. Cu sorți care au condus – de nici măcar unei „mâini interesate” nu i-ar fi ieșit chiar așa! – la cinci meciuri, unul după altul, în tur, cu echipele de pe pozițiile a doua, „U” Cluj, a treia, FC Hermannstadt, a patra, CSA Steaua, a cincea, Concordia Chiajna, și a șasea, Unirea Slobozia, cu un tur de foc și un retur și mai exploziv, cu deplasări la Cluj și Mediaș mai ales, țintarul a fost chiar unul total de nedorit. Nicidecum potrivit declarației diplomatice a antrenorului principal al „lupilor”, Nicolae Constantin: „Este un program nici bun, nici rău, că tot trebuia să jucăm cu toate echipele din play-off”! Sigur că da, o repet, trebuia jucat, dar chiar în ordinea aceasta și cu meciurile poate decisive pentru promovare desfășurându-se în Ardeal?!? Luând totuși în calcul doza de optimism ante-factum al suporterilor, aș recunoaște că o abordare practică numai la succes a celor prime patru meciuri din tur, și care să se încheie chiar așa, le va permite lui Valentin Țicu & Co. să își rezolve accederea sigură în Liga 1 înainte de finalul celei dintâi jumătăți a play-off-ului. În caz contrar, va fi de tras și mai serios, dar visul tot va deveni realitate, la avansul avut în prezent. Așa ar fi normal. Oricum, atenția trebuie să fie mereu la cote înalte, căci numai așa cred că se va izbândi până la urmă!
Foto: www.liga2-prosport.ro (Gabriel Bodescu, secretar general adjunct al FRF, în dreapta, și Mihai Andrieș, departament competiții, în stânga) și www.fcpetrolul.ro