Un scor ca la tenis, în primele 45 de minute, și altul ca în… Serie A, în repriza secundă. Nu a căzut recordul de goluri de pe „Ilie Oană”!

Dragos Trestioreanu -

camilDupă lovitura de începere a fostei mari glorii a Petrolului, Camil Oprișan (Foto: Cristi STAVRI), imediat după primul fluier al centralului Marius Petre urmașii extremei de altădată au pornit direct spre buturile unui portar de mare viitor, Robert Marin, și numai câteva intervenții de efect ale acestuia au amânat deschiderea scorului până aproape de finele celui dintâi sfert de oră al meciului dintre Petrolul ’52 – pentru prima oară afișându-se cu setul de echipament de rezervă, în culorile bleu și bleumarin, din cauza regulamentului competiției, care permite oaspeților să aleagă culoarea tricourilor – și Unirea Cocorăștii Colț, de pe arena Ilie Oană.

1Odată cu reușita tot mai suprinzătorului Adrian Vintilă (14), care a deviat în plasă, din careul mic, centrarea de manual a vitezistului Ilie Dumitrescu, s-a declanșat… fiesta. Care a ținut până la finele reprizei. Lui Jean Prunescu (în dreapta, ]n echipament „bleu-bleumarin”; Foto: Cristi STAVRI) i-a ieșit și golul, în minutul 30, după o bară și alte încercări de a marca, toate pe baza unei detente remarcabile și a unei loviturei de cap la fel. Apoi, și-a intrat în rol titularul inamovibil de pe banda stângă, Dragoș Gheorghe, cu o pasă pe jos spre Decebal Nae, deturnată în proprie poartă de fundașul central al Unirii, Georgian Matei (39), autogol care l-a costat și înlocuirea imediat la reluare. După doar un singur minut, Vintilă a bifat „dubla”, grație unei acțiuni individuale de toată frumusețea, la capătul unei pase a play-makerului desăvârșit care este căpitanul Claudiu Tudor (lângă titlu; Foto: Cristi STAVRI). În sfârșit, aceiași Nae (41) și Gheorghe (42) – cel din urmă având și el o bară – au stabilit scorul reprizei: 6-0!

2Un scor care avea să fie însă și cel al meciului. Dar asta nu pentru că petroliștii nu au ar mai fi forțat după pauză, așa cum și-ar fi închipuit, greșit, cineva care nu a văzut meciul, ci pentru că Robert Marin – fără vină la vreunul din cele șase goluri primite în primul mitan! – a făcut, realmente, minuni între buturi, salvând goluri ca și făcute, de care au fost aproape Dragoș Gheorghe, Claudiu Tudor, de două ori (senzațională „transversala” izbită la un șut de mare efect, expediat de la 17 metri!), Ilie Dumitrescu și Michel Jipa. Meciul s-a terminat cu un scor de set de tenis, iar cei peste 2.000 de fideli suporteri ai Petrolului au sărbătorit, la final, împreună cu favoriții noul succes, având doar regretul că nu a căzut recordul de la meciul precedent de acasă, cu Unirea Urați, 7-0, lesne de bătut totuși în fața Cocorăștiului Colț!

PETROLUL ‘52: Chiş 7 – Olaru 7  (65 – Velisar 6.5), Prunescu 8, D Chiriţă 7, R. Catană 7 – Vl. Butufei 7.5 (59 – S. Petre 6.5) – I. Dumitrescu 7.5 (77 – A. Ursu), Ad. Vintilă 8.5, Cl. Tudor (cpt) 8, Dr. Gheorghe 8 – D. Nae 7.5 (52 – M. Jipa 6.5). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (cu portarii).

UNIREA: R. Marin 7 – G. Păun 6, Fl. Ionescu 5, G. Matei 4.5 (46 – I. Stoica 6), G. Dumitraşcu 5 (51 – Gh. Neagu 5.5) – M. Pandele 5.5 (46 – M. Taban 5.5), Bunghez 6, D. Pandele (cpt) 5.5, Fl. Bălan 6 (81 – Costache) – Şt. Taban 6, N. Dumitru 5.5. Antrenor: Alexandru Niţă.

Au arbitrat: Marius Petre 7 (Poienarii Apostoli) – Gabriel Brăilă 7 şi Florin Bureaţă 7 (ambii din Ploieşti).

Observator AJF: Ion Andreoiu (Ploieşti).

Cartonaşe galbene: M. Pandele (36), Dr. Gheorghe (62), D. Chiriţă (68).

Băieții lui Tavi Grigore și Gică Liliac au făcut un nou meci foarte bun, iar un prim „11” stabil deja se prefigurează, îmbucurător fiind totuși că se acordă minute destule fiecărui fotbalist trecut în raportul de joc, pe rând fiecare putând să arate ce și cât poate. În meciul cu Unirea Cocorăștii Colț, am remarcat libertatea de acțiune acordată lui Vintilă, fotbalist cu o mare capacitate de efort și rază de acțiune, ajuns la cota „5 „goluri”. Deși mijlocaș în spatele vârfului împins, el a ajuns, într-o fază, în postură de… fundaș stânga, rezolvând un contraatac advers. Soliditatea tandemului Jean Prunescu-Daniel Chiriță, având experiența primului eșalon național, a atras atenția, ca și polivalența lui Răzvan Catană, la fel de bun și pe stânga, și pe dreapta defensivei. Subtilitatea închizătorului Vladimir Butufei (în zid, încercând să-i distragă atenția portarului Robert Marin; Foto: Cristi STAVRI) – frumoasă devierea spre Dragoș Gheorghe, la golul acestuia, reușit la capătul anei acțiuni în care balonuol a circulat ca pe… ață! – impune tot mai mult, ca și eleganța în joc și eficacitatea celui din urmă nominalizat. Perpetuarea ambiție de a marca a lui Decebal Nae. Punct este un punct câștigat, tot așa cum e și că lui Ilie Dumitrescu au început să-i iasă și centrările pe sus, nu numai pasele de jos. Micuța extremă dreaptă se demarcă perfect, fiind de neoprit în duelul cu fundașii adverși. A confirmat din nou că este numărul unu căpitanul Claudiu Tudor, regizorul din teren al echipei, jucătorul pe la care trec toate baloanele și pe care le transmite cu o eficiență de circa 90%, atunci când nu-și asumă el însuși finalizarea. Ar fi reușit din nou un gol frumos, dacă – așa cum am scris mai sus – nu i s-ar opus bara orizontală a buturilor tânărului Robert Marin. Sigur data viitoare va fi cu noroc!

3În repriza secundă a meciului de pe „Ilie Oană”, fabuloșii ultrași de la peluza 2 au afișat două bannere sugestive (Foto: Cristi STAVRI), cu bătaie către interzicerea folosirii toțelor și fumigenelor pe stadion, sarea și piperul unui eveniment fotbalistic: „Interdicții și amenzi pentru fumul din peluze/Pentru poluarea din oraș mereu va găsiți scuze!!!”.

Ca urmaare a amabilității de care a dat dovadă conducerea viitorei adversare, Petrolul ’52 va juca tot acasă – urmând ca în primăvară să întoarcă vizita -, în etapa aq IX-a, sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 19.00, împotriva uneia dintre echipele bune ale Ligii A Prahova, CS Cornu. Meciul va fi cloul fesivității ce va marca împlinirea a 50 de ani de la unica victorie a unei formații românești, în cupele europene, asupra celebrei FC Liverpool. Pe 12 octombrie 1966, Petrolul a dispus de campioanii țării campioane mondiale de-atunci, englezii din prașul Beatleșilor. În deschiderea partidei de Liga A, de la ora 17.00, se va desfășura un meci de old-boys, între selecționatele Văii Prahovei și a Petrolului „all time”. Va fi un spectacol foarte frumos, vor fi destule surprize, concursuri, imagini pe tabele, un show la care organizatorii așteaptă, de la început și până la sfârșit, o arenă plină la capacitate. O merită PETROLUL!