Un tânăr de 20 de ani are meritul 95% la golul victoriei Metaloglobusului. Cine a greșit, din tabăra „lupilor”, la faza contraatacului-fulger care a condus la primul eșec al Petrolului încă din etapa a doua și la cea dintâi deplasare

Dragos Trestioreanu -

Un tânăr de 20 de ani are meritul 95% la golul victoriei Metaloglobusului. Cine a greșit, din tabăra „lupilor”, la faza contraatacului-fulger care a condus la primul eșec al Petrolului încă din etapa a doua și la cea dintâi deplasare

În inter-sezon, în vreme ce ACS Petrolul ’52 a împrumutat un singur „under”, un junior brașovean fost în campionatul trecut la SCM Gloria Buzău, mai exact Sergiu Pîrvulescu, unul talentat fără discuție, în schimb, adversara din prima zi a week-end-ului, Metaloglobus București, a beneficiat de patru astfel de jucători. Aceștia sunt – potrivit www.transfermarkt.de – Claudiu Borțoneanu (FC Voluntari), Andrei Pandele (FCSB), Alexandru Sîrbu (CSU Craiova), toți trei titulari, și Vadim Covalciuc (un moldovean de peste Prut, tot de la Kids Tâmpa Brașov), rezervă neutilizată sâmbătă). Împrumutul tuturor acestora va expira la finele sezonului în curs. Același site specialitate german nu menționează însă care este starea contractuală și a lui Alexandru Enache, precizând numai că provine tot din pepiniera FCSB-ului. Probabil însă că și acest atacant a fost împrumutat de la clubul păstorit de Gigi Becali.

Enache (20 de ani) a fost autorul golului victoriei Metaloglobusului în dauna Petrolului ’52, la capătul unei faze în care a dovedit viteză de sprinter – a luat, de la stânga jumătății propriului teren, balonul ajuns la el dintre-o respingere, din careul mare, a căpitanului-antrenor secund Ovidiu Herea, la șutul blocat al lui Valentin Țicu, din cornerul lui Armando Vajushi – și sânge rece. A trecut ca un TGV, fără să se teamă de talonajul Seto Takayuki, de niponul mai vârstnic – de ce a fost plasat, la marcaj, știută fiind lipsa de viteză?! -, lăsându-l cu 2-3 metri în urma lui. A intrat în suprafața de pedeapsă adversă și – fapt absolut important, rar întâlnit și la fotbaliști în vârstă – a ridicat privirea pentru câteva clipe, l-a fixat astfel pe portarul Raul Avram și, apoi, l-a executat cu interiorul piciorului drept, din alergare. Gol de FOTBALIST! Unul care a lăsat mască staff-ul oaspeților, aflat pe bancă!

Cine și-a închipuit că golul nu a fost imparabil înseamnă că nu a văzut în viața lui meci din sportul rege! De ce am scris că a fost meritul la gol numai 95% al lui Alex Enache, căruia îi prevăd un viitor interesant? Nu numai pentru că a fost la a doua reușită consecutivă a sa, prima fiind în runda de start de la Giurgiu, contra Astrei, într-un meci câștigat de echipa lui, cu 2-1, după ce egalase scorul deschis de către gazde, ci și pentru că, la vârsta lui, a arătat că are destule calități. E drept că și blocajul la sacrificiu al căpitanului Ovidiu Herea l-a ajutat – vezi acel 5%! – să mai adauge 95% și să stabilească rezultatul final, încă din minutul 68, la 1-0!

Odată cu acest gol frumos, barele lui Simon Măzărache, din repriza întâi, și Sory Ibrahim Diarra, din cea de-a doua, ambele după lovituri de cap, a ex-constănțeanului coincizând cu o ratare demnă un jurnal CNN, la rubrica… „Așa nu!”, nu au mai avut nicio „valoare”! E adevărat că nici nu se pot compara mere cu pere. Măzărache a primit balonul, pe linia careului mic, central, de la același Diarra, fără a avea marcaj și cel puțin o jumătate de poartă goală în față, dar a lovit, incredibil, stâlpul drept al buturilor lui George Gavrilaș, rămas fără vreo replică. În schimb, africanul a dovedit detentă remarcabilă, folosindu-se și de înălțimea sa, pentru a-l depăși în săritură pe Daniel Lung și a lovi apoi mingea dintr-o poziție dificilă și de la distanță mai mare decât coechipierul său. Asta ulterior centrării bune expediată de Eugeniu Cebotaru. Altfel, chiar dacă Simon a irosit două oportunități de a marca, în primele 45 de minute, și un contraatac promițător, în ultimele tot atâtea, nu se pot ignora nici ocaziile mari ale lui Lung și Eduard Vraciu, din mitanul secund, replici ale Metaloglobusului. Una peste alta, un X, cel puțin, ar fi fost mult mai echitabil, fapt acceptat și de antrenorul principal al gazdelor, ex-rapidistul Nicolae Grigore, recunoscut pentru obiectivitatea lui.

Foto: www.digisport.ro și www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ, Alexandru MICH)