Una caldă, alta rece în desantul în Ardeal al baschetbaliștilor de la CSM Ploiești. Burlacu & Co. au rămas totuși liderii turului

Dragos Trestioreanu -

Din rațiuni financiare, așa cum se întâmplă adesea în al doilea eșalon de baschet din țară, echipele cad de acord în privința inversării statutului de gazdă. Iar asta pentru evitarea unor călătorii lungi și a cheltuielilor pe măsură. Astfel încât, formația lor având de jucat în etapa a IV-a a turului campionatului Seriei a III-a din Divizia A masculină la Sibiu, conducătorii echipei de baschet masculin CSM Ploiești au solicitat – și obținut – acordul FRB și al clubului CSU Brașov de a disputa în avans, în urbea de la poalele Tâmpei, ci nu la sala Olimpia, meciul din ultima rundă a primei jumătăți a întrecerilor din eșalonul secund al sportului jucat la panou. Ca urmare, după ce duminică, 12 noiembrie 2017, au fost vizitatori… fără milă în Palatul Transilvania, din Sibiu, adjudecându-și disputa cu CSU 2 – „satelitul” binecunoscutei trupe locale din Liga Națională – cu scorul de 94-76, câștigând primele trei sferturi – 25-20; 25-21; 25-12 – și pierzându-l pe ultimul, 19-23, a doua zi, după-amiază, au bifat încă un joc.

La Brașov, în compania unei grupări, cea de-a treia cu drept de promovare din serie, liderul CSM Ploiești a avut parte de-un veritabil duș rece, administrat tocmai de „lanterna roșie”, CSU. Dacă în duelul de pe Cibin a fost absent doar Vlad Dogaru, dintre vedetele echipei „galben-albaștrilor”, revenind Angel Santana, după absența din derbiul de acasă cu U B-T Cluj Napoca, în al doilea, CSM-ul a combătut nu numai fără Dogaru, ci și fără Szijarto Levente și, din nou, Santana. Situație în care antrenorul-jucător Cătălin Burlacu a fost obligat, volens-nolens, să se axeze mai mult pe baschetbaliștii tineri din lotul deplasat în Ardeal, cei care punctaseră cu toții, ca și starurile echipei, de altfel, la „Transilivania”.

Este evident că „puștii” progresează, se vede și din joc, și din numărul de puncte bifate de ei, de la meci la meci, dar nu au încă și forța de a decide un meci. În consecință, CSU Brașov a dispus de CSM Ploiești cu 89-78 (24-18; 10-21: 28-22; 27-17), cu mențiunea că diferența cea mai mare de scor s-a realizat tocmai în sfertul – unicul – adjudecat de oaspeți! Nu trebuie făcut totuși un capăt de țară din cauza acestei înfrângeri, fiindcă – având patru victorii și numai un singur eșec – CSM-ul a terminat turul tot în postură de lider, semn că, acolo unde Burlacu „pune mâna, sigur crește iarba”!  Ploieștenii urmează a începe partea a doua a întrecerilor actuale la „Olimpia”, într-una din zilele week-end-ului 25-26 noiembrie, atunci când vor combate cu echipa lui Virgil Căruțașu, CSO Voluntari.

Iată, potrivit www.csmploiesti.ro, și cum au fost distribuite punctele bifate de către CSM Ploiești în cele două confruntări din deplasare: Santana (15/-), Burlacu (14/16), Topologeanu (11/5), Crăciun (10/0), Dumitru (9/11), Vrabie (9/12), Szijarto (6/-), Scărlătescu (6/2), Tudor (5/0), Carabulea (4/13), Bărbuceanu (3/18; foto, cu numărul 12 pe tricou), Dragomir (2/0), Manu (0/1). A mai jucat, contra CSU Brașov, și Tăicuțu, cel care nu a punctat, însă.

Reamintim că au drept de promovare în primul eșalon baschetbalistic, din seria ploieștenilor, în afara CSM-ului, doar CSO Voluntari și CSU Brașov. Se vor califica însă mai departe în întreceri doar primele două clasate cu drept de promovare, „sateliții” urmând a continua competiția între ei. Cum echipa lui Cătălin Burlacui a dispus în tur de ilfoveni în deplasare și va fi gazda acestora la finele lui noiembrie, un nou succes ar rezolva avantajul deplin față de Voluntari, rămânând de bifat o victorie la „Olimpia”, în retur, în dauna brașovenilor la o diferență de scor mai mare de 11 puncte sau cu mai multe puncte bifate față cele 89 ale adversarilor de luni. Evident, asta în situația unui succes obținut tot la același număr de puncte ca și gazdele din debutul săptămânii în curs. Astfel, CSM Ploiești s-ar clasa mai bine decât ambele contracandidate la calificarea în faza imediat superioară a competiției, pe drumul către promovarea în Liga Națională.

Foto: www.csmploiesti.ro