UNA PE ZI. De ce vând croații tineri fotbaliști în Europa de Vest pe bani buni, iar românii nu?

Redactia -

UNA PE ZI. De ce vând croații tineri fotbaliști în Europa de Vest pe bani buni, iar românii nu?

Poate că puțini își mai amintesc, deja, că – în ultimele minute ale returului play-off-ului din Europa League, dintre Dinamo Zagreb și Petrolul Ploiești, de pe arena Maksimir – antrenorul Zoran Mamic a apelat la un „puști” de 17 ani, Ante Coric (foto, în echipament albastru; www.vecernje.hr). Cel care, din două atingeri și trei pase, ne-a și făcut să… calculăm câte milioane de euro va lua clubul „nebunului” Zdravko Mamic pe minunea blondă, care a și marcat, apoi, în grupele EL. La Ploiești, în tur, strălucise Duje Cop. Se vede însă că „grădinița din Zagreb” produce și tot produce! Coric, deși junior, a trecut vreo câțiva ani ani și pe la Red Bull Salzburg, adversara Astrei Giurgiu, pe „Marin Anastasovici”, acolo unde vedeta în devenire a lui Dinamo va da… recital în curând. Se pune întrebarea: de ce croații lansează atâția „copii”, pentru care mari cluburi de pe continent se bat în „licitații” cu pornire de la sume cu șase zerouri? Sume în euro! Oare, de ce pentru juniorii noștri nu există același interes și ajung în străinătate aproape exclusiv cu… părinții lor, plecați la muncă pe acolo? Exemplul cu aproape 90 de mici fotbaliști români invitați de FRF – pe arena lui… Getafe FC – la un trial este mai mult decât edificator în acest sens. Cum și copiii croaților au tot două picioare ca și ai noștri, atunci de unde diferența? O fi de la investiții, o fi de la competența antrenorilor, o fi de la genă, o fi de la mentalitate?

Fotbalist cu multe meciuri în cariera de până acum, petrolistul Pablo de Lucas Torres l-a remarcat, și el, pe Ante Coric, deși l-a avut adversar doar câteva minute. Ce spune spaniolul despre acest nou talent marca „Dinamo Zagreb”? „Dacă ar fi să aleg un adversar din preliminariile și play-off-ul Europa League care m-a impresionat cel mai mult, deși am întâlnit jucători precum Horvath sau Limbersky, Josip Simunic sau Ivo Pinto, l-aș alege imediat pe Ante Coric! De ce? Pentru că nu i-a trebuit decât foarte puțin timp pe gazon ca să arate ce viitor mare va avea! E clar că Ante_Coric_www.vecernije.hrDinamo Zagreb investește mult în copii, în viitor, nu întâmplător de la acest club pleacă în Europa de Vest tineri pe sume mari de bani. Cred că asta-i calea, de fapt, de urmat pentru orice echipă care se respectă. Să investească mult în copii și juniori!”.

Când un profesionist din iarbă spune ce spune, cred că nu mai e cazul să ne îndoim de valoarea lui Ante Coric și de drumul pe care o să-l urmeze foarte tânărul și talentatul croat. Vă provoc astfel la o nouă dezbatere: ce și cum trebuie făcut în România, în general, și la SC FC Petrolul, în special, să ajungem să ne lăudăm și noi, în timp cu un… fotbalist aidoma celui tocmai lansat pe orbita marii performanțe de către Dinamo Zagreb? Club de la care au plecat în lume celebrii Robert Prosinecki, Dario Simic, Marko Mljnaric, Zlatko Kranjcar sau Igor Cvitanovic, ca să nu mai vorbesc de Slaven Zambata, fostul adversar al fraților Dridea & Co. din cupele europene, pe care golghterul all time al găzarilor l-a și întâlnit, recent, în capitala Croației.