UNDE MERGEM/Super jazz în week-end la Sinaia

Redactia -

Garbis Dedeian este considerat, de critica de specialitate, drept primul saxofonist al României, în acest moemnt, şi unul din cei mai apreciaţi chiar şi din Europa. Unul dintre muzicienii de jazz români despre care s-a scris adesea în reviste de specialitate bine cunoscute celebre în lume, precum „Jazz forum” sau „Down Beat”, Garbis a  apărut în  anul 1977, în cluburile de jazz din Capitală, „Mihai Eminescu” şi „Ateneul Tineretului”. După doi ani, a participat cu Big Band-ul Centrului Universitar Bucureşti al lui G. Mărgărint la Festivalul de Jazz de la Sibiu. Apoi, apare cu grupul „Jazz Club 303”, în cadrul aceluiaşi festival, în 1981. Un an mai târziu a fost prezent, de data aceasta cu cvartetul lui, tot la festivalul de la Sibiu şi s-a clasat pe locul al doilea, în ierarhia formaţiilor debutante. Aşa a început pentru Garbis Dedeian consacrarea în domeniu.

Tot în 1982, Garbis Dedeian a optat pentru colaborarea cu formaţia Vilmani, fiind prezent astfel la festivalurile de la Mamaia, la concertele din ciclul „Cu mască, fără mască”, la concursurile „Melodia anului”, la înregistrări la radio, la televiziune şi la Electrecord, singura casă de discuri de-atunci. În intervalul 1982-1989, a fost prezent la festivalurile Jazz_fotode jazz de la Sibiu, Braşov, Galaţi, Timişoara, Iaşi, Cluj, Satu Mare, Constanţa şi Costineşti, în fapt toate din România, şi a mai şi înregistrat discuri alături de Alexandru Andrieş (cinci albume) şi de formaţiile Metropol şi Mihai Stepan. A fost invitatul dirijorului Sile Dinicu să colaboreze cu Orchestra Naţională Radio, având împreună , destul timp, înregistrări şi concerte. La Garbis a apelat marea majoritate a compozitorilor români, pentru înregistrări, muzică de teatru, film şi radio: Edmond Deda, Horia Moculescu, Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Marius Ţeicu, Dan Ştefănică, Dan Ardelean, Capriel Dedeian, Dan Stoian, Doru Căplescu, Dan Craimerman, Laurenţiu Profeta, Cornel Fugaru, Aurel Giroveanu, Nicu Alifantis şi alţii. Cu trei ani înainte de schimbarea regimului politic din România, Garbis Dedeian a deschis cu propriul cvartet Clubul de Jazz Nord, situat în incinta hotelului cu acelaşi nume, de lângă gara cea mare a Bucureştiului. În perioada 1982-1989, a compus şi muzică de profil, cel dintâi „Opus” având drept an de naştere neuitatul 1977, piesa numită „Detaliu” făcând furori printre iubitorii genului.

De muzica acestui corifeu al jazz-ului autohton, Garbis dedeian, şi de a bandului său vor avea parte sâmbătă, 7 ianuarie 2012, de la ora 20.30, oaspeţii restaurnatului Kuib, din Sinaia. Specialităţile culinare ale localului se vor împleti, acum, la început de an, cu muzica de calitate, cei care au gândit acest „duplex” fiind demni de laudă.