Unde se ascund pariorii profesioniști? De ce sunt invizibili?

Vlad Preda -

Unde se ascund pariorii profesioniști? De ce sunt invizibili?

Cine cunoaște un individ care trăiești numai din pariuri, fără să fie angajat/partener al caselor de pariuri să ridice mâna sus. Șansele să vedem mâini ridicate sunt mici, nu pentru că așa cred unii sau alții, ci pentru că asta ne indică cifrele. Există destule materiale pe internet în care se face vorbire despre pariorii profesioniști, adică despre cei care pot să se întrețină fără să aibă un job sau altă sursă de venit decât pariurile sportive. Totuși, foarte puține dintre acestea ne prezintă exemple concrete, tangibile și mirarea este și mai mare dacă este să urmărim cu atenție rezultatele tipsterilor pe termen lung. Nu degeaba unii pariori spun că este imposibil să câștigi la pariuri a la long.

În tentativa de a nu ne lăsa ghidați prea mult de subiectivism, vom face referire la datele bazate pe statisticile înregistrate între anii 2007 și 2009 pe care le-a furnizat operatorul Bwin pentru Wall Street Journal în 2013:

  • 80% din profitul caselor de pariuri vine de la numai 10% dintre pariori
  • 80% din suma totală câștigată de jucători merge către 5% dintre pariori
  • 93% dintre pariorii care au jucat constant au ieșit pe minus la sfârșit de an.

Aceste cifre sunt cât se poate de interesante. Practic, numai 7% dintre utilizatorii activi ai respectivului operator au ieșit pe plus la sfârșit de an. Dintre aceștia, o bună parte au obținut această performanță pentru că au avut noroc și au nimerit câteva bilete cu câștiguri mari, care le-au acoperit pierderile constante. Alții, pur și simplu au avut noroc, și este posibil ca în anul următor, să nu mai aibă succes.

Fără să exagerăm, putem să ne gândim că procentul câștigătorilor constanți pe o perioadă de mai mulți ani de zile este mult mai mic de 5%. Dacă suntem optimiști, am putea spune că 5% dintre pariori au succes, însă dacă suntem realiști și luăm în calcul și faptul că astfel de cifre nu sunt dezvăluite aproape niciodată, ne putem da seama și de ce există o astfel de reținere. Făcând o paranteză 100% subiectivă, pot spune că numărul celor care realizează profit la pariuri sportive pe o perioadă de 5 ani de zile este de sub 1%, însă nu am cifre concrete pentru a demonstra acest lucru, ci este doar o estimare personală.

Ce înseamnă asta? Ei bine, aceste adevăruri dureroase nu fac altceva decât să întărească faptul că succesul în acest domeniu este foarte greu de obținut. În plus, casele de pariuri încearcă să-și protejeze business-ul, astfel încât jucătorii profitabili pot avea de suferit din această cauză. Nu este de mirare că majoritatea pariorilor profesioniști stau în banca lor și nu vor să se expună în nici un fel.  De aceea, cei care au planuri mărețe, care speră să găsească o metodă de a învinge casa, trebuie să fie conștienți că șansele lor de reușită sunt destul de mici, însă acest ideal poate fi atins.

Interesant este că unii dintre jurnaliștii și oamenii de fotbal care au impresia că se pricep la pronosticuri, deși nu joacă la pariuri, trăiesc o deziluzie în momentul în care încep să-și monitorizeze performanțele. De altfel, numărul cunoscătorilor care dau dovadă de luni profitabile este foarte mic. Un exemplu pozitiv la acest capitol este Grigore Cartianu, tipster pe site-ul celei mai mari și mai active comunități de pariori de la noi din țară, care și-a început cu dreptul noua colaborare, bifând două luni profitabile în care a furnizat 23 de ponturi, dintre care 16 au fost câștigătoare, 2 anulate și numai 5 necâștigătoare, reușind să genereze aproximativ 50 de unități de profit.

În concluzie, este lesne de înțeles de ce pariorii profesioniști aleg de cele mai multe ori să fie invizibili: printr-o astfel de atitudine încearcă să-și protejeze succesul și nimic mai mult. Nu este vorba despre lăcomie, pentru că nu este suficient ca un profesionist să-și împărtășească metoda pentru a-i transforma pe ceilalți în câștigători peste noapte. Nu există o formulă care să garanteze reușita în acest domeniu, iar fiecare parior are propriul său drum. Nu există nici scurtături și nici performanțe pe termen lung fără inteligență, multă muncă, disponibilitate și răbdare. Pariurile au fost concepute ca fiind un mijloc de divertisment. Asigură-te că și pentru tine rămân astfel. Spor la joc!