În același loc, în Ardeal, unii au mers la victorie, însă au pierdut, iar alții au tăcut înainte, iar la urmă au câștigat! Ultimii i-au ajutat pe primii să rămână lideri și după etapa a doua a returului!

Dragos Trestioreanu -

În același loc, în Ardeal, unii au mers la victorie, însă au pierdut, iar alții au tăcut înainte, iar la urmă au câștigat! Ultimii i-au ajutat pe primii să rămână lideri și după etapa a doua a returului!

Ieri seară, m-a amuzat postarea unui suporter al „lupilor”, de imediat după marea surpriză de pe „Cluj Arena”, „U” – Unirea Slobozia (foto sus) 1-2 (0-1), acesta scriind: „Satelitul nostru își mai face o dată treaba și Liga 1 este tot mai aproape!”! Chiar așa, fără ghilimele la cuvântul satelit! Bănuiesc că a fost o glumă la adresa formației ialomițene. Dar, dacă nu o fi fost, trebuie să-l asigur că echipa învingătoare de sâmbătă, 30 aprilie 2022, de pe stadionul pe care, în urmă cu patru zile, liderul ploieștean pierduse cu 3-1, joacă numai pentru ea însăși. Nicidecum pentru una sau alta dintre candidatele la promovare. Și știți de ce? Deoarece, câștigând la Cluj, trupa lui Adrian Mihalcea (foto, pe bancă, primul din dreapta) s-a apropiat la numai un singur punct (39) de locul 5, ocupat de Concordia Chiajna (40). Iar, cum adversara de azi a găzarilor, CSA Steaua București (poziția a IV-a, cu 45 de puncte), nu are drept de promovare, formația clasată la finalul play-off-ului a cincea va fi cea care va da baraj de accedere în Liga 1. Iar asta împotriva locului 13 din primul eșlaon, pe care se află în prezent Chindia Târgoviște. Deci, Unirea chiar are un obiectiv performant!

Și știți ce mai are Slobozia? În afara unui antrenor despre care mi s-a spus că își citește perfect adversarele, mai știe și cum să facă strategia de joc cu fiecare dintre acestea, în funcție de valoarea jucătorilor săi. Jucători care, fără a avea salarii amețitoare pentru Liga 2, posibil nici măcar la nivelul celor cinci clasate deasupra sa în play-off, își respectă meserie. Desigur, pentru că, fără a semna ștate cu bani mulți, ei știu sigur că atâția cât sunt trecute acolo le și intră în buzunare. Cu siguranță, în fiecare lună. Într-o țară, în care, vorba cehului Lukas Droppa, de la FC Voluntari, niciodată, la fotbal, nu se iau banii la timp, a fi sigur că-i primești în aceeași zi, lună de lună, coincide cu o – hai să nu zic, ca pe vremuri, emulație! –  mobilizare peste poate. S-a observat, de altfel, și în Ardeal, acolo unde, egalată după acel eurogol al căpitanului cu stâng formidabil, Constantin Toma, Unirea nu s-a băgat non-stop cu „fundul în poartă”. Dimpotrivă, s-a apărat cu mult calm, nerenunțând totuși nici la atac. Iar această tactică a lui Mihalcea, bine pusă în practică de ialomițeni, le-a adus și cadoul meritat: golul de trei puncte al lui Sebastian George Ivan, din minutul 90+5, antepenultimul dintre cele șapte de prelungire lăsate de centralul craiovean Viorel Nicușor Flueran!

Dar, știți ce mai are grozav Unirea Slobozia, în afară de un tehnician cu IQ și știința jocului, plus fotbaliști care dau – scuzați-mi limba de lemn! – totul pe teren? Are un președinte inteligent și cu mare bun simț, unul care știe și fotbal, și cunoaște și marketing. Îl cheamă Ilie Lemnaru și este omul care l-a făcut, în urmă cu aproape un an și jumătate, pe adesea accidentatul Sory Ibrahim Diarra, în urmă cu un an, bun de joc nu numai pentru Unirea, ci și – am văzut din vara trecută – pentru Petrolul! Este persoana care, deși tată al unui fost internațional de juniori, Mihăiță Lemnaru, lăsat însă pe bancă aproape non-stop de Adrian Mihalcea, nu s-a revoltat. Nici nu s-a lăsat pradă nemulțumirii că feciorul său nu joacă, așa cum ar fi făcut un alt părinte. A recunoscut că fiul lui, altfel tânăr înzesrat, nu putea juca, în acest campionat, înaintea unor mijlocași centrali, care au și fost titulari inamovibili. De la Slobozia nu ni se dau, acum, cine știe ce rețete pentru marea performanță, dar de acolo ni se oferă totuși o lecție: dacă ai ambiție și seriozitatate, iar cei din jur dau dovadă de aceleași calități, nu-ți mai rămâne decât să lupți cu toate puterile și să câștigi! Bravo, Unirea! Îmi pare rău că, dintr-un centru universitar vestit pentru cultură și fair play și de pe o arenă atât de mare și de modernă, a trebuit să pleci – după îmbrânceli, acuze și injurii nemeritate – cu autocarul păzit de jandarmi! Asta după ce la vestiare, de la antrenor la ultimul jucător, ai încasat chiar pumni de la adversari!!!

Astăzi, la aproape 24 de ore după startul jocului de la Cluj, la 14.30, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, se va da cel al ultimului meci din runda cu numărul doi a play-off-ului, dintre FC Petrolul și CSA Steaua. Unul arbitrat de către trioul Florin Andrei, Cosmin Bojan (ambii din Târgu Mureș) și Claudiu Șchiopeț (Brașov), rezervă fiind Dorin Burloiu (Galați), iar observatori – Dorinel Dincă, din Călărași, pentru joc, și Petre Radu (București), pentru arbitraj. Dacă liderul ploieștean al play-off-ului, cu 57 de puncte, urmat de FC Hermannstadt Sibiu (56) și, respectiv, Universitatea Cluj (54), va câștiga în dauna Stelei, atunci își va securiza primul loc și după etapa a treia. Astfel, i-ar mai trebui mai trebui numai o singură victorie, din trei încercări, la Mediaș, cu echipa lui Marius Măldărășanu, acasă cu aceea a lui Ianis Zicu și din nou în deplasare, cu a lui… Adrian Mihalcea, De sperat și dorit ar fi ca Petrolul să nu lase pe ultima etapă emoțiile promovării, ci – la ora acelui meci – să fie deja promovată, de pe locul 1, și un bun… sparring-partner pentru viitoarea combatantă la baraj, Unirea Slobozia!

Foto: www.liga2.prosport.ro

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024