Universitatea Nicolae Iorga şi Târgul de Stămăria Mare, evenimentele lunii august la Vălenii de Munte

Mihai Ciobanu -

Universitatea Nicolae Iorga şi Târgul de Stămăria Mare, evenimentele lunii august la Vălenii de Munte

Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga” şi Târgul tradiţional de Stămăria Mare sunt, cu siguranţă evenimentele lunii august la Vălenii de Munte. Universitatea de Vară este cea care face din oraşul de pe Valea Teleajenului, an de an, preţ de o săptămână, capitala culturală a tuturor românilor. Ediţia din acest an va debuta duminică, 14 august şi va fi una deosebită prin temele care vor fi tratate pe durata desfăşurării cursurilor. Concret, vor fi trei teme principale:
– Anul internaţional Brâncuşi;
– 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România şi de la întemeierea Dinastiei Regale;
– 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
O a patra temă, care este tratată în fiecare an, este Ziua Patrimoniului Naţional.
Printre participanţii la eveniment se vor număra: Eugen Simion – academician, Răzvan Teodorescu – academician, profesorul universitar Andrei Marga, Andrei Pippidi – nepotul lui Nicolae Iorga, profesorul Corneliu Bucur, specialişti din partea Institutului de Studii Militare.
Deschiderea cursurilor se va face duminică, 14 august, la ora 10.00, în sala Centrului Cultural Vălenii de Munte.
Pe parcursul desfăşurării cursurilor se vor organiza, în diferite zile, simpozioane, conferinţe, lansări de carte, expoziţii şi excursii documentare.

15 august – Parada portului popular
Târgul de Stămăria Mare – cel care aduce la Vălenii de Munte mii de oameni de pe Valea Teleajenului, Valea Slănicului şi toate localităţile învecinate se va desfăşura, anul acesta, pe durata a trei zile: de sâmbătă, 13 august şi până luni, 15 august. Pe durata celor trei zile participanţii vor avea parte de terase cu grătare încinse, standuri cu produse tradiţionale şi alimentare, parc de distracţii şi multe alte suprize. De asemenea, luni, 15 august, de Sfânta Maria Mare, se va desfăşura pe bulevardul Nicolae Iorga tradiţionala Paradă a portului popular.