Unul (re)vine, altul pleacă. Astafei a primit „cartea verde”. Prestia și-a reziliat contractul cu SC FC Petrolul, din… lipsă de bani

Dragos Trestioreanu -

După aproape două luni de când sosise în cantonamentul Petrolului de la Lara, din Turcia, Victor Astafei (foto lângă titlu; www.sportnews.ro) a primit certificatul internațional de transfer provizoriu de la FIFA, putând fi astfel legitimat. Astafei este cu pregătirea la zi, el antrenându-se cu echipa încă de pe data de 2 februarie 2016, astfel încât va putea fi inclus în lotul de 18 jucători care va fi înscris în raportul de joc al meciului de la Timișoara. Cel care se va disputa contra noii echipe a lui Petre Grigoreș – unul dintre cei șapte tehnicieni despre care se scrisese că ar fi… refuzat oferta clubului bănățean de a-l înlocui pe demisul Florin Marin -, ACS Poli, programat în etapa a a patra a play-out-ului Ligii 1 Orange, marți, 29 februarie, de la ora 20.30, în direct la posturile de televiziune Look TV, DigiSport și Dolcesport. După un sezon, cel trecut, în care a evoluat la Petrolul, fiind la un moment dat unul dintre golgheterii trupei „lupilor”, fotbalistul cu cască a semnat, vara trecută, cu o grupare din eșalonul secund turc, Adana Demirspor. Nu a jucat la această echipă decât șase luni, părăsind-o pe motivul neîncasării unor restanțe salariale. Patronatul Adanei a refuzat, apoi, să-i elibereze așa-numita „carte verde”, deși românul renunțase la bani, tocmai pentru a pleca. De la părăsirea Turciei, Victor Astafei și-a depus memoriu la FIFA, pentru a obține drept de joc provizoriu la Petrolul. Judecarea cazului său a întârziat destul de mult timp, amânând redebutul în echipamentul galben-albastru. Însă, de-acum, odată stabilit verdictul instanței de la Zurich, Astafei poate reîncepe să… marcheze pentru formația la care va fi bifa astfel al doilea „mandat” al său.

Giuseppe Prestia, fcpetrolul.roÎn schimb, după întărirea ofensivei, prin legitimarea lui Victor Astafei, a urmat și rezilierea contractului avut până la finele play-out-ului cu fundașul central italian Giuseppe Prestia (foto în text, în duel cu Andrei Ivan, de la CS Universitatea Craiova; www.fcpetrolul.ro), cel care se afla, în iarnă, la a doua sa prezență în primul eșalon românesc, după ce mai jucase la Oțelul Galați. Conform siteului fostei publicații cotidiene pe print, ProSport, dar și a unor surse apropiate clubului ploieștean, „macaronarul” nu a digerat absolut deloc neprimirea salariilor, rezultat al unei decizii a patronatului „lupilor” de blocare a acestora, măsură survenită în urma unei serii prelungite de eșecuri consecutive. Dacă așa a și fost, atunci se vede că nu toții străini acceptă să-și practice meseria fără a fi și remunerați. Prestia fusese adus la Ploiești de la o echipă celebră din țara lui, Parma, dar care, în urma declarării falimentului, a ajuns în eșaloanele inferioare, evoluând acum pe numele altei societăți comerciale. Tocmai căderea în Liga a V-a îl determinase pe Giuseppe Prestia să accepte transferul la Petrolul. Din totalul jucătorilor aduși în iarnă, el nu părea a fi fost chiar un eșec, de altfel nefăcând parte din așa-zisă „filieră Mario”, el fiind recomandat de către altcineva. Odată cu plecarea italianului, care a îmbrăcat de cinci ori echipamentul galben-albastru, fiind integralist de fiecare dată, antrenorul principal Ionel Tersinio Gane mai dispune, pentru postul de fundaș central, de serviciile românilor Alexandru Benga, Constantin Mișelăricu, Roberto Alecsandru și ale francezului Romain Inez. Gouseppe Prestia fusese ales de fostul tehnician, Constantin Schumacher, drept al treilea căpitan al trupei găzarilor, după portarul Alberto Cobrea și mijlocașul Laurențiu Marinescu, cel din urmă fiind în așteptarea acceptării cererii sale de reziliere a angajamntului cu echipa „lupilor”. Este interesant de subliniat că unui club aflat în proces de insolvență i se permite totuși blocarea salariilor, știut fiind faptul că plata lor este absolut obligatorie pe perioada cât acesta se află în curs.