Urmează cel mai aglomerat weekend din această vară. Măsuri speciale luate în toate zonele turistice
Redactia -
Acest sfârşit de săptămână se preconizează a fi unul dintre cele mai aglomerate din această vară, fiind aşteptat un număr mare de persoane în special în zona de litoral, dar şi în staţiunile montane şi alte zone turistice, ceea ce poate avea drept consecinţă creşterea riscului de apariţie a evenimentelor care pot genera situaţii de urgenţă.
În următoarele zile, peste 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să intervină, zilnic, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.
Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este reprezentat de prevenirea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa sau bunurile turiştilor. Încă de la începutul sezonului estival au fost derulate controale de prevenire la unităţi de turism şi de agrement, obiective din domeniul alimentaţiei publice, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turişti sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficienţe privind securitatea la incendiu. De asemenea, s-au avut în vedere şi construcţiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere şcolare sau alte spaţii cu caracter sezonier.
Numai în lunile iunie şi iulie, la nivel naţional, pompierii au desfăşurat 7.604 controale, în urma cărora au fost aplicate 25.568 avertismente şi 4.181 amenzi, în cuantum de aproape 30 milioane lei.
În urma acţiunilor de control, pentru 5 obiective din judeţele Argeş, Cluj şi Vâlcea (două obiective din categoria turism şi alimentaţie publică, iar 3 obiective din categoria cluburi, baruri, discoteci) s-a dispus măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie prin depăşirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori, neechipare cu instalaţii de prevenire şi stingere a incendiilor, neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare.
În plan operaţional, pompierii pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 120 de maşini de descarcerare, precum şi peste 450 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, precum şi ambulanţe pentru transport neonatologic.
Reamintim faptul că, începând cu sfârşitul lunii iunie, pentru creşterea gradului de siguranţă a turiştilor care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoral, în zonele cu afluenţă mare de persoane din judeţul Constanţa, au fost operaţionalizate 22 puncte de lucru temporare, dintre care 9 încadrate cu maşini de stingere a incendiilor, 7 puncte dedicate acordării măsurilor de prim ajutor, iar 6 puncte dotate cu ambarcaţiuni şi scafandri pentru misiunile de salvare acvatică.
O atenţie deosebită este acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe autostrada A2. Astfel, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din cadrul ISU Călăraşi, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov.
Totodată, având în vedere că, în contextul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, în mai multe zone din ţară sunt organizate pelerinaje şi slujbe religioase unde este aşteptată participarea unui număr mare de credincioşi, echipaje de pompieri vor fi dislocate în zonele respective pentru asigurarea prevenirii şi gestionării eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea.
Întrucât, în acest weekend, mulţi oameni aleg să îşi petreacă timpul în aer liber, reamintim câteva reguli simple pentru evitarea situaţiilor care le pot pune viaţa în pericol.
O primă măsură foarte importantă: Arderea miriştilor sau vegetaţiei este strict interzisă. Utilizarea focului sau prepararea hranei în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt puternic este, de asemenea, interzisă. În cazul incendiilor de vegetaţie uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.
O altă măsură de care trebuie să ţineţi cont în următoarea perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneţi viaţa în pericol, înotaţi doar în locuri special amenajate ! În această vară s-au produs multe situaţii în care curentul puternic, adâncimea apei şi teribilismul au stat la baza unui scenariu tragic. Condiţiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar şi persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.
Mai multe informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicaţiei de mobil DSU.
Ţineţi cont de sfaturile noastre şi respectaţi atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât şi avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate !