Utilizarea cheilor dinamometrice în cazul autoturismelor

Daniel Dimache -

Utilizarea cheilor dinamometrice în cazul autoturismelor

 

Dacă te numeri printre șoferii care nu doresc să apeleze la serviciile unui service auto ori de câte ori apare câte o mică problema la mașină sau pentru a schimba o anumită piesă, atunci cu siguranță că este nevoie să îți achiziționezi propriile scule și echipamente auto care să te ajute să rezolvi anumite situații pe cont propriu și în cel mai scurt timp. Dintre aceste scule auto care nu trebuie să lipsească din dotarea nici unuia dintre șoferii care nu se dau la o parte atunci când vine vorba despre a repara o mică defecțiune sau a schimba vreo piesă a mașinii, amintim cheia dinamometrică.

 

Ce este aceea o cheie dinamometrică?

Atunci când discutăm despre o cheie dinamometrică avem în vedere acel dispozitiv de mână care este folosită pentru a strânge o mare varietate de piulițe și șuruburi astfel încât asamblarea unor piese sau componente ale mașinii să fie realizată cu cel mai ridicat nivel de precizie. De asemenea, cu ajutorul unei chei dinamometrice aceste asamblări înseamnă inclusiv o foarte mare siguranță cu privire la strângerea șuruburilor.

 

Tocmai datorită faptului că vorbim despre o unealtă auto care oferă foarte multă precizie și exactitate, cheia dinamometrică este folosită foarte frecvent în cazul autoturismelor atunci când este nevoie de schimbarea cauciucurilor care au făcut pană sau pentru a înlocui cauciucurile de iarnă cu cele de vară ori invers. Folosirea cheii dinamometrice în aceste cazuri oferă o strângere foarte precisă la nivelul prezoanelor roților mașinii. Astfel nu există riscul ca roțile să se desprindă în timpul mersului și să provoace pagube sau accidente nedorite.

 

O altă situație în care această unealtă poate fi folosită foarte eficient în cazul autoturismelor este aceea în care este nevoie de remedierea unor defecțiuni sau a unor probleme la elementele care vizează suspensia sau direcția autoturismului. Și în aceste cazuri asamblarea cu precizie și strângerea optimă a anumitor piese, șuruburi sau părți componente reprezintă un plus de siguranță pentru șoferii care doresc să utilizeze aceste unelte.

Categorii de chei dinamometrice

Deși cheile dinamometrice sunt folosite de cele mai multe ori în cadrul atelierelor si a service-urilor auto, pentru orice șofer este un mare avantaj să aibă în dotare o astfel de unealtă. Fie că ai nevoie de înșurubarea sau de deșurubarea prezoanelor, fie ca ai nevoie de strângerea anumitor părți componente ale autoturismului pe care îl conduci, trebuie să știi că există diferite astfel de chei dinamometrice din care poți alege.

 

Primul criteriu pentru a diferenția cheile dinamometrice se referă la cuplurile pe care le poți măsura cu ajutorul unei astfel de chei. Măsurarea intervalelor este realizată în Nm și categoriile de chei diferă în funcție de nivelul și gradul de finețe cu care acestea pot strânge șuruburile sau piulițele. Pentru o asamblare cât mai fină a piulițelor și a șuruburilor având diametre foarte mici trebuie folosită o cheie roți având între 5-25 Nm și 5-50 Nm. În cazul în care se dorește folosirea unei astfel de chei pentru sarcini medii și pentru strângeri de mare finețe, atunci cuplul de măsurare trebuie să fie între 10-100 Nm, iar pentru sarcinile mari intervalul trebuie să se încadreze între 42 și 210 Nm.

 

Un al doilea aspect în diferențierea categoriilor de chei dinamometrice este modul de ajustare. Există chei cu clichet, acestea fiind cele mai folosite, chei dinamometrice electronice, chei cu ceas sau chei dinamometrice cu scală. Pentru a găsi acea cheie dinamometrică de care ai nevoie pentru a o folosi în anumite situații în cazul autoturismului pe care îl conduci, te invităm să consulți oferta de astfel de chei disponibilă în magazinul online Roll Fast.