Cum vor atârna de „grumazul” Petrolului cele patru luni de absență ale titularilor Țicu și Hanca. Fundașul stânga mai poate spera la o eventuală reducere a suspendării de 16 meciuri, dar mijlocașul, accidentat grav, nu revine mai devreme de martie 2024!

Dragos Trestioreanu -

Cum vor atârna de „grumazul” Petrolului cele patru luni de absență ale titularilor Țicu și Hanca. Fundașul stânga mai poate spera la o eventuală reducere a suspendării de 16 meciuri, dar mijlocașul, accidentat grav, nu revine mai devreme de martie 2024!

Odată cu anunțul public al diagnosticului mijlocașului Petrolului, Sergiu Hanca (foto la titlu, foto sus, în text, alături de micul său fiu, Zian, care-și manifestase ajutorul pentru a-și face tatăl să meargă, plus în text, mijloc), ca urmare a accidentării grave suferite de el în meciul de acasă cu FCSB, dublă ruptură de ligamente la glezna dreaptă, președintele executiv al clubului găzarilor, Claudiu Tudor, a precizat și care va fi perioada estimată de recuperare a fotbalistului: cel puțin patru luni! Asta deoarece Hanca va fi nevoit să suporte o intervenție chirurgicală, probabil ce va fi efectuată la o clinică specializată din Barcelona. Acolo unde a și fost anunțat, de altfel, că fotbalistul Petrolului va face investigații suplimentare amănunțite. Astfel, absența mijlocașului născut în Târgu Mureș, în urmă cu 31 de ani, se va suprapune aproape 3 luni cu aceea a căpitanului Valentin Țicu, acest termen incluzând, desigur, și perioada de pauză de iarnă. Țicu a fost eliminat în partida de pe teren propriu cu Hermannstadt Sibiu, din 24 septembrie 2023, iar Hanca s-a trezit accidentat foarte serios, tot într-un duel de acasă, cel menționat mai sus, cu trupa lui Elias Charalampous, de pe 28 octombrie.

Reamintesc că fundașul stânga a avut ghinionul ca un atac al lui din spate, din minutul 9 al confruntării cu sibienii, i-a produs tânărului ardelean Dragoș Iancu o fractura de maleolă gravă. Una care a fost rezolvată la un spital din București, mijlocașul aflându-se, în prezent, în perioada de recuperare ce va dura tot câteva luni bune, ca și în cazul lui Sergiu Hanca. Ca urmare a consecințelor atacului lui Vali Țicu, știute deja de toată lumea fotbalului, fundașul stânga a fost eliminat și suspendat, dar numai după ce a rămas câteva meciuri pe tușă. S-a decis astfel să stea, în total, nu mai puțin de 16 partide, adică exact limita minimă la care a fost încadrat de către Comisia de Disciplină. Cea căreia, repet, i-a trebuit mai mult timp, decât de obicei, să delibereze și să dea un verdict. Până în prezent, căpitanul Petrolului a lipsit de la șase meciuri din campionatul SuperLigii și de la două din grupele Cupei României. Cum se va mai juca, în acest an, și în luna în curs, dar și în cea viitoare, el își va ispăși întreaga pedeapsă în următoarele șapte partide de campionat și în ultima confruntare din cea de-a doua competiție ca importanță din fotbalul autohton. Bref: șase meciuri deja jucate în SL, urmând să mai bifeze încă șapte tot în SL și încă una în CR, în afara celor două deja desfășurate în fosta competiție KO! Evident, calculul este valabil numai în eventualitatea în care apelul clubului găzarilor nu va găsi un răspuns pozitiv în privința solicitării reducerii pedepsei. La Hanca însă este fără echivoc: va mai reveni abia în martie viitor!

Din nefericire, cel care a provocat accidentarea gravă a lui Sergiu, similară cu aceea a lui Dragoș Iancu, mai exact fundașul central camerunez al FCSB Joyskim Dawa (foto la titlu, în echipament albastru), nu va suporta aceeași pedeapsă precum Valentin Țicu, deoarece el nu a primit cartonașul roșu, pentru a fi, drept urmare, chemat la ședința CD! Centralul Radu Petrescu nu a văzut faza cu pricina și i-a arătat abia ulterior numai un „galben” africanului. Asta după ce s-a lăsat influențat pesemne de scuzele jucătorului că a lovit mai întâi mingea și, apoi, l-a „luat cu fulgi cu tot” pe mijlocașul Petrolului! Cum nici colegii din camera VAR nu i-au cerut să studieze faza pe monitor, era cât pe-aci ca Dawa să nu fie sancționat nici măcar cu o lovitură liberă contra echipei sale! Numai intervenția asistentului Mircea Grigoriu l-a determinat pe arbitru să o dicteze în cele din urmă. Două faze, două faulturi, două decizii total diferite, o suspendare mare, o absență a suspendării. Una ce ar fi fost absolut meritată, potrivit (și) multora din lumea fotbalului, inclusiv foști mari arbitri!

Întrebam în titlu cât vor atârna de „grumazul” Petrolului absențele de câte patru luni ale celor doi titulari ai echipei antrenate de Florin Pârvu. În cazul lui Țicu, deși surprinzător, se poate reuși – așa au fost primele semne, cel puțin – substituirea cu polivalentul Lucian Dumitriu, avându-l ca back-up pe talentatul under Denis Radu. Nu pot anticipa ce va fi până pe 20 ianuarie 2024, atunci când va reveni căpitanul într-un meci oficial, în condițiile în care nu îi va fi micșorată suspendarea, însă bănuiesc că nu are cum să-i scadă forma lui Dumitriu și nici curajul lui Radu, între timp. În privința lui Hanca, deși în lot există destui mijlocași, nivelul evoluțiilor lui îl fac greu, totuși, de înlocuit. Era în formă maximă, dovedindu-și utilitatea destul de repede după sosirea la Petrolul, fiind un fotbalist intrat repede în grațiile suporterilor. Deși se lupta cu unele probleme medicale, s-a sacrificat mereu, luptând cu toate forțele aproape toate cele 90 de minute. De altfel, în acea primă repriză modestă a ploieștenilor din meciul cu FCSB, Sergiu a fost singurul care putea fi lăudat. Și tocmai atunci a venit accidentarea urâtă provocată de mult prea agresivul și nervosul stoper al trupei lui Gigi Becali. La Târgoviște, Hanca nu a mai fost, firește, dar duelul de acolo a putut fi câștigat prin diferența valorică și de nivel competițional între hai să le zic rezervele Petrolului și nu chiar toți titularii lui Vasile Miriuță. Problema de viitor, atât pentru Vali Țicu, cât și pentru Sergiu Hanca, este că – așa cum mi-a mărturisit, odată, un fost fotbalist de eșalon superior -, pentru a reveni la nivelul la care a fost înainte de suspendare/accidentare, unui fotbalist îi trebuie tot atâta timp cât a stat pe tușă! Ceea ce este clar, dacă fundașul stânga al Petrolului va fi apt de joc, la ce nivel vom vedea, la începutul ultimei decade din ianuarie 2024, un înlocuitor pentru mijlocașul polivalent, cel puțin la fel valoric, trebuie găsit în pauza de iarnă și adus apoi neapărat!

Foto: www.antenasport.ro, www.fcpetrolul.ro și www.digisport.ro