Vali Sinescu, out! Cezar Zamfir – new entry?! O-la-la!!!

Dragos Trestioreanu -

Știrea zilei pentru iubitorii de Petrolul a fost una total neașteptată. Brusc, foarte brusc chiar, Valentin Sinescu s-a despărțit de „lupi”, luându-și la revedere, astăzi, după antrenamentul de dimineață, de la colegii de staff și de la jucători. Colegul Cristi Anghelescu a scris pe www.ph-online.ro despre motivul ce l-a determinat pe Vali Sinescu să renunțe la activitatea sa de la clubul găzarilor. A fost vorba – declară proaspătul posesor de licență PRO – despre unul extrasportiv. Nici mai mult, nici mai puțin decât descoperirea că o farmacie din Ploiești nu-i putea onora rețeta compensată absolut necesară tratamentului pentru problemele cardiace deja cunoscute! Pe șleau, lipsa unui act oficial din partea clubului l-a adus în această situație incredibilă pentru anul 2015 și secolul XXI! Bașca, o promisiune neonorată de către conducerea executivă de a i-l prezenta drept dovadă că documentul chiar exista și era în regulă.

Îl cunosc pe Sinescu de mai multă vreme. M-a impresionat, din seara în care l-am auzit vorbind la un fost post de televiziune local, la o emisiune de sport, prin erudiție. Sincer, și acum îl invidiez pe Vali pentru discurs și cunoștințele nu numai din domeniul fotbalului. Pentru cultura generală a lui. Am discutat, de-a lungul timpului, cu mulți, ba chiar cu foarte mulți oameni de fotbal. Ei bine, niciunul nu s-a putut apropia cât6 de cât de nivelul intelectual al lui Valentin Sinescu. Fără să fie încă în vârstă, lui i s-ar putea aplica totuși principiul că, „dacă nu ai bătrâni, trebuie să-i cumperi”. Bref, dacă nu-l ai pe Vali Sinescu în club, e obligatoriu să faci totul să-l aduci! Și, când colo, SC FC Petrolul, care-l avea, pare a se fi folosit de un tertip ieftin pentru a scăpa de el!!! De ce? A explicat tot de-acum ex-antrenorul secund al trupei „galben-albaștrilor”: să i se facă loc, a auzit el, unui fost colaborator al lui Selymes Tibor, de la Sportul studențesc și Astra, Cezar Zamfir!!! Pessemne că mai dorit de actualul tehnician al Petrolului. Nu am absolut nimic cu „extrema-motoretă” de altădată a Rapidului, chiar mă amuză, de câte ori mi-o amintesc, o povestioară cu el, pe care mi-a spus-o un prieten din lumea fotbalului. O fi fost folclor ori nu, cert este că nu pot scrie despre acel episod. Există voci care susțin, sus și tare, deși mai pe la colțuri, e drept, că obieciul lui Sinescu de a spune exact ceea ce vedea – și înțelegea – la un jucător al g[zarilor ajunsese să cam deranjeze. Ca să nu spun că încurca, deja. O fi sau n-o fi așa, cine știe? Din afară se vede rezultatul: un proaspăt antrenor cu licență PRO renunță – forțat! – la o colaborare cu o echipă de primă ligă și acceptă, potrivit declarațiilor sale, un post în organigrama unui club care abia de-acum va avea echipă de seniori!!! Și aceea în Liga A Prahova, cu loc preluat de la o alta! Este vorba despre CSM Ploiești, reprectiv Găzarul Surani.

Când a apărut informația despre renunțarea la serviciile lui Mihai Teja și sosirea lui Selymes Tibor, m-am întrebat – într-un editorial – de ce nu să nu fi fost Valentin Sinescu antrenor principal al „lupilor”. Chiar aveam convingerea că, în condițiile procesului de insolvență, un ploieștean era cel mai indicat la cârma echipei fanion a orașului, decât unul venit din altă parte, fără a cunoaște deloc spiritul Petrolului. Vali Sinescu era „portretul-robot” al tehnicianului ce se impunea, acum. Chiar dacă, încă, perceput ca ex-jucător și antrenor la fosta rivală locală, Astra, se știa că Sinescu a făcut junioratul pe vechiul „Ilie Oană” și a rămas cu Petrolul în suflet, de-atunci, chiar dacă viața și cariera l-au purtat (și) prin alte părți. Doxat, cu pasiune imemnsă pentru meserie și studiu, transparent și direct, aplicat și cu bună credință, sunt sigur, o repet, că ar fi fost alegerea perfectă. Inexplicabil de ce s-au căutat alte soluții, când îl aveai deja la îndemână. Niciodată nu știi sigur dacă soluțiile din afară merg aici, la Petrolul. Deocamdată, cu părere de rău, se dovedește că nu prea merg. Și nu din… vina lui Valentin Sinescu. Dar, fiecare doarme cum își așterne. Să vedem cât se va întinde însă plapuma…