Valul al șaselea a fost „făcut” prea înalt! Doar remiză pentru Petrolul, în derbiul de mare tradiție cu UTA

Dragos Trestioreanu -

Valul al șaselea a fost „făcut” prea înalt! Doar remiză pentru Petrolul, în derbiul de mare tradiție cu UTA

Urcată pe locul secund în ierarhia la zi a Ligii a II-a de fotbal tocmai când trebuia, adică pe final de tur, echipa Petrolului a avut, joi seara, un meci considerat drept derbi, dar nu pentru pozițiile din clasament ale combatantelor, adversara – UTA Arad – fiind abia a 10-a, ci doar prin tradiție. Trupa oaspete a alternat, până acum, rezultatele bune cu altele mai puțin bune, fiind înghițită de pluton, în vreme ce, gazda, cu un joc pragmatic, a ajuns, până la urmă, pe podium.

Trupa lui Ionuț Popa, rămas același circar, din păcate, și lăsându-l mai bine de trei sferturi din meci pe secundul Cristi Păcurar în spațiul tehnic să conducă echipa, nu părea o oponentă care să facă deranj la Ploiești, pe arena Ilie Oană. Dar, ajutată și de gazde, ca și de arbitraj, a reușit până la urmă, pe jumătate. A fost astfel o remiză cu goluri, 2-2 (1-1), care a întrerupt o serie de cinci victorii consecutive ale Petrolului, de când pe bancă a revenit Octavian Grigore, antrenor încă neînvins în campionat!

Dacă „lupii” ar fi câștigat, cu orice scor, meciul cu UTA, ar fi săltat pe prima poziție în clasament și ar fi avut destule șanse chiar să termine etapa a XVIII-a tot acolo, în vârf. Nu au reușit, seria de succese la rând a lor, cinci la număr, fiind stopată tocmai acasă de o formație care nu s-ar fi crezut, repet, că ar putea pune mari probleme. Și-așa a și părut mai ales după ce, déjà-vu, „galben-albaștrii” au deschis scorul repede, prin șutul superb în cross, de pe stânga, de la 14 metri, aproape de vinclul opus, al lui Ștefănescu (minutul 12). Nu a mai fost minutul 4, ca și cu alți bănățeni, și nici nu a mai marcat Antoche, moldoveanul „intrându-și în rol” acum peste alte 23 de minute. Adică, atunci când a controlat neglijent – și nefericit – un balon pe care i l-a „suflat” fundașul dreapta advers, Manea, trebuind să-l culce apoi, cu brațele, în marginea interioară a careului mare. Penalti evident, executat de căpitanul Rus, dar aproape de a fi parat de Tordai. Egalarea ar fi fost cum ar fi fost, numai că – eronat, zic eu – centralul sărbătorit înainte de meci pentru încheierea activității, bucureșteanul polițist Florin Miron, i-a arătat lui Antoche direct cartonașul roșu, ci nu pe cel galben, care oricum ar fi fost al doilea, deci, de eliminare. Astfel, Petrolul nu-l va mai avea pe jucătorul expulzat de pe teren în două partide, cele de la Clinceni și, respectiv, Snagov, nu doar în prima! Pentru a nu avea necazuri și mai mari, Tavi Grigore a scos imediat un mijlocaș central defensiv, Danci, și l-a băgat pe fundașul central Cazan, încă nerefăcut 100% după accidentarea de la Brăila. Jucându-se acasă, în fața a circa 2.000 de suporteri inimoși, față de unul singur al oaspeților, mai exact… prahoveanul Nicolae Vereu, iar victoria fiind absolut imperioasă pentru Petrolul, parcă atâta precauție nu a fost chiar de bun augur, avându-se să se vadă așa ceva în repriza secundă.

Un mitan al doilea în care, imediat după reluare, în minutul 49, același Rus și-a arătat clasa, dar numai după ce a plecat din ofsaid în cursă, singur pe stânga, în urma unei pase lungi trimise din propria jumătate de teren și deviată, apoi, cu călcâiul de către Miculescu. Căpitanul oaspeților s-a lăsat ajuns în careul mare de mai nou-intratul Cazan, l-a fentat spre stânga și a înscris la colțul scurt, după un șut sec, expediat de la 8-9 metri. Atunci, da, s-a îngroșat gluma! Însă, nu trebuia nici uitat că înainte și după transversala senzațională a lui Saim Tudor (18), tizul antrenorului principal al echipei UTA, David Popa, a ratat trei ocazii uriașe din poziție de singur cu Tordai, însă nu a mai fost fugărit, pentru a fi „omorât” de către tehnician, așa cum s-a întâmplat după ultimul fluier, conform propriilor declarații ale tehnicianului, cu Ionuț Popa și Norbert Janos! Jenante momente, care îl fac de rușine pe un om aproape cu părul alb! În fine, ar mai fi fost de consemnat și bara lui Ciprian Rus, tot din prima jumătate a confruntării. Petroliștii au reușit totuși, și în 10 oameni, să egaleze, printr-un penalti just acordat, obținut de căpitanul lor, Marinescu, faultat în careu de goal-keeper-ul advers. Potrivit obiceiului ca fotbalistul faultat nu trebuie execute lovitura de la „11 metri”, Marinescu l-a lăsat pe Arnăutu – specialistul la penaltiuri de până la venirea lui la noul Petrolul – să execute, emoțiile fiind însă atât de mari, încât portarul german de origine sârbă, Orlic, a fost aproape să se opună, în minutul 70! Până la final, au mai fost și alte ocazii de gol, de ambele părți, dar și un penalti clar, neacordat, deși era vorba despre un henț în suprafața de pedeapsă a oaspeților. Strigător la cer! S-a terminat astfel 2-2, cu UTA aproape de 3-2 în minutul 90+4, atunci când Janos a stârnit mânia lui Ionuț Popa din cauza ratării sale, și cu un raport general de ocazii de gol de 6-4 pentru un Petrolul ce-a jucat aproape o oră cu un om mai puțin pe teren! Poate că dacă Nini Popescu și chiar Grecu ar fi fost introduși ceva mai devreme pe teren, atunci când s-a forțat realmente victoria, ci nu s-a mai apărat doar remiza, ar fi fost trecut și al șaselea val. Un val făcut prea înalt din propria vină, dar și nu numai, cum scriam și mai sus! Era cam greu totuși cu așa un arbitru, care l-a iertat pe David Popa nu pentru un cartonaș galben, ci chiar pentru două, în aceeași fază, nemaiamintind din nou de orbul găinii de la hențul din careul oaspeților, de la scorul de 2-2!

FC PETROLUL: Tordai 6 – Olaru 6, Plămadă 5, Antoche 4, Ţigănaşu 5 – Danci 6 (38 – Cazan 5), Chindriş 6.5 – Saim Tudor 7 (82 – Grecu), Marinescu (cpt) 8, Ştefănescu 8 (77 – Popescu) – Arnăutu 7. Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenorul portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

UTA: Orlic 5.5 – Manea 7.5, El. Hasni 6, Benga 5.5, Copaci 5.5 – Coulibaly 7, Enescu 6 – Costin 5.5, Miculescu 6.5 (54 – Petra 5.5), Rus (cpt) 9 (85 – Oprea) – David Popa 4 (69 – Janos 4.5). Colectiv tehnic: Ionuţ Popa (antrenor principal), Cristi Păcurar (antrenor secund), Dan Țapoș (antrenorul portarilor).

Au arbitrat: Florin Miron 4 (Bucureşti) – Sebastian Stoianov 7 (Constanţa) şi Vlad Bîrleanu 6 (Bucureşti).

Arbitru de rezervă: Alexandru Tudor (Bucureşti).

Observatori: Dorinel Dincă (Călăraşi), pentru joc, și Tamaş Zoltan (Odorheiul Secuiesc), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Antoche (26), David Popa (37), Orlic (70), Petra (74), Coulibaly (76).

Cartonaș roșu: Antoche (35).

Următoarele trei meciuri ale Petrolului, de până la finele anului, se vor desfășura conform următorului program: marți, 27 noiembrie, ora 14.00, la Academica Clinceni, sâmbătă, 1 decembrie, la 13.00, la Sportul Snagov, și vineri, 7 decembrie, 17.30, cu CS Balotești, pe arena Ilie Oană. Din cele două deplasări extrem de dificile, de la care va lipsi suspendatul Paul Antoche, Petrolul trebuie să recupereze cel puțin punctele pierdute acasă cu UTA, dacă nu să scoată și mai multe, pentru a ierna pe un loc promovabil, așa cum își doresc încercații săi suporteri!

Foto: www.fcpetrolul.ro