Vechea grădiniţă din Tătărani, ajunsă ruină, renaşte în formă de cabinete medicale

Daniel Dimache -

Vechea grădiniţă din Tătărani, ajunsă ruină, renaşte în formă de cabinete medicale

Primăria comunei Bărcăneşti a semnat contractul de execuţie a lucrării de reconstrucţie a clădirii din satul Tătărani care odinioară servea drept grădiniţă, ajunsă aproape o ruină şi transformarea imobilului în obiectiv medical. Lucrarea „Schimbare destinaţie clădire Gradiniţă în Cabinete medicale umane şi Farmacie, amenajare drum acces, alei carosabile si pietonale, spaţiu parcare, utilităţi, împrejmuire şi organizare de şantier, comuna Bărcăneşti, sat Tatarani nr. 26 E” a fost atribuită prin Sistemul de Achiziţii Publice, procedura fiind câştigată de o firmă prahoveană, cu sediul în oraşul Băicoi.

Localnicii cunosc bine cum s-a degradat în timp construcţia, însă, numai la vizionarea celor câteva fotografii ce însoţesc textul de faţă, oricine înţelege că dacă ar mai fi trecut 2-3 ierni peste clădire nu s-ar mai fi ales nimic de ea, proiectul de reabilitare însemnând o oprtunitate de a se salva şi fructifica un bun al comunităţii locale.

Preţul de achiziţie, analizând starea actuală a clădirii şi amploarea lucrărilor pentru a se ajunge la o clădire de utilitate publică – a se vedea imaginea faţadelor (releveul) – este unul corect, chiar favorabil pentru bugetul local, undeva în jurul a 5,3 miliarde lei vechi, sumă fără tva. 

„Ne-am propus să nu pierdem, să nu lăsăsm să se distrugă valorile satului Tătărani şi din această ambiţie s-a reuşit ca din şcoala care părea sortită închiderii să facem una dintre cele mai frumoase şi moderne din mediul rural, au spus-o chiar oameni din sistemul de învăţământ care ne-au vizitat. Acum, vom salva şi vom schimba faţa clădirii unde zeci de generaţii de copii au făcut grădiniţa şi o vom reda comunităţii cu o utilitate cel puţin la fel de valoroasă, farmacie şi cabinete medicale, de care satul are atâta nevoie”, ne-a declarat primarul comunei Bărcăneşti, Valeriu Lupu.