Veolia îl lasă în ofsaid pe primarul Dobre! Iată comunicatul

Daniel Dimache -

Veolia îl lasă în ofsaid pe primarul Dobre! Iată comunicatul

După ce primarul Ploieştiului, Adrian Dobre a anunţat în repetate rânduri, inclusiv astăzi, că situaţia termoficării în municipiul Ploieşti este rezolvată şi asta graţie eforturilor sale de negociere, Veolia Energie Prahova, firma care operează sistemul de termoficare al municipiului vine cu un comunicat care dă peste cap tot eşafodajul de mişcări politico-administrative ale edilului şi explică de fapt care este situaţia în ceea ce priveşte continuarea activităţii şi stabilirea preţului gigacaloriei, situaţia fiind departe de a-şi fi găsit rezolvarea…

Vă prezentăm comunicatul: 

„Ploiești, 09.04.2019 – Veolia Energie Prahova (VEP) își exprimă disponibilitatea pentru finalizarea negocierilor în vederea prelungirii contractului de concesiune pentru sistemul de termoficare din Municipiul Ploiești, având ca obiectiv prioritar interesul cetățenilor Municipiului Ploiești.

În cadrul întâlnirilor avute compania a înaintat către Consiliul Local și Consiliul Județean un calendar de acțiuni care nu a fost respectat până în acest moment. Astfel, presiunea timpului a devenit foarte mare, ceea ce conduce la imposibilitatea respectării termenului de semnare a prelungirii contractului, astfel încît compania să opereze conform reglementărilor în vigoare și după data de 01.05.2019.

Preocuparea și punctul susținut permanent de către VEP în cadrul negocierilor cu autoritățile locale timp de 1 an și jumătate a fost identificarea unor soluții de reechilibrare a contractului de concesiune.

Compania a propus o nouă formulă de ajustare a prețurilor atât pentru populație cât și pentru agenții economici ce include un tarif de referință de 340 lei / gigacolarie + TVA (care a fost omis din HCL votat astăzi) și care reprezintă un element de bază și obligatoriu pentru prelungirea contractului. Prețul local de furnizare rezultat în urma aplicării acestei noi formule ar rămâne chiar si așa, printre cele mai mici din țară.

Un alt element de bază a fost recuperarea diferențelor ca urmare a creșterii prețurilor combustibilului (denumit rattrapage) și care prin hotărârea de Consiliul Local votată astăzi 09.04.2019 a fost amânată. Aceasta în ciuda faptului că toate documentele și solicitările VEP au fost depuse încă din luna iunie 2018.

În situația în care se va semna un act adițional de prelungire a contractului de termie, tariful aprobat de 237,35 lei/ gigacalorie este valabil pe o perioadă limitată și se va aplica doar până la aprobarea noului preț de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Noul preț este obligatoriu a fi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local, în maxim 30 de zile de la avizarea sa de către ANRE, fiind o clauză de încetare unilaterală a contractului.

Modul în care s-a respectat calendarul de acțiuni propuse a dus compania în situația puțin probabilă de a mai putea ajunge la un acord în perioada rămasă până la expirarea prezentului contract de termie.

În paralel, Veolia Energie Prahova continuă toate demersurile de informare a autorităților competente și de implementare a acțiunilor de  predare – primire a bunurilor ce compun sistemul.”

Preţul gigacaloriei în marile oraşe

Şi ca să fie clar de ce Veolia Energie Prahova insistă asupra stabilirii unui nou preţ al energiei termice la Ploieşti, vă prezentăm preţurile pe gigacalorie stabilite în câteva din marile oraşe ale României.

PiteştiPreţ gigacalorie= 439,54 lei, Preţ plătit de populaţie=260 lei, Subvenţia acordată de Primăria Piteşti anul acesta=20 milioane lei

Constanţa: Preţ gigacalorie= 534 lei, Preţ plătit de populaţie=275 lei, subvenţionat de Primăria Constanţa

Bucureşti: Preţ gigacalorie= 524,21 lei, Preţ plătit de populaţie=163,03 lei, subvenţionat de Primăria Capitalei

Cluj-Napoca (oraşul lui Boc!): Preţ gigacalorie= 448 lei, Preţ plătit de populaţie=242 lei, Subvenţia acordată de Primăria Cluj anul acesta=30 milioane lei

Ploieşti: Preţ gigacalorie=222 lei