Veolia România nu mai este finanțatorul FC Petrolul! Urmează al doilea faliment, după cel al defunctei SC FC Petrolul? În conferință de presă, ultrași ai „lupilor” i-au cerut să plece lui Mădălin Mihailovici!

Dragos Trestioreanu -

Veolia România nu mai este finanțatorul FC Petrolul! Urmează al doilea faliment, după cel al defunctei SC FC Petrolul? În conferință de presă, ultrași ai „lupilor” i-au cerut să plece lui Mădălin Mihailovici!

Vara lui 2016. SC FC Petrolul era declarată societate falimentară. Unii o numeau societate falimentată. Mai aproape de adevăr, realmente. Vara lui 2019. ACS Petrolul 52 se îndreaptă tot spre faliment? Așa ar părea după ce astăzi, 13 iunie, chiar că o cifră mai mereu cu ghinion, Veolia România, finanțator al echipei clubului, cu FC Petrolul ca marcă, dar nu numai, achiziționate de societatea condusă de către Mădălin-Jorj Mihailovici cu o sumă de aproape 100.000 de euro, a anunțat retragerea definitivă a sprijinului financiar! De unde și până unde? La prima vedere, dar sunt convins că au fost și alte motive de nemulțumire, incidentul verbal dintre CEO Veolia România și un grup de ultrași prezenți în sala de la etajul 1, la conferința de presă a prezentării posibilului viitor președinte executiv, Marius Stan, nevotat la acea oră în AGA, ar fi condus nu numai la părăsirea de către Mădălin-Jorj Mihailovici a incintei, ci și la renunțarea finanțării Petrolului, de-acum înainte!

Cronologic și pe cât se poate de pe scurt, iată evenimentele de azi: invitarea suporterilor la o discuție înainte de votul în AGA al noului șef al Executivului găzarilor, urmată de refuzul fanilor, care au explicat ulterior că și-au dorit transparență totală, ci nu convorbiri în spatelor ușilor închise; conferința de presă, cu jurnaliști și un grup de ultrași de față; anunțul deciziei de a se continua finanțarea, dar cu condiția lipsei de tensiune, cea care a dus la numirea a patru antrenori, sezonul trecut, la presiunea suporterilor; prezentarea lui Marius Stan, acesta surprinzând prin afirmația că, dacă va exista unitate – conducători, antrenori, jucători, suporteri -, atunci obiectivul promovării va fi unul facil (!!!); incidentul verbal despre care scriam mai sus, în urma căruia, întrerupt de ultrași în speech-ul său, Mihailovici i-a întrebat dacă vor să plece el, iar cum i s-a răspuns afirmativ, și a plecat! Rămas totuși la fața locului, Marius Stan a încercat să calmeze spiritele, declarând că hotărârea CEO Veolia România ar fi fost luată la cald și că se va reveni cu siguranță. Nereal, deoarece, nu peste multe ore, a fost făcut public comunicatul prin care este anunțată retragerea definitivă. Iar la Mădălin Mihailovici, așa cum îl cunosc de doi ani și jumătate, definitiv chiar înseamnă DEFINITIV!

La o jumătate de oră după momentele de ilaritate, un grup de patru ultrași, cunoscuți ca Șumi, Sponsoru, Oliver și Octav, a susținut o conferință de presă ad-hoc, prin care și-au expus punctul de vedere, explicații pentru siteul cotidianului Gazeta sporturilor oferind și cel de-al doilea: „Petrolul nu e o multinațională, ci un club de fotbal cu tradiție și istorie. Mihailovici ne chemase să avem o discuție separată, înainte de conferință, l-am refuzat, transmițându-i că pe noi ne interesează transparența, ci nu un dialog în spatele ușilor închise. Ceea ce se întâmplă la Petrolul trebuie să știe și suporterii de 80 de ani sau fanii din străinătate, nu doar membrii galeriei. Din cauza aceasta, am vrut să adresăm și noi în cadrul conferinței de presă trei-patru întrebări civilizate și decente, dar din păcate domnul Mihailovici nu a acceptat acest lucru, s-a ridicat și a plecat, lăsându-l singur pe domnul Marius Stan, în fața jurnaliștilor. În sezonul care s-a încheiat, au condus cum au vrut ei clubul, am ratat promovarea. Sezonul ăsta nu mai există decât o soluție. Să lucrăm împreună, transparent total și deschis”.

În jurul orei 16.00, a apărut și comunicatul, despre care am scris mai sus, al Veoliei România, cel care mai mult ca sigur va conduce spre… faliment clubul fondat de fostele glorii ale Petrolului: „București, 13.06.2019. Veolia România, partener-finanțator al FC Petrolul Ploiești din 2017, anunță retragerea din parteneriatul cu echipa prahoveană. Din 2017, anul în care compania s-a alăturat acestui proiect ambițios, Grupul Veolia a asigurat toate condițiile pentru ca Petrolul Ploiești să revină cât mai rapid în primul eșalon al fotbalului românesc și și-a dus la îndeplinire toate obligațiile contractuale aferente acestui parteneriat. În toată această perioadă, echipa-fanion a orașului a beneficiat de stabilitate financiară și expertiză pentru construcția unui proiect sustenabil și reprezentativ în peisajul fotbalistic național. Partenerul Finanțator a intrat în acest parteneriat cu gândul la un drum lung, care să conducă la construcția unui proiect sustenabil, prin care Petrolul să redevină, aşa cum este firesc, un reper în fotbalul românesc. Acesta s-a alăturat într-un moment dificil pentru echipă, cu gândul de a pune bazele și a construi organic, pas cu pas, această frumoasă poveste numită Petrolul Ploiești. În pofida tuturor acestor acțiuni și eforturi depuse de către companie, din păcate, propunerea unei organigrame profesioniste pentru sezonul 2019-2020 nu a fost acceptată de către o anumită parte a suporterilor, aspect care nu se întâmplă în niciun campionat de fotbal din lume. Lipsa unei asumări și a unei înțelegeri în mod profesionist a responsabilităților, pe care fiecare parte implicată în acest proiect sportiv le are, a determinat decizia Veolia România de a nu mai continua acest parteneriat, începând cu data de 13.06.2019. Veolia mulțumește tuturor celor care s-au implicat în acest proiect și urează succes echipei FC Petrolul Ploiești, în continuare!”.

De ce faliment? Pentru că vor, nu vor să recunoască câte unii, până la Veolia România, AS Petrolul 52, așa era pe-atunci denumit noul Petrolul, era aproape în colaps, iar pe timpul finanțării, nu s-au prea înghesuit sponsorii să vină lângă club, deși era un brand cu perspective mari de a redeveni, nu peste mult timp, ceea ce a fost odată și, poate, și mai mai mult! Să se înghesuie acum? Dificil de închipuit o asemenea… utopie. Dar, vom trăi și vom vedea ce va mai fi, cert fiind că sezonul viitor este deja compromis! Stau și mă întreb ce-o fi fost – și încă mai este – în sufletul celui mai bun fotbalist din istoria aproape seculară a Petrolului, Mircea Dridea, Seniorul fiind prezent în mijlocul „ostilităților” de la conferința de presă, și, totodată, cel pentru care a și venit Veolia la Ploiești, la Petrolul, în iarna lui 2017?

Foto: Facebook și capturi FCP TV