Vești deloc așteptate de sportivi, din partea ministerelor Sănătății și Afacerilor Interne! Nelu Tătaru și Raed Arafat nu văd reluarea competițiilor mai devreme de 3 luni!

Dragos Trestioreanu -

Vești deloc așteptate de sportivi, din partea ministerelor Sănătății și Afacerilor Interne! Nelu Tătaru și Raed Arafat nu văd reluarea competițiilor mai devreme de 3 luni!

Având speranța că vârful pandemiei de coronavirus se va atinge pe la mijlocul lunii viitoare, federațiile sportive, printre care și cea de fotbal, ca și Liga Profesionistă de Fotbal, de altfel, au gândit reluarea antrenamentelor jucătorilor imediat ulterior, iar restartul competițiilor, pe la debutul lui iunie. Situație în care, în sportul rege, întrecerile s-ar fi decis pe teren, până la finele lunii iulie. Așa s-a gândit înainte de stabilirea prelungirii, justificate, a stării de urgență, cu încă o lună, dar și astfel tot mai existau șanse a se respecta planurile federațiilor și ligilor. Însă, o declarație oferită la postul de televiziune Digi 24, în pline sărbători pascale, de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dat peste cap tot ceea ce se preconizase și părea a fi gata de pus în practică, luna viitoare!

Iată ce a declarat ministrul: „Măsurile de izolare funcționează, iar presiunea pe spitale e redusă. Măsurile de relaxare nu înseamnă reluarea competițiilor sportive, deschiderea mall-urilor și a centrelor comerciale. Ne gândim, după următoarele trei luni, să le redeschidem. Este o dinamică ce trebuie evaluată”! O declarație fără echivoc a înlocuitorului fostului ministru, Victor Costache, una care nu lasă loc la nicio interpretare. Mai devreme  de trei luni, nicio speranță să vedem sport pe arene sau în săli, fiindcă s-ar asuma un mare mare risc și s-ar pierde, pe cale de consecință, ceea ce s-a câștigat până acum, prin izolare și, mai ales, instaurarea stării de urgență!

Totodată, unul dintre secretarii de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a subliniat, și el, citat de publicația Fanatik, cele afirmate de ministrul Sănătății: „La acest moment, toate măsurile luate au un singur rol, iar acesta este oprirea răspândirii virusului. Indiferent că vine cineva și spune: «Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!». OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Ori poimâine! Pentru că, unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să-i infecteze și pe alții. La acest moment, este normal să rămânem încă o săptămâna, două, trei, sau cât va fi nevoie, în condițiile în care suntem acum. Vine 1 mai. Trebuie respectate regulile exact așa cum au fost respectate pentru Paști sau chiar mai bine decât s-au respectat de Paști! Foarte devreme de spus, la acest moment, dacă se pot relua pregătirile sportivilor pe 15 mai! Foarte devreme! Nu putem estima acest lucru! Nu putem să ne pronunțăm! În orice caz, e foarte devreme! Rugămintea mea către populație, către sportivi și către toți este să mai aibă răbdare, la acest moment. Să nu preseze, pentru că presiunile nu vor rezolva nimic la acest moment!”. Din declarațiile ministeriabililor se deduce limpede, deci, că visele pentru antrenamente organizate și, apoi, pentru competiții sunt, la această oră, mai degrabă o… Fata Morgana! Însă, nici nu se putea da liber, dacă riscurile ar fi fost, repet, foarte mari! Dar, să vedem ce se va mai întâmpla…

Foto: www.liga2.prosport.ro, www.bursa.ro și www.digi24.ro