Din nou o săptămână cu de toate, cele mai multe despre FC Petrolul: ascundere în spatele „cortinei”, o reziliere pe blat, zvonuri privind probleme cu banii și eventuale vânzări de jucători! Cadoul făcut sieși de blejoianul Cosmin Lambru.Dar și un episod tragic, apăsător, asupra fotbalului prahovean!

Dragos Trestioreanu -

Din nou o săptămână cu de toate, cele mai multe despre FC Petrolul: ascundere în spatele „cortinei”, o reziliere pe blat, zvonuri privind probleme cu banii și eventuale vânzări de jucători! Cadoul făcut sieși de blejoianul Cosmin Lambru.Dar și un episod tragic, apăsător, asupra fotbalului prahovean!

Săptămâna trecută a fost din nou una plină în lumea fotbalului prahovean. Cu bune, cu mai puțin bune, cu tristețe etc. CS Blejoi este una dintre cele două echipe – din cele 100 ale Ligii a III-a – care a obținut deja calificarea în play-off, deși mai sunt etape de bifat și anul acesta, și la anul. De ziua lui, a împlinit 24 de ani, sâmbătă, 26 noiembrie 2022, căpitanul și golgheterul  formației de lângă Ploiești, atacantul ex-„lup” Cosmin Lambru (foto sus, în text) și-a făcut cadou a 15-a reușită, în 14 partide, aducând victoria în deplasarea de la Târgu Secuiesc. După Sfântu Gheorghe, la meciul amical cu Sepsi, trupa de pe locul 7 al ierarhiei Superligii, adică FC Petrolul, a fost „ascunsă” și la al doilea joc-test, cel de la CNF Buftea, cu FC Voluntari apărând și diverse zvonuri despre amănunte nu… grozave, din interior. În sfârșit, un episod trist, consemnat la margine de municipiu reședință de județ: un accident tragic în care și-a pierdut viața, nevinovat, un fotbalist în vârstă de 37 de ani, de la echipele CSO Măgura Slănic (fotbal, Superliga B Prahova) și Athletico Râfov (prima ligă de minifotbal din județ), Irinel Cojanu. Să le luăm pe rând!

Având drept obiectiv, nu chiar declarat public, totuși, accederea între primele patru echipe ale Seriei a V-a din L3, CS Blejoi a avut, sezonul acesta, un parcurs foarte bun, încununat cu un final de an care o va găsi pe locul 1, detașată de următoarele trei grupări și la mare distanță de a cincea poziție din clasament. Deși a trecut prin unele frământări care au și condus la retragerea de pe bancă a antrenorului din finalul sezonului trecut și începutul celui de-al doilea, brezeanul Marius Vișan, înlocuit de cel pe care îl… schimbase în primăvara acestui an, Răzvan Vlad, CS Blejoi a continuat să adune puncte. Dar și – nota bene! – să le obțină grație un fotbal spectaculos. Iar cine procedează astfel, e firesc să culeagă laurii. Așa cum se întâmplă deja și cu fotbalistul Cosmin Lambru, sărbătorit – cu tort și ce mai trebuia la aniversări – la Târgu Secuiesc, înainte de meciul victorios, scor: 2-1 (1-1), cu KSE. Totul a fost pus la cale de către coechipierii lui, în acord și cu participare directă a oficialilor clubului prahovean.

Miercuri, 23 noiembrie și sâmbătă, 26 noiembrie, FC Petrolul a combătut, amical, cu două formații clasate mai jos în ierarhia aceleiași zone de play-out, Sepsi Sfântu Gheorghe, respectiv FC Voluntari. Deși, aproape de fiecare dată, amicalurile erau preluate live pe FCP TV, de data aceasta niciunul dintre acestea nu a mai fost transmis în direct. La primul, explicația de la bun început, a fost că „s-a opus Cristiano Bergodi”, adică antrenorul gazdelor de pe vechea arenă a lui Sepsi. În schimb, înainte de al doilea existau speranțe mari, aproape de 100%, că suporterii „lupilor” urmau a nu mai fi văduviți de o vizionare a favoriților. Ca și, poate în special, a unui posibil nou recrut în lotul lui Nae Constantin, fundașul dreapta ivorian Romeo Doua, cel care s-a aflat la probe tocmai în cele jocuri-test amintite mai sus. Însă, nici acest al doilea meci nu a mai fost preluat, cum scrtiam mai sus, explicația de data aceasta fiind o… „defecțiune tehnică”! Pesemne că staff-urile exective și tehnice ale clubului or fi având credința că, ascunzând-o pe FC Petrolul de toată lumea, inclusiv, deci, și de propriii suporteri, ar crește șansele punerii la punct a unor mari secrete tactice. Unele care să conducă la succese în confruntările oficiale de luna viitoare, cu Universitatea Cluj (acasă), Rapid București (deplasare) și FCU 1948 Craiova (iar acasă), în Superligă), și cu aceeași FCU 1948, tot acasă, dar în Cupa României. Dacă s-ar garanta, prin absurd, așa ceva, s-ar mai înțelege secretomania asta, dar nu-i cazul. Cum s-a apreciat că nu a fost deloc cazul a se anunța – la fel precum în primăvară în cel al lui Marius Coman și a altora – că un jucător nu mai face deja parte din vederile staff-ului tehnic și i s-ar fi reziliat, încă de pe acum, contractul întins pe doi ani.

Este vorba, desigur, despre Mirko Ivanovski, despre care s-a scrisîn presă, dar nu și de… club, pe siteul oficial. Un fel de, parafrazând, „ce știe satul nu știe bărbatul”! Astfel încât, să sperăm că nu va mai fi ca și altădată, atunci când orice plecare de la Petrolul era „acoperită” cu totul și cu totul, neîntâmplându-se ca la alte cluburi din cele trei eșaloane pendinte de FRF. Cluburi care nu omit, ba chiar dimpotrivă, să anunțe fiecare despărțire, chiar și având mulțumiri la adresa celui în cauză. Tot în acest context de… „clar obscur” se înscrie și zvonul cum că trei echipieri ai lotului „lupilor” – fundașul central stânga portughezo-român Marian Fernando Huja (foto mijloc sus), căpitanul fundaș stânga Valentin Țicu (foto sus) și mijlocașul central brazilian Jair Tavares Silva (foto mijloc jos) – au fost scoși la mezat în mercato de iarnă! Dacă așa o fi, numai lipsa de bani, despre care iar se zvonește, ar fi total de vină. OK, se vinde, dar ce se mai poate pune în loc, dacă tot nu sunt bani, ceea ce nu mai e un secret cam de multă vreme? Despre alte despărțiri, amiabile, nici nu mai e cazul să discutăm acum, căci oricum vor fi… ascunse până la data reunirii de după Anul Nou!

Închei „săptămâna cu de toate” cu dispariția tragică din viață a lui Irinel Cojanu (37 de ani), victimă a unui accident rutier. Fără a fi fost vinovat, Cojanu s-a trezit în fața lui cu un autoturism condus, pe contrasens, de o persoană în vârstă de 48 de ani. Impactul violent nu a putut fi evitat și ambii conducători auto au decedat. Un încă tânăr fotbalist a muri, iar lumea soccer-ului prahovean, dar nu numai, deplânge pierderea unui sportiv care mai avea destule de spus în fotbalul pe teren mare și în cel pe teren redus. RIP, Irinel!

Foto: www.fcpetrolul.ro, Facebook CS Blejoi și www.campinatv.ro