Veteranii de război ai Prahovei, omagiați pe pagina oficală MApN
Daniel Dimache -
Vizite la veterani
Numărul veteranilor de război este în continuă scădere, dar cei rămași printre noi sunt printre puținii care pot relata date concrete, din propria memorie, despre istoria națională.
A devenit tradiție ca în preajma zilei de 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război, militari din toată țara să le fie alături bravilor ostași ai celui de-Al Doilea Război Mondial.
Elevii Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” s-au întâlnit cu acești martori ai istoriei, Vasile Stătescu – oraș Băicoi, Stan Vintilă – oraș Băicoi, Gheorghe Enache-municipiul Câmpina, Dumitru Ilie – Telega, întâlnire emoționantă și plină de învățăminte.
Proptiți în baston, imobilizați la pat sau în plină putere, i-au primit cu mare bucurie în casele lor, unde ne-au predat adevărate lecții de viață și de istorie.
La rândul lor, militarii le-au arătat recunoștință și prețuire, și le-au adus salutul respectuos al tuturor cantemiriștilor, mulțumindu-le, totodată, pentru curajul și sacrificiul făcut.
Tot în aceeași zi, militarii din Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” au avut bucuria de a îl vizita pe generalul de brigadă (rtr.) Gheorghe Prăjinaru, în vârstă de 98 de ani. Născut în comuna Nicșeni, jud. Botoșani, ofițerul și-a adus contribuția la îndeplinirea obiectivelor Armatei României în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar în urma absolvirii cursurilor Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie de la Sibiu și-a desfășurat activitatea în garnizoanele Ineu și Făgăraș, până în anul 1957 când a fost îndepărtat abuziv din armată din motive sociale – tatăl său fiind considerat chiabur de către regimul totalitarist.
Vă mulțumim, bravi veterani!