Vezi ce controale a făcut poliţia pentru depistarea balastierelor ilegale

Redactia -

Vezi ce controale a făcut poliţia pentru depistarea balastierelor ilegale

În prezent, 49 de societăţi comerciale sunt autorizate să desfăşoare activităţi de exploatare a agregatelor minerale pe raza judeţului Prahova, 53 de perimetre fiind autorizate pentru exploatare. Din acestea, 31 sunt efectiv exploatate.

Pentru a preîntâmpina săvârşirea unor fapte de natură contravenţională sau penală în acest domeniu, de la începutul acestui an, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a organizat 7 acţiuni preventive. Totodată, pentru verificarea legalităţiii activităţilor desfăşurate au fost efectuate 18 activităţi de control.

Cu ocazia controalelor efectuate a fost constatată săvârşirea a 11 infracţiuni, totodată pentru neregulile constatate fiind aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale în  valoare de 620.000 lei.

În urma activităţilor de cercetare efectuate de ofiţerii de investigare a fraudelor, a fost finalizată urmărirea penală faţă de administratorul unei societăţi comerciale ce activează în acest domeniu, pentru săvârşirea infracţiunilor de: „executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă”, „continuarea activităţii după dispunerea încetării acesteia”, „executarea de lucrări care au legătură cu apele fără avizul legal sau notificarea unei astfel de lucrări”, „ extragerea agregatelor minerale fără autorizaţia de gospodărire a apelor”, „nerefacerea, cu intenţie, a documentelor de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, deşi contribuabilul putea să o facă”,

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi-au însuşit propunerea poliţiştilor, astfel că în cursul lunii iulie 2011 au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunilor mai sus menţionate, dosarul penal aflându-se în prezent pe rolul Tribunalului Prahova.

Cu ocazia unui control efectuat împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, reprezentanţii unei societăţi comerciale din Bucureşti au fost depistaţi în timp ce efectuau activităţi de exploatare a resurselor de nisip şi pietriş în mai multe perimetre situate în albia râului Teleajen, fără a deţine un permis de exploatare şi fără a deţine autorizaţie de gospodărire a apelor eliberată.

Administratorului societăţii comerciale respective i-a fost întocmit dosar penal, dosarul urmând a fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, cu propunere legală.

La data de 22.08.2011, reprezentantul legal al unei societăţi comerciale din Ciolpani a fost depistat în timp ce efectua activităţi de exploatare a resurselor de nisip şi pietriş, într-un perimetru situat pe raza comunei Târgşorul Vechi.

Societatea comercială nu deţinea permis de exploatare eliberat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Totodată, a continuat activitatea de exploatare, după dispunerea încetării acesteia de către comisarii Gărzii de Mediu şi după oprirea lucrărilor de exploatare de către reprezentanţii autorităţilor locale.

Administratorului societăţii i-a fost întocmit dosar penal.

În ziua de 10.11.2011, cu ocazia unei verificări la care au participat şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare, I.T.M. Prahova, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Serviciului de Gospodărire a Apelor Prahova, pe raza comunei Berceni au fost identificaţi mai mulţi angajaţi ai unei societăţi comerciale din oraşul Otopeni.

Aceştia desfăşurau activităţi de exploatare a agregatelor minerale în albia râului Teleajen, fără a deţine un permis de exploatare şi fără a deţine o autorizaţie de gospodărire a apelor eliberată conform legislaţiei în vigoare.

Reprezentantului legal al societăţii i-a fost întocmit dosar penal.