Vicecampioana fotbalui prahovean, CS Blejoi, a făcut scor cu locul 3 din sezonul trecut, AFC Bănești!

Dragos Trestioreanu -

Vicecampioana fotbalui prahovean, CS Blejoi, a făcut scor cu locul 3 din sezonul trecut, AFC Bănești!

Etapa a II-a a ediției 2017-2018 a campionatului Ligii A Prahova a programat primul derbi ai turului, meciul dintre CS Blejoi, ocupanta treptei a doua a podiumului sezonului trecut, și AFC Bănești-Urleta, trupa clasată imediat mai jos în ierarhia finală. Aprioric, urma un duel echilibrat, aprig disputat și cu un scor final mai greu de anticipat, chiar dacă Blejoiul era gazdă. În calcul se mai luau și transferurile bune făcute în intersezon de către băneșteni, care reușiseră să acopere „golurile” survenite în lot vara aceasta: plecările în străinătate ale lui Claudiu Dumitrescu și Alexandru Popa, ca și intervenția chirurgicală la ligamentele genunchiului drept suferită de antrenorul-jucător-golgheter Marius Vișan. Totul părea a fi fost rezolvat odată cu aducerea fundașului central stânga Marian  Duca, de la Petrolul Băicoi, a mijlocașului de bandă Decebal Nae (CS Păulești), fost la Petrolul ’52 în turul campionatului precedent, și a unui alt ex-purtător al echipamentului galben-albastru, vârful împins Michel Jipa.

1Și gazdele blejoiene pierduseră un om important, pe juniorul Cosmin Lambru, cel care fusese, la nici 18 ani, golgheter al echipei, ba chiar  și al primei jumătăți a întrecerilor Ligii A, la puține zile după ce sărbătorise majoratul. În locul lui Lambru, care acum marchează la foc continuu pentru FC Petrolul, în Liga a III-a, a fost avansat Cristian Vasile, al treilea clasat, la finele campionatului trecut, în ierarhia marcatorilor, după păuleșteanul Andrei Ciobanu și mai sus-menționatul Cosmin Lambru. Cum s-a renunțat și la serviciile experimentatului Ștefan Stanca, trecut la actuala divizionară D, Petrolistul Boldești, s-a mizat pe stânga defensivei pe tinerețe, fiind promovat un junior promițător, Ștefan Ghinea. În fapt, singura noutate din apărare, mergându-se în rest pe continuitate: portarul Adrian Gheorghe și jucătorii de câmp Claudiu Stoica, Valentin Iordache și Ionuț Filip. Schimbări au intervenit la nivelul mijlocașilor centrali, tandemul Ionuț Enciu-Eugen Rudaru fiind substituit, cel puțin în primele două runde, de căpitanul Irinel Dumitru, recuperat după o accidentare musculară de lungă durată, care l-a ținut mult pe tușă în ediția trecută, și debutantul în al patrulea eșalon, juniorul ex-petrolist Ionuț Pârvu, detașat la Blejoi împreună cu Valentin Ursu, cel care prinsese meciuri, în ediția 2016-2017, la trupa găzarilor. La Pârvu, o surpriză foarte plăcută, se pune întrebarea dacă joacă din inteligență sau doar din talent! Vom vedea… Trioul din spatele lui Vasile îl are ca punct fix pe Cătălin Ruptureanu, din păcate accidentat destul de repede în partida cu Băneștiul și înlocuit încă din minutul 21, de Marius Anghel. A fost mutat în spatele vârfului, din bandă, Vlad Badea, iar o altă noutate, tânărul promițător Cristian Mihăiță, adus la Blejoi în această vară, evoluează pe stânga. Tot nou este la CS Blejoi este și Alexandru Moise, un alt fotbalist de perspectivă, produs al CSM Ploiești.

2Echipă cu mai mulți jucători având experiența acestui eșalon, AFC Bănești-Urleta a improvizat pe dreapta, în defensivă, cu căpitanul Octavian Gânju, în centrul apărării fiind postați masivul Alexandru Neagu, aflat într-o zi nefastă, și noua achiziție, Marian Duca. Ca fundaș stânga nu a mai fost, cum s-a întâmplat sezonul trecut, un alt ex-petrolist, Ionuț Crăciun, trecut acum la închidere, ci o altă improvizație, mijlocașul Andrei Roșu. În linie cu Crăciun au fost Gabriel Lupu, un junior, și laboriosul Bogdan Ilioiu, fost coechipier cu Irinel Dumitru la Unirea Câmpina, în al treilea eșalon național. În față, tehnicianul Vișan – care și-a condus echipa la fel de agitat ca și atunci când iese din teren și îmbracă bluza de trening, având la Blejoi o orteză la piciorul drept și… o cârjă ținută cu brațul stâng! – i-a folosit pe nou-veniții Decebal Nae și Michel Jipa, plus al doilea „U 19” din echipă, juniorul Horia Nicolae. Omologii celui din urmă și ai lui Lupu, din tabăra gazdelor, au fost Ghinea și Pârvu. Deși își periclitează recuperarea după o operație delicată, terminând jocul cu genunchiul aflat, de altfel, după ce nu a luat loc pe bancă decât câteva momente, Marius Vișan nu a găsit ecou la jucătorii lui, pe măsura efortului său imens. Având să zicem o cotă în plus, poate mică, dar totuși existentă, ca favorită a jocului, Băneștiul s-a trezit, încă din minutul 13, cu 0-2 pe tabelă! Ba chiar, primul gol l-a încasat după numai 120 de secunde de la primul fluier al centralului ploieștean Alex Vulpe, atunci când Ruptureanu a trimis sus, în plasă, o minge centrată pe jos, din lateral stânga, de Mihăiță. În minutul cu… ghinion, dar numai pentru oaspeți, autorul deschiderii scorului i-a pasat la 17 metri, în poziție centrală, lui Vlad Badea, cel care a plasat balonul, cu finețe, lângă bara verticală din stânga a porții supraponderalului Teodor Stroescu, rămas ca la… dentist! Deși păreau că au reintrat în joc după numai alte 180 de secunde, grație loviturii de cap, din careul mic, a lui Jipa, beneficiarul unei centrări bune, expediate din stânga, a lui Ilioiu, atacantul băneștenilor fiind și accidentat atunci de „Gioni” Gheorghe și revenindu-și mai greu în urma loviturii primite la cap, ceea ce a urmat a fost un coșamr pentru oaspeți. Chiar dacă la vestiare, pentru pauză, s-a mers cu acel rezultat la limită, fixat în minutul 16. În afara goluriilor însă, ambele combatante au mai avut ocazii de a înscrie, într-un mitan absolut atractiv pentru cei doar maximum 50 de iubitori ai fotbalului prezenți în tribună!!! Păcat, fiindcă spectacolul fotbalistic chiar a fost frumos!

3Desfășurată după un scenariu total de neanticipat după jocul din prima repriză, a doua parte a întâlnirii a fost la îndemâna băieților lui Răzvan Vlad și Emil Coșieru, care au dus scorul la dimensiuni greu de sperat și de cel mai optimist suporter al gazdelor: 5-1!!! A fost poate un rezultat final cam exagerat, diferența reală din teren nefiind chiar atât de mare. Dar fotbalul, o știe toată lumea, se joacă pe goluri, iar în statistici va rămâne scris că echipa CS Blejoi a câștigat la scor meciul cu experiemntata grupare băneșteană. Atât, și nimic mai mult! Descrierera fazelor va rămâne doar în cronici, care se mai… uită cu timpul.

La nouă minute de la reluare, după o pasă din stânga spre centru a lui Anghel, mijlocașul de bandă Mihăiță – trecut pe dreapta odată cu intrarea pe teren a celui cu assistul – a preluat, a pătruns în careu și a șutat, apoi, pe sub Stroescu, de la 9 metri, ușor lateral dreapta, desprinzându-și echipa pe tabelă. Iar în ultimele 10 minute ale meciului a venit și dezastrul pentru Bănești, mai întâi, Neagu deviind în propria-i poartă, de la 10 metri, în colțul din stânga, o centrare șutată a lui Vlad Badea (80). Apoi, cu trei minute înainte de final, același activ Anghel a prins, de la 10 metri lateral dreapta, un șut senzațional sub transversală, mingea căzând dincolo de linia porții, pentru un 5-1 total neașteptat, repet!

4Pe parcursul unui joc în care Alex Vulpe a fost asistat cu bine, la cele două linii, de concitadinul Emil Mateescu și de Iulian Bălănescu, din Plopu, ambii tehnicieni principali, secundul lui Vișan fiind Gheorghe Șerban, au mai apelat la câte patru jucători, care au început partida pe banca de rezerve: în afara deja-amintitului Anghel, și Ursu (în locul lui Mihăiță, în minutul 64), Enciu (în locul lui Irinel Dumitru – minutul 71) și Alexandru Moise (în minutul 82, în locul lui Cristian Vasile), respectiv Marian Petrescu (în locul lui Crăciun, în minutul 46), Andrei Soreanu (în locul lui Gânju) și Rareș Alexe (în locul lui Nae), ambii în minutul 57, și Marian Nichifor (în minutul 75, în locul lui Andrei Roșu). cartonașe galbene au primit, în ordinea minutelor, Nae (20), Stroescu (37), Anghel (45+1), Mihăiță (56) și Ilioiu (63).

5După două etape și ulterior unui 7-1 sec pe terenul echipei CS Ceptura, vicecampionii județeni de la CS Blejoi au demarat, cum se observă, în forță în noul sezon, acumulând șase puncte, marcând 12 goluri și primind două, conducând un pluton în care încă patru echipe au mai bifat două succese. Surprinde cifra 0 de pe coloana punctelor în cazul a două formații altădată de top în campionatul Ligii A Prahova, CSO Plopeni și CS Cornu. În runda cu numărul trei, liderul are parte de-un alt derbi, de data aceasta în deplasare. Mai precis, la Boldești, cu Petrolistul, o grupare tot cu 6 puncte în ierarhia la zi, al cărei antrenor, Marian Ilie, a fost prezent la meciul cu Băneștiul al lui Irinel Dumitru și compania. În schimb, medaliații cu „bronz” din sezonul trecut, cei de la AFC Bănești-Urleta, vor primi vizita unei echipe cu pretenții mari în aecst sezon, CSO Teleajenul Vălenii de Munte, și ea cu maximum de puncte acumulate până acum. Deci, meciuri tari și la finele săptămânii, derbiul de la Boldești fiind programat vineri, 1 septembrie, de la ora 17.00, iar cel de la Bănești-Urleta, exact după 24 de ore.

Foto: Paul MÂINEA