Vicepreşedintele Indiei, la Ploieşti: România va constitui pentru India o poartă de intrare în UE

Daniel Dimache -

Vicepreşedintele Indiei, la Ploieşti: România va constitui pentru India o poartă de intrare în UE

In data de 20 septembrie 2018, Camera de Comert si Industrie Prahova a avut deosebita onoare de a primi vizita E.S Dl. M. VENKAIAH NAIDU, VICEPRESEDINTELE INDIEI, care a fost insotit de E.S. Dl. SHIV PRATAP SHUKLA, MINISTRUL DE FINANTE AL INDIEI si de  E.S. Dl. THANGLURA DARLONG, AMBASADORUL INDIEI IN ROMANIA, precum si de o delegatie de parlamentari, oameni de afaceri si ziaristi indieni.

La eveniment – al carui amfitrion a fost Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu,  au participat Dl Radu Oprea – Ministrul Mediului de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului,  reprezentantii autoritatilor locale prahovene – Dna. Madalina Lupea – Prefect, Dl. Bogdan Toader – Presedinte Consiliul Judetean si Dl. Adrian Dobre – Primarul Municipiului Ploiesti, ai Universitatii de Petrol si Gaze Ploiesti,  precum si ai unor importante companii prahovene din diverse domenii de activitate, interesate sa dezvolte parteneriate si diverse colaborari pe relatia India. A fost prezent, de asemenea si Ambasadorul Romaniei in India – E. S. Dl. Radu Octavian Dobre.

In cuvantul sau, care a deschis seria discursurilor oficiale, Presedintele CCI Prahova – Dl. Aurelian Gogulescu a apreciat ca aceasta vizita la un nivel deosebit de inalt marcheaza o “pagina de aur” in istoria organizatiei camerale prahovene si continua seria numeroaselor actiuni organizate de CCI Prahova de-a lungul timpului, in relatie cu India. Aceasta relatie a fost intarita prin semnarea a 3 acorduri de cooperare cu organizatii omologe indiene, iar premisele dezvoltarii relatiei existente sunt foarte importante, cu atat mai mult cu cat domeniul petrolier, este un sector de referinta atat pentru economia prahoveana si pentru cea indiana .

In continuare,  oficialii partii romane au reiterat deschiderea si disponibilitatea pentru intensificarea  relatiilor cu unul dintre cele mai importante state ale lumii, cu o economie emergenta care inregistreaza de la an la an o crestere importanta.

Astfel, Doamna Prefect Madalina Lupea a prezentat oaspetilor indieni judetul Prahova, cu accent pe potentialul de cooperare asigurat de principalele domenii ale economiei prahovene – industrie – in principal industria petroliera, comert, agricultura, turism. De asemenea, potentialul investitional prahovean a fost pus in evidenta prin punctarea principalelor argumente care fac din judetul Prahova o zona deosebit de atractiva pentru investitorii straini.

Presedintele Consiliului Judetean Prahova – Dl. Bogdan Toader a evidentiat importanta domeniului petrolier in ansamblul economiei judetului, precum si rolul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, in formarea de specialisti inalt calificati pentru acest domeniu. Dl. Bogdan Toader si-a exprimat increderea ca odata cu marcarea in acest an a 70 ani de relatii diplomatice  Romania –  India, cooperarea bilaterala va continua la un nivel superior, iar vizita de fata va asigura toate premisele in acest sens.

Primarul Municipiului Ploiesti – Dl. Adrian Dobre a evidentiat  traditia indelungata si valoroasa a orasului nostru in domeniul petrolier, accentuand ca viitorul in domeniul energiei este legat de resursele si tehnologiile verzi, nepoluante, pe care Municipalitatea Ploiesti le promoveaza si le dezvolta inclusiv prin crearea unui nou parc industrial bazat pe acest tip de energie.

Ministrul Mediului de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului, Dl. Radu Oprea a prezentat in cuvantul sau relatiile comerciale Romania-India, precizand ca aceasta balanta are sanse reale  de a se echilibra, pe baza unei noi dinamici imprimate de programele guvernamentale care incurajeaza exporturile si investitiile romanesti in India – printr-un program foarte bogat de misiuni economice si participari la targuri si expozitii internationale.

Cel mai asteptat moment  al evenimentului organizat si gazduit de catre Camera de Comert si Industrie Prahova a fost mesajul  E.S. Dl. M. VENKAIAH NAIDU. Acesta a exprimat realul interes pe care partea indiana il acorda relatiei cu Romania, cu judetul Prahova, accentuand ca  – mai ales in contextul preluarii de catre Romania  la 1 ianuarie 2019 a Presedintiei Comisiei Uniunii Europene, sarcina pe care este convins ca o vom duce la indeplinire cu succes – Romania va constitui pentru India o veritabila poarta de intrare in UE, o punte de legatura extrem de solida cu aceasta. In ceea ce priveste Prahova si relatia judetului nostru cu India si cu comunitatea de afaceri indiana, potentialul de cooperare este deosebit, bazat pe industria petroliera, dar si pe alte domenii precum productia industriala, IT, comunicatii, agricultura, turism. Totodata, E.S. Vicepresedintele Indiei a accentuat faptul ca legaturile bilaterale create initial la nivel interguvernamental, primesc greutate si plusvaloare prin relatiile de la nivelul comunitatilor de afaceri.

In incheierea evenimentului,  E.S. Dl. M. VENKAIAH NAIDU – Vicepresedintele Indiei a semnat in Cartea de Onoare a CCI Prahova.

Dupa consumarea momentului oficial, a avut loc semnarea unui Acord de colaborare intre CCI Prahova si ASSOCHAM  – prima si cea mai veche camera de comert si industrie din India, de catre Presedintii celor doua camere – Dl. Aurelian Gogulescu, respectiv Dl. Pavan Abraham,

Vizita inaltului oficial indian  – insotit de o numeroasa si importanta delegatie, reprezinta un excelent semnal de disponibilitate catre o mai intensa colaborare bilaterala si directionare a investitiilor catre Romania dar si deschiderea in mod special catre mediul de afaceri prahovean, ca recunoastere a economiei dinamice a judetului nostru.

(Comunicat de presa Camera de Comert si Industrie Prahova)

 

 

BIROUL DE PRESA AL CCI PRAHOVA