Viceprimar USR ”fără penali în funcții publice” – condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă în 2015

Daniel Dimache -

Viceprimar USR ”fără penali în funcții publice” – condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă în 2015

USR a câștigat alegerile în localitatea Ariceștii Rahtivani, iar reprezentantul acestui partid, Gheorghe Orbu a devenit primarul celei mai bogate comune din județul Prahova, în acest mandat.

Prin alianțele locale făcute și voturile consilierilor locali atrase, USR și-a promovat și viceprimar din cadrul partidului, în persoana lui Cristian Brătășanu.

Până aici toate demersurile au fost legale, conform legislației în vigoare și cutumelor politico-administrative.

Partidul care a promovat sloganul ”fără penali în funcții publice”, însă, în cazul de față, și-a călcat flagrant în picioare principiile. Persoana pe care partidul a propulsat-o într-o funcție publică, mai întâi pe lista de candidați la consiliul local și apoi ales ca viceprimar, Cristian Brătășanu, a fost condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă, în anul 2015, în urma unui accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Condamnarea a fost închisoare pentru 1 an și 5 luni, cu suspendare condiționată a executării pedepsei.

Iată detaliile juridice:

 

Judecătoria Ploiești

Condamnare fără acord de recunoaştere

În baza art. 178, alin. 1,2 Cod penal, cu aplicarea art.5 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod proc. pen., condamnă pe inculpatul BRĂTĂŞANU CRISTIAN, la pedeapsa de 1 an si 5 luni închisoare. In baza art.71 Cod penal 1969 interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a) teza a II a si b) Cod penal. În baza art. 81 Cod penal 1969 dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani şi 5 luni, termen de încercare, stabilit potrivit art. 82 alin. (1) Cod penal 1969. În baza art. 71 alin. (5) Cod penal 1969 constată că pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei este suspendată de drept executarea pedepselor accesorii. Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 si 84 Cod penal, privind revocarea suspendarii conditionate in cazul savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare sau a neexecutarii obligatiilor civile.

Ia act ca Serviciul Judeţean de Ambulantă Prahova- mun. Ploieşti, str. Sos. Vestului nr.24, jud Prahova nu s-a constituit parte civilă in cauza. In baza art. 397 raportat la art. 19, 86 C.pr.pen., art. 1382 C.civ. admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Panait Ion.

Obligă inculpatul BRĂTĂŞANU CRISTIAN in solidar cu partea responsabila civilmente, S.C. Asigurare-Reasigurare Astra S.A. în Bucureşti, str.Nerva Traian, nr.3, bl.Ml01, et.10, sector 3 la sumei de 45.000 lei cu titlu de daune materiale si 65.000 lei daune morale, la care se adauga dobanda legala de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la data platii.

În baza art. 274 alin. 1,3 C. proc. pen. obligă pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente, S.C. Asigurare-Reasigurare Astra S.A. în Bucureşti, str.Nerva Traian, nr.3, bl.Ml01, et.10, sector 3, la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

In baza art. baza art. 276 alin. 1,4 C. proc. pen. obligă pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente, S.C. Asigurare-Reasigurare Astra S.A. în Bucureşti, str. Nerva Traian, nr.3, bl.Ml01, et.10, sector 3, la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de partea civila Panait Ion. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 11.02.2015.

 

Curtea de Apel Ploiești

Pronunţă o nouă hotărâre

Admite apelul declarat de asigurătorul S.C. Asigurare Reasigurare Astra S.A. Sucursala Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 289/11.02.2015 pronunţată de Judecătoria Ploieşti, desfiinţează în parte sentinţa, în latură civilă şi pronunţă o nouă hotărâre, în sensul că reduce cuantumul daunelor materiale la plata cărora a fost obligat intimatul inculpat Brătăşanu Cristian, alături de apelantul-asigurător de răspundere civilă, de la suma de 45.000 lei, la suma de 25.000 lei, precum şi cuantumul daunelor morale, de la suma de 65.000 lei, la suma de 35.000 lei.

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei în latură penală şi civilă. Ia act de retragerea apelului declarat de partea civilă Panait Ion împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă pe apelantul parte civilă Panait Ion la plata sumei de 50 lei cheltuieli judiciare către stat în apel.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 iunie 2015.

Hotarare 659/2015 din 23.06.2015

 

Ca și considerații se poate spune că a provoca un accident rutier se poate întâmpla oricui și că persoana care l-a produs are dreptul la circumstanțe atenuante, de aceea de regulă se dă condamnare cu suspendarea pedepsei. Fiecare poate gândi cum dorește, dar să nu trecem peste faptul că este vorba despre uciderea unui om.

Altfel, chiar partidul USR ”fără penali în funcții publice” promovează un condamnat la închisoare. Fapta domnului Cristian Brătășanu este de notorietate în comună și e greu de crezut că tocmai cei care îi sunt colegi și l-au propulsat în politică nu cunosc acest ”amănunt”, mai ales că familia Brătășanu este una înstărită și cu afaceri în localitate. I s-a curățat cazierul?

Mihai Polițeanu, președintele USR Prahova, e de la sine înțeles că girează pentru moralitatea oamenilor promovați de USR în funcții publice, în județ. Ce să înțeleagă prahoveanul căruia domnul președinte Polițeanu i-a cerut votul acuzând celelalte partide că promovează penali, deși nu a venit niciodată în fața electoratului cu o decizie definitivă de condamnare a celor acuzați, ci aceștia numai au fost cercetați penal sau judecați, la un moment dat, ori asupra lor au planat acuzații de corupție? Atunci când dl. Polițeanu are un condamnat în propria ogradă, cu patalama (definitivă) la mână, uită de principii? Sau mai degrabă se merge pe principiul că penalii noștri sunt mai curați decât ai lor?