Vicky Roșca: „Ce-a ajuns campionatul de elită al AJF-ului prahovean, nici la derbiuri nu mai vezi o posesie, totul fiind la întâmplare!”

Dragos Trestioreanu -

Vicky Roșca: „Ce-a ajuns campionatul de elită al AJF-ului prahovean, nici la derbiuri nu mai vezi o posesie, totul fiind la întâmplare!”

Antrenor, în trecut, la fosta CS Blejoi Vispești și ex-tehnician de prim eșalon, mai înainte, al Petrolului, Victor Roșca, stabilit prin zona Prahovei, și-a dorit să urmărească în week-end-ul trecut derbiul etapei a XI-a a Ligii A, desfășurat tocmai pe terenul care îi era familiar cândva, cel de la Blejoi. Deși nu s-au scurs chiar atât de mulți ani de când o conducea, de pe bancă, pe formația păstorită în comun de Adrian Nistoroiu, patronul firmei producătoare de geam termopan Vispești Glass, și Primăria Blejoi, Vicky Roșca s-a arătat uimit, acum, de scăderea drastică a nivelului competițional al eșalonului de elită local.

Înaintea partidei directe de sâmbăta precedentă, combatantele – fiecare venind după un sezon și cu bune, și cu mai puțin bune – se aflau pe locul 2 (gazdele de la CS Blejoi), respectiv 5 (CS Cornu), cea din urmă având însă o restanță de disputat, în deplasare, contra unui adversar mai abordabil, nou-promovata Tinerețea Izvoarele. Sezonul precedent, Blejoiul a câștigat titlul județean, dar apoi s-a „sufocat”, ratând eventul pe arena Ilie Oană, în favoarea echipei CS Păulești, secondanta sa din ierarhia finală a Ligii A Prahova, și – ulterior – pierzând și barajul de promovare în Liga a III-a, în fața unei grupări călărășene, Venus Independența, care… nici nu s-a mai înscris în ediția actuală a celui de-al treilea eșalon național! Deși „dușmanii” îi tot cântau „prohodul”, în vară, CS Blejoi s-a ridicat din „țărână”, s-a scuturat de „colb” și, cu o echipă schimbată într-o anumită măsură, s-a luat iar de piept cu oponente ce se și vedeau deja scăpate de echipa care le dominase clar în sezonul 2017-2018. Cum a reușit? Nu foarte greu, câtă vreme – părere personală – dispune de cea mai serioasă conducere administrativă din Liga A Prahova!

La CS Blejoi, am văzut cu ochii mei și în acest derbi, și la un altul de mai înainte, de la Boldești, cu Petrolistul, scor: 0-0, nu s-a mai putut alcătui, fără supărare, un lot pe măsura celui de acum un an. Nu mai vorbesc de cel din urmă cu doi ani, care i-a făcut unele probleme chiar Petrolului. S-a reușit totuși altceva, mai important: alcătuirea unui efectiv care a înțeles că trebuie să lupte mult mai mult, pentru a fi pe măsura predecesorilor! Și, cel puțin până în prezent, „noul Blejoi” confirmă! Cu doi Năstase, unul de la MFC Ploiești, de la minifotbal, cu Pîrvu, de la Pleașa, absent de dată mai recentă, din cauza unei accidentări, cu Preda și Dragomir, ambii de la… CS Cornu, cu Simion, cu Iancu, Blejoiul nu prea mai are bancă, și fostul golgheter Vasile fiind încă în revenire ușoară după o intervenție chirurgicală la ligamentele unui genunchi, dar se zbate să fie bine! Astfel, a demonstrat, prin poziție în clasament, punctaj (28), goluri marcate (35) și primite (10), 9 succese, o remiză și doar un eșec, la AFC Bănești-Urleta, într-un derbi despre care s-a zis că ar fi fost stricat de centralul Alex Vulpe, că se poate bate la prima poziție și în această ediție a Ligii A. Semn, repet, că acolo unde conducerea știe ce face și face ce știe, nu au cum să nu se repete performanțele!

CS Cornu a trecut printr-o perioadă de marasm financiar, nemaicontând ca, în urmă cu trei-patru ani, poate și mai bine, în lupta de pe culmile ierarhiei competiției cu numărul unu organizată de AJF Prahova. În ediția 2017-2018, fără a fi fost însă amenințată cu vreun mare necaz, Cornu nu a mai ieșit în evidență, precum altădată. „Naveta” creatorului echipei-revelație de lângă Câmpina, Mihai Dinu, în Palestina, de două ori, a lăsat urme. Tot așa cum, în alt sens, revenirea lui a condus la o coagulare a forțelor locale, aproape pe măsura trecutului apreciat. Însă, și la Cornu nu mai este, clar, ce-a fost odată! Asta chiar dacă în poartă este un fost petrolist, Panaite, stâlpi ai defensivei – Micu, și el trecut „pe fugă” pe la echipa fanion a Ploieștiului și a Prahovei, în L4, și Bârsănel, ambii înalți, masivi, dar și cu un fizic, în special primul, cel poreclit Făget, mai de… meciuri de old boys, jucători ofensivi ca Băcioiu, Șovăială sau tânărul Simion, precum și, mai ales, doi foști componenți ai selecționatei Prahova-Muntenia, participantă la Campionatul European de Amatori, mijlocașul box-to-box Gavrilă și fundașul stânga Ștefan. Mai trebuie totuși ceva în plus pentru ca… secundul lui George Timiș, de la o divizionară C, SCM Gloria Buzău, să-și propună, ca principal la CS Cornu, mai mult decât – cred eu, după ce am văzut la Blejoi – clasarea în prima jumătate a clasamentului!

Blejoiul a jucat cu… Viitorul!

Deoarece la CS Cornu o fi rămas, nu știu sigur, împământenit obiceiul de a nu se lua un echipament nou, ci de a se face, probabil, economie, prin achiziționarea unuia deja folosit de o altă echipă, dar care a renunțat între timp la el, după ce apăruse acum doi ani pe arena Ilie Oană, la derbiul de-atunci cu Petrolul, cu unul îmbrăcat, odată, de Fortuna Poiana Câmpina, o defunctă divizionară secundă prahoveană, sâmbăta trecută am crezut că Blejoiul ar avea-o în față pe…Viitorul!!!

Astfel, tricourile albastre purtate îndelung de echipele de la Academia Gheorghe Hagi, și în Liga 1, provenite de la firma Puma, i-au îmbrăcat la Blejoi, cu excepția lui Panaite, care a avut un echipament de portar de la o… altă firmă specializată, de pe vremea CSR-ului lui Radu Călin, Băcioiu și Șovăială, ultimii doi cu numele șterse de pe spatele „shirt”-urilor, pe restul de opt titulari de la CS Cornu! Care nu s-au mai numit astfel Ghica, Micu, Bârsănel, Ștefan, Gavrilă, Condrea, Simion și Stăncilă, ci – într-o ordine aleatoare –  nici mai mult, nici mai puțin decât… Țâru, Larie, Cârstocea, Vlad Rusu, Gavra, Vână, Mladen și macedoneanul Boban Nikolov, mijlocaș aflat acum în lotul ungurilor de la Mol Vidi, combatantă în cupele europene! Unii dintre ei mai sunt încă la Viitorul, alții au fost împrumutați sau s-a renunțat definitiv la ei.

Chiar că nici Liga A Prahova nu mai e ce-a fost odată!

La meciul de la Blejoi, cum notam în șapou, a asistat și unul dintre antrenorii cu sfaturile căruia, de pe margine, FC Petrolul terminase turul unei ediții de prim eșalon pe locul al doilea. Mai cunoscut drept Vicky Roșca, fost portar al Rapidului, dar nu numai, acesta s-a declarat trist că nivelul echipelor de sus, din ierarhia Ligii A Prahova, este atât de scăzut. „Ce-a ajuns campionatul de elită al AJF-ului, nici la derbiuri nu mai vezi o posesie, totul fiind la întâmplare!”, a declarat cu amărăciune unul dintre cei mai curtați antrenori, cândva, din Divizia A. Domnia sa a recunoscut că derbiul de la Blejoi a fost decis de intervenția nefericită la un corner a portarului lui CS Cornu, Panaite, cel care a scăpat mingea, iar din îmbulzeala creată, Preda a adus victoria noii sale formații cu scorul de 2-1, în minutul 77, în dauna celei de la care venise la CS Blejoi! Asta după ce tot el îl lansase pe revenitul la Blejoi, Lambru, fostul petrolist deschizând scorul – în prima jumătate de ceas a derbiului – cu măiestrie și sânge rece. Apoi, Șovăială (28) a finalizat dibaci o centrare de pe dreapta a lui Gavrilă, din lovitură liberă directă.

„Am fost portar și știu foarte bine că, atunci când minge vine tare, nu trebuie întinse palmele înainte, ci date în spate, tocmai pentru a o amortiza, adică exact invers făcând cel de la Cornu” – a explicat Vicky Roșca eroarea gravă a lui Panaite. Cel care, a fost clar, și-a îngenuncheat atunci propria echipă, văduvind-o de o remiză, una mai aproape de modul în care decurseseră ostilitățile, de fapt. Și nu fusese unica lui gafă în acest meci! Câteodată însă, nici măcar numărul de meciuri mai mare (și) la eșalonul secund nu te mai ajută, chiar dacă aperi și la… Liga de Minifotbal Prahova, tocmai la campioana en-titre, Chedra-Tax Doelpan!  

Foto: Paul MÂINEA și www.banatfm.ro