Victor Piţurcă – un afacerist la cârma echipei naţionale de fotbal a României?

Redactia -

După ce, în urmă cu nu prea mult timp, fusese acuzat, voalat, de către Dinu Gheorghe, alias Vamă, pe vremea aceea preşedinte executiv al Rapidului, că selecţiona cam mulţi jucători de la Astra Ploieşti, iar de la echipa lui George Copos – niciunul, iată că antrenorului principal al primei reprezentative de fotbal a Românei, Victor Piţrucă, i se reproşează acum şi alte pati-pris-uri. Astfel, www.prosport.ro scrie astăzi că numărul mai mare de fotbalişti convocaţi de la Pandurii Târgu Jiu ar fi în strânsă legătură cu amiciţia dintre Piţurcă şi preşedintele formaţiei gorjene, liderul sindical Marin Condescu. Se aminteşte astfel că, atunci când a preluat-o pe Steaua, pentru câteva etape, actualul selecţioner i-ar fi transferat imediat la noua lui grupare pe Răzvan Stanca, Mihai Răduţ, Alexandru Pădurar, iar puţin mai târziu şi pe Novak Martinovic. Se spune că Victor Piţurcă ar fi bănuit că ar primi comision de la Pandurii pentru fiecare jucător transferat de la această grupare. Tot acum, se mai aminteşte şi de faptul că fiul selecţionerului, Alexandru Piţrucă, ar fi prins cea mai bună perioadă a lui, ca fotbalist,  tocmai la formaţia din Târgu Jiu, care a fost antrenată, în câteva rânduri chiar, de vărul şi actualul secund al lui tatălui acestuia, la echipa naţională de seniori.

Cum scriam mai sus, Victor Piţurcă a fost bănuit pentru prima oară de interese personale în promovarea de jucători la prima reprezentativă atunci când i-a dirijat pe Valerică Găman (foto, al doilea de la dreapta, pe rândul de sus; www.gsp.ro) şi pe Ştefan Bărboianu, de la Universitatea Craiova, spre Dinamo şi, ulterior, către Astra. După legitimarea acestora în „9 Mai”, s-a scris în ziarele centrale că Piţurcă sr. ar avea o prietenie de dată mai recentă cu patronul „dracilor”, Ioan Niculae, selecţionându-i de la trupa acestuia pe Sorin Strătilă şi  pe Alexandru Măţel, care au şi debutat atunci sub tricolor, iar ulterior pe Măţel şi Găman – care au bifat şi ei deja selecţionări la prima echipă a ţării. În schimb un alt astrist convocat recent, Silviu Lung jr, nu a prins niciun minut cu Belgia şi Grecia, dar el debutase deja în echipa naţională de seniori. După cum se vede, oltean de origine, Victor Piţurcă are grijă de ai săi, doar o accidentare mai serioasă împiedicându-l să-l aducă la lotul naţional şi pe Bărboianu.

Dacă se putea, s-ar fi ajuns în situaţia incredibilă ca reconstrucţia echipei naţionale să se facă apelându-se la mai mulţi jucători de la Pandurii şi Astra, formaţii care nu contează în lupta pentru primele locuri ale ierahiei interne: Vlad Chiricheş, Mihai Pintilii, Marian Pleaşcă, Valerică Găman şi Silviu Lung jr, cărora li se vor putea adăuga pe viitor Străitlă, Măţel şi Bărboianu. De subliniat că nici Steaua nu a fost uitată, Chiricheş urmând să treacă, din iarnă, la echipa lui Gigi Becali şi având nevoie de o cotă sporită.