Concluzii la succesul Petrolului dintr-un meci amical: pentru optimiști, victoria aduce victorii, iar pentru cusurgii, nu contează rezultatul! Se scapă din calcul însă cum joacă, de fapt, echipa!

Dragos Trestioreanu -

Concluzii la succesul Petrolului dintr-un meci amical: pentru optimiști, victoria aduce victorii, iar pentru cusurgii, nu contează rezultatul! Se scapă din calcul însă cum joacă, de fapt, echipa!

Miercuri, 6 iulie 2022, la finalul penultimului meci amical de dinaintea debutului în Liga I al FC Petrolul Ploiești, mă gândeam cum trebuie privit succesul în dauna unei foste echipe de play-off, FCV Farul Constanța, scor: 2-1 (1-0). Ca mereu optimiștii – printre care și destui antrenori -, ce spun că „victoriile aduc victorii”, indiferent în ce partide, sau precum cusurgii, de regulă urmăritori ai fotbalului din arene sau de pe micile ecrane, ce afirmă că „nu interesează/contează rezultatele din jocurile neoficiale”. Bine și de pe la tehnicieni mai auzim și așa ceva!

Fiind un optimist din fire, aleg – și după duelul cu trupa mereu ambițiosului manager tehnic Gheorghe Hagi – varianta cu „victoriile aduc victorii” sau, mai bine-zis, acestea creează emulație, risipind o eventuală teamă. Astfel s-a și văzut în prima repriză a amicalului de la Buftea, de pe terenul cu iarbă naturală al CNF-ului.  În formula Moroz – Meijers, Tamaș, Huja – Pașov, Cebotaru, Jair, Țicu (cpt) – Cioiu, Măzărache, Grozav s-a jucat după o schemă, mi-a fost cât se poate declar. Au fost deja automatisme, ci nu ceva la întâmplare. Chiar dacă Petrolul nu a avut posesia, jocul repetat de pase comandat de pe margine și executat de către jucătorii cu experiență ai „lupilor” a arătat altceva decât în sezonul trecut. Așa s-a deschis scorul repede, încă din minutul 3, atunci când balonul a circulat, ca legat cu o sfoară, de la Cebotaru la Tamaș, continuare cu minge lungă pe dreapta, preluată de Pașov și centrare „pe om”, cu o reluare din prima, în plasă, a lui Grozav, de la 8 metri, unghi de 45 de grade stânga. Simplu și frumos: 1-0! Apropo de Gicu, maturizat în bine, să zic așa, a ratat, apoi, de puțin o „scăriță” și, drept urmare, un 2-0 mai rapid, printr-o „dublă” a sa! Farul a dus mingea cu artă până la „16 metri”, dar de acolo s-a tras numai „în plopi”, posesia nefiind fructificată deloc în cele dintâi 45 de minute.

Imediat la reluare, același joc interesant de pase l-a adus pe Dumitriu în poziția de o oferi pe ultima, un fel de „joker jos”, pentru Bratu. Cel care nu a iertat,  șutând în cross, pe jos, pe lângă Buzbuchi. Era minutul… 3 din rerpiza a doua, 48 al partidei-test: 2-0! Cu sacii în căruță, dar și afectată de caniculă, formula din mitanul secund a tehnicianului prahovean, Avram – Olaru (cpt), Meijers (Tucaliuc), Horj – Borța, Dumitriu, Seto, Velisar – Bratu, Ivanovski, Dragoș Gheorghe, nu a mai forțat, lăsându-se dominată. Farul a avut astfel o posesie superioară celei din prima parte a jocului. După ce Avram a rezolvat o fază periculoasă, ploieștenii au mai avut și noroc, dar nu și la faza de apreciat din minutul 78, un fost coechipier al lui Gicu Grozav de la Universitatea Cluj și SC FC Petrolul, zălăuanul Morar, a redus din handicap, după un voleu spectaculos, expediart din mijlocul careului mare. Un gol imparabil pentru 2-1! Un scor care avea să fie menținut până la ultimul fluier al arbitrului din Chitila Ovidiu Robu, cel care a lăsat jocul liber, și bine, dar și mai puțin bine.

Cu 12 zile mai devreme de startul oficial în Superligă, trupa lui Nae Constantin arată bine, ținând cont de componența actuală a lotului. Desigur, dacă ar fi și resurse financiare destule, ar mai fi mers vreo patru achiziții. Însă e OK – pentru câtă vreme vom vedea – și astfel, deocamdată. Îmbucurător ar fi și că există suficienți jucători de schimb, care să asigure continuitatea unui joc bun al titularilor. Ceea ce este foarte-foarte important în Liga 1, eșalon din care se cască o… prăpastie uriașă spre Liga a II-a. Cine crede altceva se înșală profund. Dacă FC Petrolul va rezista cu bine primelor cinci etape, va avea parte, apoi, de o serie imediată abordabilă, dar și de un final de tur de sezon regular infernal. Fiecare punct câștigat va conta enorm, prevăzând o luptă în cinci pentru evitarea ultimelor patru locuri, numele combatantelor fiind, cred, lesne de dedus. Însă, după cum arată acum lista achizițiilor, nu ar fi exclus să mai apară și alte formații în lupta din subsolul clasamentului. De urmărit…

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)