Victorie clară, calificare mai departe în Cupa EHF și… adio în lacrimi! Se continuă cu junioarele la CSM Ploiești, pentru a se scăpa de amendă!!!

Dragos Trestioreanu -

1După un 26-24 obținut în opt jucătoare, la Torshavn, în Insulele Feroe, cu echipa campioană a acesteia, HC Niestin, le prima prezență într-o cupă continentală intercluburi, EHF Cup, handbalistele de la CSM Ploiești au fost în pericol să nu li se mai organizeze manșa retur, deoarece, cu 24 de ore înaintea debutului partidei, clubul nu dispunea de bani pentru achitarea baremurilor arbitrilor și delegatului Federației Europene de Handbal! Până la urmă, viceprimarul Cristian Ganea, cel desemnat de edilul șef Adrian Dobre să se ocupe de situația incendiară de la CSM, viceprimarul Cristian Ganea, a găsit resrusele financiare obligatorii și partida a avut astfel loc, în prezența a 600 de suporteri fideli și frenetici ai Dacianei Balaban-Curtean și a celor… șase coechipiere ale sale înscrise în raportul de joc, handbalistele străine, Dragica Tatalovic, Marina Dmitrovic – ambele prezente la turul cu HC Niestin – și Ivana Bozovic optând pentru încurajarea din… tribună a colegelor de echipă, pentru motivul arhicunoscut: neachitarea drepturilor bănești de aproape cinci luni, deși ele nu erau plătite pe PFA!

2Înainte de startul meciului din sala Olimpia, fetele lui Neven Hrupec – la ultimul său joc pe banca echipei CSM Ploiești – au primit câte o floare de la un suporter al lor, iar apoi au intrat pe teren, acolo unde toate au râmas cât a durat tot meciul, adică 60 de minute! După un efort considerabil, seriozitate cât cuprinde, profesionalism desăvârșit și respect de sine și de fani, handbalistele trupei municpalității au dispus de tinerele amatoare din Insulele Feroe cu scorul de 31-20 (15-8), obținând calificarea în turul următor al întrecerilor, după un 57-44, la general. Dacă, la Torshavn, portărițele s-au mai schimbat între ele, sâmbătă seara nu s-a mai pus problema de vreo înlocuire, pentru că în echipament de joc s-au prezentat doar șapte handbaliste, care au fost aplaudate și încurajate non-stop de fani,. ce-au scandat des numele echipei favorite.

La final, viceprimarul Ganea – unde au fost primarul Adrian Dobre și consultantul pe teme de sport școlar al său?!? – le-a oferit, și el, flori învingătoarelor, de data aceasta în buchete! Frumos gestul, dar cu siguranță că fetele – care s-au afișat cu tricouri albe având inscripționat un mesaj ironic la adresa Primăriei Ploiești! – și-ar fi dorit (și) mai mult să primească banii restanți și speranța că echipa lor, familia lor, nu se va nărui acum. După ultima fază a întâlnirii, fetele s-au îmbrățișat, Daciana Balaban-Curtean, Andreea Chiricuță și Izabela Mitrescu având ochii în lacrimi! Dar, cine să le vadă, dacă din turnul de fildeș de la „Casa Albă”, acolo unde se află responsabilii creării haosului ce-a condus la distrugerea singurelor echipelor de prim eșalon național din club, nu dă nimeni pe la „Olimpia” să vadă ce reacțiile impresionante pe care le-au generat! De-acum, se va continua cu o echipă formată numai din… junioare, care vor combate cu formația slovacă Iuventa Michalovce, una perfect abordabilă dacă ar fi combătut lotul de la începutul pregătirilor. Dacă ar fi fost așa, exista și eventualitatea ca echipa CSM-ului să se califice în grupele EHF Cup! Evident, scopul actual este de a se bifa cele două meciuri internaționale, ce se vor încheia 100% cu succesul adversarelor, situație în care va fi evitată amenda de 50.000 de euro, dictată de EHF, în cazul unor forfaituri! Deci, tipic românește, ce le pasă celor de la „Casa Albă” de patriotism local, de mare perrformanță, de calificări, amendă să nu fie! Halal! Mai bine se dau 75 de euro/handbalistă, se trimite o nouă listă de jucătoare, junioare, și… ura și la gară! Rușine!

3Alina Dumitru, Andreea Eliza Chiricuță, Daciana Balaban-Curtean, Iryna Burtea-Shutska, Ionela Dinu, Izabela Mitrescu, Carmen Gheorghe – iată numele ultimelor handbaliste care au apărat cu o deosebită cinste, conduse de antrenorii Neven Hrupec, Daniel Gheorghe și Iulian Emancipatu, culorile CSM Ploiești, la cel din urmă meci oficial disputat de această echipă! Toate merită recunoștința ploieștenilor, pentru că au trecut peste orice impediment – mai rar așa răspuns la mizeria generată de finanțator! – și au reușit calificarea, în condiții de nedescris. Păcat că a fost meciul de adio al ceea ce a mai rămas dintr-o echipă care, cu siguranță, ar fi reprezentat una dintre nucile tari ale actualei ediții de campionat și ar fi făcut față pe mai departe în cupele europene. Un campionat ciuntit acum de forfaitul mai mult ca sigur al CSM-ului din Ploiești! Nu va mai fi handbal feminin, nu va mai fi baschet masculin, și de echipa nou-promovată alegându-se deja praful, cine știe dacaă va mai fi handbal masculin, în eșalonul secund, sau cine știe dacă va mai fi… clubul sportiv al municipalității! Cu atât mai justificată inițiativa unor antrenori din club de a face, miercuri, 21 septembrie 2016, antrenamente, afară, în… fața sediului Primăriei Ploiești!!! Măcar de-ar înțelege cineva ce dramă a generat!

CSM PLOIEȘTI: Alina Dumitru – Carmen Gheorghe (6 goluri), Ionela Dinu (1), Iryna Burtea-Shutska (7), Daciana Balaban-Curtean (4, 1 din aruncare de la „7 metri”), Izabela Mitrescu (4, 2 din „7 metri”), Andreea Eliza Chiricuţă (9, 4 din „7 metri”). Antrenori: Neven Hrupec (principal), Daniel Gheorghe (secund), Iulian Emancipatu (cu portarii).
HC NEISTIN: Frida Petersen – Rannva Dahl Hanusson (2), Eir Martinsdottir Berg (6), Birita Jacobsen (2), Brynja Hoj, Marjun Falkvard Danberg (2, 1 din „7 metri”), Lilja Mohr. Au mai jucat: Margit Fridmunsdottir – Torhalla Thorsteinsson, Susanna Palsdottir Nolsoy (2), Dros Ragnarsdottir (3, 1 din „7 metri”), Birita Johannesen (3). Antrenori: Junior Danilo Gagliardi (principal), Scott Harington și Eirikur Magnusson (secunzi).
Au arbitrat: Andrzej Chrzan şi Michal Janas (ambii din Polonia).
Delegat EHF: Antonis Hadjinikolaou (Grecia).

Statisticile partidei
Aruncări de la „7 metri”: 8/1 ratată (Andreea Eliza Chiricuţă) – 3/2 ratate (Birita Johannesen, Marjun Falkvard Danberg).
Eliminări pe „2 minute”: 1 (Andreea Eliza Chiricuţă) – 2 (Birita Jacobsen, Eir Martinsdottir Berg).

4Un moment amuzant a fost consemnat în prima repriză, atunci când, retrăgându-se în alergare, cu spatele, unuia dintre arbitrii polonezi i s-a blocat un picior și a făcut cunoștință cu… parchetul, dar s-a ridicat repede și nu a acuzat o accidentare! La finalul meciului, tinerele handbaliste din Insulele Feroe, împreună cu antrenorii și conducătoarele clubului, au făcut mai multe poze pe teren, iar în spatele sălii, chiar și cu fani ai CSM-ului, una dintre fete acceptând să se ridice pentru asta de pe… asfalt! Pentru delegația lui HC Neistin a fost mai mult o excursie la Ploiești, handbalistele nefiind deloc triste pentru eșec și eliminare, ci doar bucurându-se de practicarea unui sport, de care au parte la antrenamentele de după școală sau ulterior serviciului. Erau pline de viață, amabile, dovedind câtă civilizație există în Insulele Feroe! Perdantele erau… vesele, iar învingătoarele – triste! Ce poveste! Rușine pentru toți cei care le-au făcut pe fetele noastre să termine în lacrimi un meci pe care l-au câștigat și s-au calificat mai departe, într-o fază în care ele nu vor mai participa!!! Câtă nesimțire!

Foto: www.csmploiesti.ro și Facebook