Reverență pentru (viitorul) Copilu? FC Petrolul a mai dres busuiocul, la Pitești, după ultima serie neagră! La Cluj și… Ploiești, se va decide locul final din sezonul regular al „lupilor”

Dragos Trestioreanu -

Reverență pentru (viitorul) Copilu? FC Petrolul a mai dres busuiocul, la Pitești, după ultima serie neagră! La Cluj și… Ploiești, se va decide locul final din sezonul regular al „lupilor”

Sâmbătă, 11 martie 2023, pe arena Nicolae Dobrin, din Pitești, în ultimul său meci din sezonul regular al ediției 2022-2023 a SuperLigii, FC Petrolul a jucat exact ce trebuia să joace și astfel a câștigat cu scorul de 1-0 (1-0), în dauna FC Argeș, dar nu fără o presiune la care a fost supusă în ultimul sfert de oră al partidei. Un joc decis de o singură reușită, cea din minutul 40, a – acum – singurului golgheter al echipei „lupilor”, Grozav (foto, la titlu, în echipament galben-albastru), beneficiarul pasei de la Irobiso, una à la Octavian Popescu pentru Edjouma, în duelul câștigat la Cluj de FCSB, în dauna CFR-ului. Omul cu assist-ul a fost nimeni altul decât primul marcator ex-aequo, cu Grozav, de până în această etapă, al ploieștenilor. Cu această victorie – să fi fost o reverență pentru viitorul investitor, Marian Copilu? – prin care a pus capăt unei serii negre de patru eșecuri consecutive, Petrolul a urcat de pe locul 10 pe 8 și va afla însă abia luni seară pe ce poziție va termina sezonul regular. Sigur totuși va avea 36 de puncte, astfel încât va lua startul în play-out cu 18, după înjumătățire, nebeneficiind de rotunjire. Ceea ce o va avantaja, la final de campionat, dacă av avea un punctaj egal cu o altă combatantă din această fază a competiție.

Deoarece, la Pitești, sâmbătă, nu a mai avut decât un singur fotbalist indisponibil, Huja, pentru motivele deja-știute, și niciun suspendat, mai noul antrenor principal al FC Petrolul, ploieșteanul Florin Pârvu (foto, în text), a avut avantajul alegerii celui mai bun „20” pentru importantul meci contra localnicilor de la FC Argeș, o viitoare adversară și în play-out. Pârvu a mers pe un prim „11” în care noutăți au fost titularizarea lui Doua, internaționalul de tineret și căpitan al ivorienilor „U 23” părând o surpriză plăcută prin vivacitate și ambiție, și revenirea în formula de bază a lui Papp, după ce a stat în etapa trecută pentru cumul de cartonașe. Un ex-internațional român mai bun decât la debutul său între „lupi”. În rest, tehnicianul Petrolului a mizat între buturi, pentru a treia oară consecutiv, pe Vâlceanu, în fața acestuia pe un cvintet defensiv format, în afara celor mai-sus menționați, Doua și Papp, pe Meijers, Mathaus și căpitanul Țicu, apoi pe patru mijlocași, Dumitriu, Seto, Jair (foto, în text, tras de șort de Turda) și Grozav, susținându-l cu toții pe Irobiso (foto, în text, urmărit de căpitanul Marius Constantin). În repriza secundă, nemaifiind… grăbit, ca la meciul de la Ovidiu, cu Farul, a optat pentru numai trei înlocuiri de jucători. Prima a fost post pe post, Purtić în locul lui Dumitru (minutul 66), pe fondul intensificării atacurilor argeșenilor, sârbul fiind mai defensiv. După aproape un sfert de oră, a mai operat încă una – pentru asigurarea și mai mult a apărării, mai precis a fortificării flancului drept, cu Borța schimbându-l pe Grozav (80). Ultima – cu Bratu (foto jos) trimițându-l pe Jair (90+1) pe bancă, și cu scopul de a ține cât mai mult de minge, împreună cu Irobiso, lângă fanionul de la colțul din stânga, în sensul de atac al Petrolului, în ultimele 180 de secunde ale jocului.

Victoria „galben-albaștrilor” a fost absolut meritată, ploieștenii având posesie mare parte din prima repriză, parte în care s-a și marcat golul victoriei, în urma unei faze – cum e la modă a se zice – de joc pe calculator. Una cu Seto pasându-i lui Grozav, cel care a făcut un „un-doi” perfect cu Irobiso, finalizat, cu exteriorul piciorului drept, spre colțul lung, de către fostul internațional român, de la 9-10 metri. O deviere inteligentă la care Straton nu a mai avut atunci replică. În schimb, la trasorul, din afara careului mare, a lui Jair, fostul portar al granzilor din capitală, Rapid, Dinamo și FCSB, a reacționat cu o paradă de zile mari. Fără a avea ocazii foarte mari, dar având totuși și alte oportunități de a marca, și înainte, și după golul lui Grozav, Petrolul a meritat pe deplin să conducă atunci când s-a mers la vestiare. Nu la fel s-a întâmplat însă de prin minutul 70, băieții lui Pârvu retrăgându-se mult, în pofida semnelor disperate din spațiul tehnic ale antrenorului lor de a renunța la jocul mult prea defensiv. Evident, știute fiind meciurile în care trupa „lupilor” a pierdut printre degete, pe final de meciuri, punct/puncte importante. Din fericire pentru găzari, și pentru o prestație slabă a unei echipe cu totuși un lot bun, individual vorbind, rezultatul final a rămas cel fixat în minutul 40: 1-0! A ajutat destul la succes și… antrenorul principal interimar Dragoș Radu, cu o schimbare năucitoare, scoaterea lui Jakoliș (foto, în text, urmărit de Țicu și Mathaus) de pe teren, chiar într-un moment în care singurul jucător bun al Argeșului din acest meci era pe val, amenințând serios buturile adverse, culminând cu bara verticală stângă țintită de el aproape de pe loc, dintr-o lovitură liberă. A fost însă numai a doua mare ocazie a gazdelor, după aceea din prima repriză a lui Koubemba, la șutul căruia Vâlceanu a intervenit senzațional

Reamintind că, după această victorie, Petrolul a terminat sezonul regular cu 36 de puncte și va beneficia, deci, de 18, atunci când se va începe play-out-ul. Dar, locul final din ierarhie va fi decis abia luni, 13 martie, după partidele Chindia Târgoviște – FC Voluntari, de pe arena Ilie Oană, și CFR Cluj – Universitatea Cluj, de pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu. „Studenților”, care au 34 de puncte, și ilfovenilor, cu 33 de puncte, ambele însă cu golaveraje mai bune decât FC Petrolul, le-ar trebui câte o victorie însă pentru a-i retrimite pe „lupi” pe locul 10, de pe care au urcat după succesul din Trivale. Evoluând în deplasare, la formații avide și ele de puncte, pentru play-out, respectiv play-off, sarcina trupelor lui Liviu Ciobotariu și, respectiv, Ioan Ovidiu Sabău nu va fi deloc ușoară, în direcția obținerii a 3 puncte, fiecare.

Pe cale de consecință, șanse mari pentru Valentin Țicu & Co. de a termina a doua în zona de play-out, având-o deasupra numai pe Sepsi Sfântu Gheorghe sau FC U 1948 Craiova, în funcție de cum se vor termina meciurile acestora de duminică, de la aceeași oră, 21.00, de la FCSB, respectiv Hermannstadt Sibiu. Dar și – în condițiile în care va mai avea miză – rejucarea de joi, 16 martie, tot de la 21.00, din reședința județului Covasna, o să fie decisivă pentru una dintre echipe. Altfel, FC Petrolul va mai juca, încă o dată, adică un singur tur, în afara uneia dintre Sepsi sau FC U 1948, cu Universitatea Cluj, FC Voluntari, FC Botoșani, Chindia Târgoviște, AFC Hermannstadt Sibiu, UTA Arad, FC Argeș Pitești și CS Mioveni. Asta după un program stabilitm prin tabela Berger (locul 7 cu 16, 8 cu 15, 9 cu 14, 10 cu 13, 11 cu 12), ulterior încheierii etapei încă în curs.

Neputându-se clasa mai jos de locul 10, ploieștenii vor fi gazde în cinci dintre următoarele nouă partide, prima programată a se desfășura, acasă, în perioada 17-20 martie. S-ar putea să fie chiar o a treia dispută, a doua consecutivă, dintre FC Petrolul și FC Argeș. Dacă nu greșesc, cum Chindia joacă meciurile de acasă la Ploiești, iar țintarul va stabili că va fi gazda Petrolului, atunci „lupii” vor bifa, de fapt, șase meciuri pe arena Ilie Oană și numai trei în deplasare! De remarcat altfel că, în viitoarele meciuri, Florin Pârvu îi va putea debuta și pe ultimii doi fotbaliști legitimați și prezentați, internaționalul de tineret Ricardo Grigore, fundaș central aparținând de Dinamo București și împrumutat la clubul găzarilor până pe 30 iunie a.c., și mijlocașul ofensiv brazilian Jefferson Nogueira Junior, achiziții care se speră că vor aduce un plus absolut necesar efectivului „lupilor”.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Gheorghe Flușter)