FC Petrolul a câștigat primul meci amical din cantonament, după o remontadă: 2-1. În față nu i-au fost cei la care se așteptau, ci o selecționată africană amintind de… Franța „U 19”!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul a câștigat primul meci amical din cantonament, după o remontadă: 2-1. În față nu i-au fost cei la care se așteptau, ci o selecționată africană amintind de… Franța „U 19”!

Primul meci-test al Petrolului din cantonamentul de vară de la Kartepe (Turcia) nu a fost cel așteptat în privința adversarei, Dinamo Auto Tiraspol, fiindcă astăzi, 23 iunie 2022, în față nu i s-a aliniat lotul aflat ieri de pe www.transfermarkt.de, ci o aproape selecționată africană, pe modelul… Franței „U 19”, de la EURO de profil din Slovacia. Astfel, aidoma mult mai titratei concitadine Sheriff, și Dinamo Auto va avea, de-acum, un lot cu foarte mulți fotbaliști străini. Contra „lupilor”, jucând în tot meciul 23 de echipieri, am remarcat 10 din Gabon, 5 din Guinea Ecuatorială, doi din Tadjikistan, câte unul din Coasta de Fildeș, Nigeria și Turcia, numai trei fiind originari din Republica Moldova, în a cărei primă ligă evoluează cea de-a doua formație din Transnistria.

De remarcat că, având un joc superior de posesie, cu pase dintr-o atingere, cu lansări iuți în benzi, africanii s-au descurcat ca peștele în apă în prima repriză, dar numai până aproape de careul mare. Acolo unde, parcă ar fi călcat pe tăciuni, nemaieșindu-le nimic periculos la poarta adversă. De altfel, și golul lor, cel de 1-0, din minutul 22, operă a – se putea altfel? – unui gabonez, Eric Jospin Bekale (22 de ani), a fost facilitat de o deviere. Una care l-a păcălit pe Raul Avram, portarul titular din sezonul trecut nereușind decât să împingă balonul în plasă, la colțul scurt, ulterior șutului expediat de la circa 18 metri, din poziție aproape centrală, de Bekale. Asta după o pasă excelentă a lui Amadou Djoulde Bah (19 ani), din Guinea Ecutoarială. Amuzant, imediat după această reușită, unul dintre compatrioții lui Bah, fundașul central în vârstă de 21 de ani Javier Mumboho, l-a făcut pe invidios pe… Andrei Ivan, de la CSU Craiova, cu un dublu salt peste cap de-a dreptul fabulos!

Nu avea să fie însă unicul gol al primei părți a jocului, pentru că – în opinie personală – cea mai bună achiziție de până acum a Petrolului, stoperul Gabriel Tamaș (foto, primind îngrijiri medicale, dar revenind repede pe teren!), un adevărat expert al paselor lungi precise, trimise numai cu inteligență, a înscris pentru 1-1. Din cădere, la colțul scurt, urmărind o pasă pe jos trimisă, dintr-un corner de pe dreaptam de către tânărul Mario Bratu, fostul echipier al Voluntariului a înscris la debutul în echipamentul „lupilor”. De data aceasta, cel de rezervă complet de culoare neagră. A fost o fază lucrată, așa cum avea să se vadă de câteva ori, în transmisia fără cusur de pe FCP TV, la acest gen de execuții fixe! 1-1 a fost rezultatul atunci când s-a mers la vestiare, dar FC Petrolul putea face remontada în minutul 34, atunci când Dragoș Gheorghe a scăpat momentul a marca și el, bifând, din păcate, o mare ratare.

La reluare, aproape cu o altă alcătuire, dar păstrând același modul, 1-3-4-3, care ar putea fi folosit și în Liga 1, băieții lui Nicolae Constantin au stăpânit mai mult mingea, iar rezultatul a fost răsturnarea scorului. Asta la puțin peste un ceas de la fluierul de început al unui arbitru local foarte bun. Era minutul 67, și Mihai Velisar (foto, în săritură acrobatică), cel care a urcat des în banda stânga tot mitanul secund, un spațiu folosit cu destul succes și de Răzvan Tucaliuc (foto jos), a trimis o minge pe jos în fața lui „6 metri”. Un balon pe care, abil atunci, vârful de conjunctură Simon Măzărache (foto sus) – continui să cred așa ceva – a deviat-o în plasă, de lângă un longilin apărător advers. Și 2-1 a rămas rezultatul până la final, deși autorul golului primei victorii din cantonament a fost înlocuit, înainte cu 23 de minute de terminarea jocului, de către un atacant veritabil sosit din Liga 1, Mirko Ivanovski, ex-Dinamo București. Nord macedoneanul a ieșit în evidență însă mai mult prin pasele inteligente către diverși coechipieri ai săi. Iată și efectivul aliniat de ploieșteni: Avram (46 – Moroz) – Meijers, Tamaș (46 – Olaru; cpt), Huja (46 – Horj) – Borța (46 – Pașov), Cebotaru (46 – Seto), Jair (46 – Dumitriu), Țicu (cpt; 46 – Velisar) – Bratu (46 – Cioiu), Măzărache (70 – Ivanovski), Gheorghe (46 – Tucaliuc).

Având un față un adversar care chiar i-a pus probleme, ideal după 17 zile numai de antrenamente mai mult fizice și mai puțin tactice, FC Petrolul a făcut totuși un meci bun, la acest moment. Urmează sâmbătă, 25 iunie, un oponent – de presupus – mai facil, Beykoz 1908 S.K.D., din Liga Regională de Amatori a Turciei. Un prilej pentru Nae Constantin și staff-ul său de a încerca și alte formule de echipă, dar și de a-l folosi și pe tânărul portar Andrei Jercălău, singurul rămas pe bancă în testul cu Dinamo Auto Tiraspol. Grupare la care nu a mai fost întâlnit și fostul goal-keeper petrolist Cristian Apostolachi, care este posibil să se transfere la o altă trupă. Poate că, până sâmbătă, să apară la Kartepe și Gicu Grozav, cel învoit de la startul deplasării în Turcia.

Foto: www.fcpetrolul.ro