VIDEO – 38.000 de litri de vin, instalaţii clandestine şi 58.000 de lei indisponibilizaţi după percheziţiile de azi

Mihai Ciobanu -

VIDEO – 38.000 de litri de vin, instalaţii clandestine şi 58.000 de lei indisponibilizaţi după percheziţiile de azi

Două instalații clandestine de producere a băuturilor alcoolice, peste 36.800 de litri de „vin de masă”, precum și aproximativ 58.000 de lei și 12.000 de euro au fost indisponibilizate de polițiștii de investigare a criminalității economice, în urma perchezițiilor desfășurate, astăzi, în 7 județe. (VIDEO)

 

În urma celor 32 de percheziții domiciliare desfășurate de polițiști pe raza județelor Prahova, Vrancea, Iași, Buzău, Teleorman, Argeș și Brăila, au fost descoperite două instalații clandestine de producere a băuturilor alcoolice, care au fost sigilate, precum și peste 36.800 de litri de „vin de masă”, care au fost indisponibilizați și retrași de la comercializare. Polițiștii au ridicat și aproximativ 58.000 de lei și 12.000 de euro, despre care există bănuiala că ar proveni din săvârșirea de infracțiuni. De asemenea, 17 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, pentru audieri și pentru întocmirea documentelor procedurale. Reamintim că, astăzi, 80 de poliţişti au efectuat, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, 32 de percheziţii, dintre care 15 la sedii ale unor societăţi comerciale şi 17 la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul producţiei şi comercializării de băuturi alcoolice.Activităţile au fost efectuate într-un dosar penal, instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2014 – 2015, cei în cauză ar fi comercializat importante cantităţi de vin de masă, fără a înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor administrate toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale.

Totodată, în urma verificărilor efectuate a rezultat că, persoanele bănuite nu ar fi înregistrat în documentele de evidenţă primară și contabilă cantităţile produse şi comercializate, marfa fiind livrată pe bază de avize de însoţire (emise doar pentru a justifica provenienţa pe timpul transportului). Avizele de însoţire ar fi fost distruse de cei în cauză, imediat după efectuarea transportului către clienţi, fiind emise facturi doar către o mică parte dintre aceştia şi la intervale de timp foarte mari (tot ca o justificare a provenienţei în cazul unor eventuale controale). Din cercetări a rezultat că, vinul produs şi comercializat nu ar fi fost obţinut în mod natural, ci prin diferite amestecuri de substanţe (arome, coloranţi etc.) şi alcool. Vinurile au fost testate la mai multe laboratoare din ţară, în baza analizelor izotopice constatându-se că produsul nu ar fi conform, în sensul că s-a constatat prezenţa etanolului provenit dintr-o altă sursă decât cea obţinută din fermentaţia naturală a mustului din struguri, iar concentraţia alcoolică este mai mare de 9%. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la aproximativ 300.000 de lei. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia pentru Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.