Viitorului îi priește de minune pe „Ilie Oană”. După prima Cupă a României, din istorie, a câștigat și cea dintâi Supercupă, în dauna campioanei CFR!

Dragos Trestioreanu -

Viitorului îi priește de minune pe „Ilie Oană”. După prima Cupă a României, din istorie, a câștigat și cea dintâi Supercupă, în dauna campioanei CFR!

Federația Română de Fotbal a mai făcut un cadou, în acest an, Ploieștiului, după ce a organizat finala Cupei României, câștigată după prelungiri de Viitorul lui Gică Hagi în dauna Astrei Giurgiu, care se antrenează în… același municipiu, a procedat la fel cu Supercupa, adjudecată, și aceasta, pentru prima oară în istoria echipei lor de către fotbaliștii de pe litoral! A fost 2-1 cu Astra, iar sâmbătă, 6 iulie 2019, seara, tot pe „Ilie Oană”, pe care cred că Hagi senior ar dori să joace… toate finalele, Viitorul a trecut și de campioana en-titre, CFR Cluj, cu 1-0 (0-0), grație unui eurogol al timișoreanului Andrei Artean, marcat de la aproape 30 de metri, în minutul 86!

Deoarece Dan Petrescu, antrenorul principal al ardelenilor, a dorit, așa cum a declarat, să facă o formație cu fotbaliști care au cucerit titlul, vara aceasta, trecând pe lista rezervelor doar două noutăți, portarul Cosmin Vâtcă, revenit la CFR după un sezon, și fundașul dreapta bosniac Mateo Sușic, campionii nu au putut profitat la maximum de absențele din tabăra adversarilor. Nu-i mai puțin adevărat că, atunci când i-a lăsat în afara lotului pe Luis Aurelio, Mario Rondon, Yacouba Sylla și Michael Perreira, proaspete achiziții, s-o fi gândit și la meciul de marți, 9 iulie, ora 16.00 (cea a României), din turul I al preliminariilor Ligii Campionilor, de la Nur Sultan, din Kazhastan, cu Astana, trupa internaționalului român Dorin Rotariu. Un joc dificil, după o deplasare foarte lungă. Nici un alt nou-venit, Andrei Burcă, de la FC Botoșani, nu a prins momentul debutului la CFR, ca și Sușic, de altfel, iar Emmanuel Culio, care a acuzat din plin eșecul, la final, nu a fost pe gazon decât 45 de minute. Au fost decizii care au costat, finalmente, neprofitându-se, repet, de lipsa din primul „11” al Viitorului a căpitanului Ianis Hagi, a colegilor de lot de la EURO „U 21”, Radu Boboc, Virgil Ghiță, Andrei Ciobanu, Denis Drăguș (care este în recuperare după o accidentare mai serioasă la un călcâi), plus a lui Tudor Băluță, de-acum la Brighton, în Premier League!

Gică Hagi a demonstrat însă, din nou, că – indiferent cine absentează – are oricând la dispoziție o echipă capabilă să joace fotbal și să câștige, chiar și fără a-i înscrie în raportul de joc pe Eric de Oliveira, Hamidou Keyta sau Najib Ammari, ultimii doi aduși mai de curând de la Dunărea Călărași. Cu o singură noutate în formula de bază, revenitul Gabriel Iancu, tot de la Călărăși, cu un Tordai Arpad sigur pe el, nu ca la… Petrolul în turul sezonului trecut, cu Bradley De Nooijer și Lyes Houri deveniți titulari inamovibili, cu Alexandru Mățan recuperat, cu Artean – omul decisiv – și cu alții din campionatul trecut, Gică Hagi a câștigat! A avut și noroc, mai ales la bara din ultima secundă a lui Ciprian Deac, a beneficiat de mai puține oportunități de gol decât CFR, dar a scos maximum la șutul „teleghidat” al fostului bănățean. Și a fost destul pentru al treilea trofeu național, în numai 10 ani de istorie! Gheorghe Hagi a intrat astfel în categoria antrenorilor cu „tripla” campionat-Cupa României-Supercupa și cred că povestea va continua!

A fost un meci bun pentru un debut de sezon, singura pată neagră fiind arbitrajul de… corigență, din prima repriză, al lui Sebastian Colțescu, cel care, la reluare, a dovedit totuși că poate conduce și corect. Ieșirea lui Gică Hagi de la pauză, când i-a certat și pe oficialii clujeni, și pe cei ai clubului patronat de el, fiindcă unii căutau, zicea „Regele”, să pună presiune pe arbitraj, iar angajații nu aveau replică, poate că se impunea după meci. Asta pentru penaltiul neacordat Viitorului în minutul 50, la hențul din careu al lui Mihai Bordeianu! Altfel, neeliminarea lui Paul Iacob, din cel dintâi mitan (minutul 41), pentru faultul de „roșu” direct asupra lui Damjan Djokovic, nu justifica supărarea dintre reprize! Cum îi cam este obiceiul, Colțescu a enervat ambele bănci tehnice și pe combatanți, i-a dat un cartonaș galben lui Dan Petrescu, la primul protest, un protest însă justificat, pe Hagi senior supărându-l și asistentul Ovidiu Artene, pe care l-a certat pentru un fault neacordat de… central. Însă, nu s-a mai lăsat cu… „galben”, atunci! Chiar nu o fi fost liber un alt ecuson FIFA? Ce și-o fi zis Kyros Vassaras, prezent la fața locului? Dar VIP-urile din fotbal – Cosmin Contra, Jerry Gane, Adrian Mihalcea, Mirel Rădoi, Florin Prunea, Ionel Dănciulescu sau Eugen Neagoe ori staff-ul federal, din care a lipsit președintele Răzvan Burleanu – aflate tot acolo? Cei 7218 de iubitori ai fotbalului – au fost și două galerii active! – precizați de către announcerul ploieștean Adi Dobre ca fiind prezenți în tribune și peluze la ce s-or fi gândit?

CFR: Arlauskis 6.5 – Peteleu 6.5, Vinicius 6, Mureșan 6.5, Camora (cpt) 6.5 – Bordeianu 6, Djokovic 7, Itu 5 (46 – Culio 7) – Deac 7, Omrani 6 (76 – Țucudean), Costache 5.5 (70 – Petrila 5.5). Antrenor: Dan Petrescu.

VIITORUL: Tordai 8 – Mladen 6.5, Țâru (cpt) 6.5, Iacob 6, De Nooijer 7 (73 – Kuipers 6.5) – Houri 7.5, Artean 9, Vână 7 – Mățan 6.5 – Iancu 7 (61 – Calcan 7), Ganea 6.5 (73 – Leca 6.5). Antrenor: Gheorghe Hagi.

Au arbitrat: Sebastian Colțescu 5 (Craiova) – Ovidiu Artene 7 (Vaslui) și Daniel Mitruți 7 (Craiova).

Arbitru de rezervă: George Găman ( Craiova).

Observatori: Ciprian Paraschiv (București), pentru joc, și Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Omrani (12), Djokovic (28), Iacob (41), Iancu (50), Camora (90).

Foto: Paul MÂINEA, www.gsp.ro  și capturi Telekomsport