Vila Şipot de pe Domeniul Regal Peleş, aproape de reintrarea în circuitul turistic

Redactia -

Vila Şipot de pe Domeniul Regal Peleş, aproape de reintrarea în circuitul turistic

Vila Şipot, cunoscută şi sub numele de „Casa Arhitecţilor”, parte a Domeniului Regal Peleş şi locul unde a luat naştere proiectul Castelului Peleş din Sinaia, progresează semnificativ în ceea ce priveşte lucrările de renovare şi consolidare demarate la jumătatea anului trecut. Una dintre cele mai speciale lucrări este reprezentată de finalizarea vitraliilor care portretizează arhitecţii Castelului Peleş, ce vor fi montate în viitoarea Galerie a Arhitecţilor Peleşului. Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identităţii regalităţii române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcţiei, demarat la iniţiativa Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.

După încheierea lucrărilor, programată pentru finalul acestui an, clădirea – monument va fi readusă în circuitul cultural şi turistic al României.

Printre obiectivele principale ale proiectului de restaurare se numără deschiderea, în cadrul Vilei Şipot, a Galeriei Arhitecţilor Peleşului, un spaţiu expoziţional unic, dedicat arhitecţilor care au construit şi dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peleş, la întregul ansamblu arhitectural şi peisagistic existent astăzi.

Lucrările de restaurare ale Vilei Şipot, al căror cost este estimat la peste o jumătate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, cu autorizarea Ministerului Culturii, ele fiind finanţate în mod exclusiv cu fonduri şi suport logistic din partea sponsorilor privaţi.

„Prin reabilitarea Vilei Şipot şi reintegrarea acesteia în circuitul turistic, desfăşurăm cel mai mare efort de conservare, restaurare şi dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural şi natural al Domeniului Regal Sinaia în ultimii 60 de ani. Dorim să adresăm o invitaţie deschisă tuturor celor care au înţeles importanţa pe care o are acest proiect pentru România – persoane sau companii – să contribuie cu donaţii sau sponsorizări, alăturându-se, astfel, eforturilor de protejare a patrimoniului arhitectural şi istoric al României. În egală măsură, le mulţumesc tuturor celor care au ales deja să ne fie parteneri în acest demers”, declară Ion Tucă, Director Executiv al Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.

 

Foto: Facebook Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles