Vinere sub semnul X – pentru Astra şi Petrolul

Redactia -

Astra şi Petrolul au fost programate din nou să joace în aceeaşi zi, astfel că vineri, 10 august 2012, pe „Columbia”, din cauza ploii şi a regresului cvasi-total al capitalului de simpatie, „dracii” au evoluat, de la ora 19.00, în faţa a 200 de spectatori (!!!), iar „lupii” – două ceasuri şi jumătate mai târziu, în faţa a de peste 10 ori mai mulţi iubitori ai fotbalului, la Iaşi, pe stadionul Emil Alexandrescu. Deşi calculele hârtiei indicau un dublu succes, în etapa a IV-a a campionatului Ligii I de fotbal, al echipelor care joacă la Ploieşti – astriştii pentru încă puţine etape, urmând a se muta apoi, definitiv, la Giurgiu -, confruntările au fost mană cerească pentru amatorii de pariuri care au mizat pe un X!

Astfel, Astra terminat la egalitate cu nou-promovata FC Severin, scor: 1-1 (0-1), iar o altă trupă care a ajuns, vara aceasta, în primul eşalon, CSMS Iaşi, a făcut 2-2 (0-1) cu vedetele de la Petrolul. Niciuna dintre întâlniri nu a oferit însă un spectacol chiar agreabil, nu numai scorurile finale nemulţumindu-i pe simpatizanţii lor. Pe arena din cartierul 9 Mai, Bogdan Stelea avea să-şi conducă pentru ultima oară formaţia, fiindcă, în urma prestaţiei slabe a mai noilor săi elevi, a rezulatului de egalitate, dar şi a interviului acordat, la final, postului de televiziune DigiSport, „Arnold” a fost… demis, în direct, la emisiunea lui Horia Ivanovici, „Fanatik Show”, de către patronul Ioan Niculae! Cel care l-a şi ofertat pe Gheorghe Mulţescu, prezent în studio, în calitate de invitat permanent, pentru a-i prelau echipa!!! Dar asupra acestui episod incredibil, ca şi în privinţa cronicilor celor două meciuri, de la Ploieşti, respectiv Iaşi, vom reveni curând.

La Ploieşti, Cosmin Vancea a profitat, în minutul de prelungire al primei reprize, de o eroare a fostului petrolist Cristian Melinte şi l-a învins, de la 14 metri, pe Silviu Lung jr., cu toată opoziţia lui Valerică Găman. În repriza secundă, introdus pe teren de Stelea, ghanezul Sadat Bukari (73) a egalat în urma unei faze în care a primit balonul de la Kehinde Fatai şi – fiind cu spatele la poartă, la 12 metri, uşor lateral stânga – a pivotat, fentându-i pe ex-astristul Florin Pătraşcu şi pe Alexandru Dandea, şutând, apoi, în cross, în plasa laterală interioară, printre picioarele celui din urmă. Un gol foarte frumos, care părea să reînvie speranţele unui final mai bun pentru „alb-negri”. Nu s-a întâmplat aşa, pentru semieşec plătind pe loc, cum am scris mai sus, antrenorul principal al Astrei, dar şi staff-ul său tehnic, în pericol mare de a fi eliberat din funcţie fiind şi preşedintele executiv Dinu Gheorghe, criticat şi el, aspru, de Niculae.

În schimb, pe arena din parcul Copoului, chiar dacă nu a rupt gura târgului, Petrolul a plecat la vestiare cu un gol avantaj, în urma unei acţiuni frumoase, începută de către Gheorghe Grozav, care l-a deschis pe stânga pe Guilherme Haubert Sitya, centrarea-covrig acestuia fiind reluată, cu capul, cu efect, de Hamza Younes (foto, în dreapta, flancat de un fost „lup”, Ciprian Milea; www.prosport.ro), de la 10 metri, în diagonală. Balonul a fost „bărbierit” de internaţionalul de juniori Alexandru Creţu, înainte de a intra în plasă, în minutul 41. La reluare, ieşenii au intrat mult mai decişi pe gazon şi au reuşit destul de repede egalarea, însă ca urmare a unei erori in iţiale a tânărului arbitru bucureştean Iulian Dima, care a trecut cu vederea un fault în atac al gazdelor. Bogdan Straton (54) a şutat ulterior spre poartă, iar mingea l-a şters pe Adrian Pătulea cât să-l deruteze pe Vasili Hamutovski. Bielorusul a scăpat balonul printre mâini în colţul din stânga sa. Meciul mergea spre un 1-1, însă finalul a fost unul nerecomandabil cardiacilor, centralul Dima punând obiectul de joc la punctul de la 11 metri, după o fază mai puţin clară decât o alta, din minutul 69, atunci când Jeremy Bokila fusese trântit în careul mare, de către ex-petrolistul Claudiu Tudor. Laurenţiu Marinescu (87) a transformat în stil mare penaltiul acordat, iar Petrolul avea parte nu numai de un scor favorabil pe tabela de marcaj, ci şi de un om în plus, fiindcă – faultându-l pe Bokila – căpitanul echipei CSMS Iaşi, Răzvan Tincu, a primit cartonaşul galben şi, fiind al doilea, şi pe cel roşu. Însă, când e să se aleagă praful, la ucea din urmă fază a jocului, în ultimul minut de prelungire, al treilea, Jean Sony Alcenat şi Sony Mustivar i-au permis lui Claudiu Ionescu să centreze, prinrte ei, pe linia careului mic, George Galamaz a sărit pe sub minge, Hamutovski nu mai avea timp să iasă, aşa că Adrian Pătulea a înscris, cu capul, pentru un nesperat 2-2, ex-petrolistul fiind complet demarcat!