Viorica Oniga, preşedinta comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap- reţinută pentru luare de mită

Redactia -

Viorica Oniga, preşedinta comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap- reţinută pentru luare de mită

Viorica Oniga, şefa Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, a fost reţinută pentru luare de mită. ONIGA VIORICA, preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova (funcţionar angajat cu contract de muncă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova), în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată OPREA GEORGETA, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune, toate în formă continuată Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: 
În perioada 2006 – 2012, în calitate de preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, inculpata Oniga Viorica a primit, în mod repetat, de la Oprea Georgeta și de la alți cinci intermediari (dintre care inculpaţii Gabor Sorin Octavian şi Neacşu Georgeta – ambii arestaţi preventiv în cauză), sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, să își încalce atribuțiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru un număr de 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege. În cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, inculpata Oniga Viorica a atestat, în mod nereal, că acele persoane suferă de anumite afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit. Prin urmare, cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilităţile prevăzute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, înşelăciune şi uz de fals, cu privire la unele dintre acestea fiind deja începută urmărirea penală. Inculpatelor Oniga Viorica şi la Oprea Georgeta li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 mai 2013, procurorii au dispus reţinerea acestora pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.