Visul frumos al calificării Petrolului în semifinale s-a spulberat. Pentru că totuși diferență de valoare, pentru că manieră de arbitraj, pentru că, dacă cel mai bun „lup” a fost Saim Tudor, clar că se… califică Sepsi!

Dragos Trestioreanu -

Visul frumos al calificării Petrolului în semifinale s-a spulberat. Pentru că totuși diferență de valoare, pentru că manieră de arbitraj, pentru că, dacă cel mai bun „lup” a fost Saim Tudor, clar că se… califică Sepsi!

Deși eliminată, trebuie să recunosc că după un gol stupid, venit cam împotriva cursului jocului, un gol cu trei vinovați, Țicu, Lungu și Bărboianu, și cu doi norocoși, Cârnaț și Dumiter, FC Petrolul s-a bătut de la egal la egal cu o echipă din play-out-ul Ligii 1, Sepsi Sfântu Gheorghe. Cea care s-a calificat în semifinalele Cupei României după un succes la limită, grație reușitei fostului atacant al Ripensiei, Dumiter, înlocuitorul încă din minutul 12 al golgheterului ardelenilor, slovacul Safranko, accidentat serios la genunchiul stâng. Deși se credea că jucătorii lui Leo Grozavu, revenit după mai bine de un an pe arena Ilie Oană, acum ca adversar, vor acuza ieșirea din joc a principalului lor marcator, un fel de Dugandzic al Botoșaniului, nu a fost deloc așa. Tânărul Dumiter, întors iarna recent încheiată, măcar calendaristic, după împrumutul la Chindia, a exploatat erorile de apreciere ale unor fotbaliști experimentați de la oponenți. Și astfel a punctat la colțul scurt, la semi-înălțime, de lângă și lângă bara a doua, acolo unde centrase de pe linia de fund a terenului, din dreapta, un alt tânăr coechipier ofensiv, Cârnaț. Cel a cărui centrare fusese simplificată de un Țicu prea permisiv la acea fază, fiind lăsat mult în urmă. S-a făcut astfel de 1-0 pentru Sepsi, în minutul 35, ceea ce a fost destul pentru o calificare, fără glorie, fiind drept. Fapt recunoscut și de Grozavu la conferința de presă de după meci. „Am venit aici să ne calificăm, ci nu să facem spectacol!” – a tras însă concluzia finală fostul principal responsabil tehnic al trupei găzarilor.

De ce s-a spulberat visul Petrolului de a ajunge în semifinalele Cupei României? Simplu! Pentru că, vrem-nu vrem să recunoaștem, chiar dacă au jucat cu unele rezerve obișnuite, trimise acum în primul „11”, echipierii lui Sepsi au dovedit un plus de valoare față de adversarii lor. Un atu suficient pentru o victorie de intrare în careul de ași, acolo unde au mai ajuns, deja, Dinamo și – mare surpriză! – CSM Poli Iași, cea care și-a luat revanșa după un destul de recent 2-5, în campionat, pe aceeași arenă Emil Alexandrescu, cu CSU Craiova. Acum a fost 3-2, prima victorie a lui Mircea Rednic ca antrenor la moldoveni, în șase partide, dar ce victorie! După 2-0 la pauză, 2-2 fixat în minutul 90 și 3-2 cu numai 120 de secunde mai târziu! Revenind la „sfertul” de pe „Ilie Oană”, Petrolului i-a fost greu să egaleze după ce ratase două ocazii până în 0-1, iar asta și din cauza unei maniere enervante de a conduce meciul a lui Iulian Călin, argeșeanul domiciliat în comuna producătorilor de țuică și de celebri mici de „Dedulești”, Ștefănești-Argeș.

Bucuroși că l-au descoperit pe Cătălin Buși la marginea suprafeței de joc, petroliștii de pe teren și din incinta arenei s-au trezit cu acest Călin, arbitru tot mai folosit la meciurile din Liga 1, eșalon în care enervează adesea tot la fel de mult. Arbitrului nu i se poate reproșa totuși că ar fi viciat rezultatul final. Nici pe departe să fi fost așa ceva. Dar, cu siguranță modul de a fragmenta jocul a iritat. Ca și cel de a acorda discreționar cartonașele. De a ignora, de exemplu, tragerile de timp ale portarului lui Sepsi, Niczuly, fost goal-keeper și al Petrolului fără să fi și debutat însă aici, fiind adus în 2013, cu contingentul „Universitatea Cluj”, la Ploiești. Roland trebuia să primească al doilea cartonaș pe final de meci, atunci când echipa sa epuizase toate înlocuirile, tot pentru trageri de timp, și poate că ar fi venit astfel și egalarea mult dorită. Mai mult, același Niczuly i-a incitat pe ultrașii de la peluza 1-„Ilie Oană”, cei care, atât fiind de enervați fiind, au trecut la scandări xenofobe obscene, ce au condus astfel la întreruperea meciului în minutul 90, pe fondul atacurilor ploieștenilor! La reluarea jocului, a fost mai greu, timpul pentru „încălzire” fiind scurt. 

În plus, spun cei care au urmărit duelul pe micile ecrane, asistentul George Neacșu a ridicat steagul aiurea, în prim a repriză, semnalizând două ofsaiduri imaginare ale unor jucători ai Petrolului, iar la reluare a fost „imitat” de colegul de brigadă Romică Bârdeș. Nu știu, nu am observat de sus. De la etajul al treilea al tribunei este dificil de apreciat corect astfel de faze. Dar, nu am de ce să nu-i cred pe cei care au avut parte de reluări perfecte! În sfârșit, nu-i mai puțin adevărat că, dacă junele mijlocaș de bandă Alexandru Saim Tudor, mai ieri combatant în Liga a III-a, la Râmnicu Sărat, a fost cel mai bun de la Petrolul, iar pe lângă el mi-ar fi mai greu să mai laud pe cineva tot la fel, se poate explica și așa eșecul din fața lui Sepsi Sfântu Gheorghe. Însă, despre cum au jucat fotbaliștii din cele două formații voi mai reveni, dar nu înainte de a-mi exprima, acum, mirarea și, totodată, repulsia că fotbaliștii din Sfântu Gheorghe, de diferite naționalități, au copiat un salut de tristă amintire, pe care îl folosesc la ritualul de la sfârșitul unui joc! Chiar nu îi vede nimeni?

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI și www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)