Visul frumos al Petrolului a ţinut doar o repriză

Redactia -

Debutul oficial al echipei SC FC Petrolul în anul 2012 părea să fie unul dătător de speranţe. După ce băieţii lui Vivi Răchită scăpaseră cu faţa curată, în minutul 14 al partidei cu FC Vaslui, de pe „Ilie Oană” – disputată în faţa a circa o mie de femei şi copii în vârstă de până la 14 ani -, la centrarea lui Lucian Sănmărtean, de pe stânga, direct în capul lui Mike Temwanjera, însă africanul a trimis balonul mult pe lângă bara dreaptă a porţii lui Matteo Gritti, a venit golul de generic al lui Alexandru Buhuşi (17). Un gol care a suscitat însă mari discuţii la emisiunile de analiză ale televiziunilor de sport. Mai întâi, arbitrul-asistent Octavian Şovre nu a sesizat o respingere a lui Paul Papp în picioarele lui Mihai Dina, mingea ieşind apoi în afara spaţiului de joc, dar aruncarea de la margine a fost dictată în favoarea Petrolului. De acolo, mingea a ajuns la acelaşi Dina, care a pasat din cădere, aflat cu spatele la poartă, spre francezul Damien Boudjemaa, aflat într-un ofsaid la limită, devierea „cocoşului”, cu capul, spre Buhuşi, conducând la eurogolul celui din urmă, după un şut din drop, cu exteriorul piciorului drept, de la colţul careului de „16 metri”, balonul fiind lobat peste longilinul nou portar al Vasluiului, Milan Borjan, goal-keeper-ul echipei naţionale a Canadei. Reuşita a „aruncat” asistenţa în aer, iar pe moldoveni i-a făcut sa-şi piardă total precizia în faţa buturilor adverse. Paradoxal, după aceste două faze, niciuna nu a mai fost consemnată în primul mitan. Au fost 45 de minute în care Petrolul a dat o replică dârză mai valoroşilor adversari şi s-a ţinut scai de ei, printr-un marcaj strâns dictat de pe margine. Astfel, la cabine s-a mers cu un poate mai puţin de aşteptat 1-0 pentru „galben-albaştri”.

La reluare, antrenorul portughez Augusto Inacio a mutat inspirat pe tabla de şah invizibilă, scoţând un mijlocaş defensiv, care a fost mână moartă, Raul Costin, şi înlocuindu-l cu unul de atac, tehnic şi cu un şut ucigător – internaţional de tineret „U 20”, Nicolae Stanciu. Căpitanul de miercuri, 29 februarie 2012, al echipei naţionale învinse, pe arena cea nouă din Ploieşti, cu un scor de forfait, de Cehia, a intrat perfect în joc şi a fost la originea multor faze periculoase pentru poarta lui Gritti. Răchită l-a pierdut repede pe Dina, cel care a acuzat o problemă musculară la coapsa stângă, dar l-a substituit cu un mijlocaş, Adrian Borza, ci nu cu singurul atacant de pe banca de rezerve – Mihai Roman II. Schimbarea s-a dovedit falimentară, Borza făcând figuraţie până a fost rechemat pe bancă şi introdus colegul de la „U 20” al lui Stanciu, Roman II. În perioada când Borza a fost pe teren, FC Vaslui a atacat cu fundaşii centrali la centru, nemaiavând cine să-i ţină la respect în jumătatea lor de teren. Adailton Martins a ameninţat primul că echipa lui nu s-a declarat învinsă, şutul său, din lovitură liberă de la 25 de metri, din poziţie centrală, obligându-l pe italian să salveze in extremis, în corner, de lângă bara dreapta. Trecuse o oră de joc şi trupa moldovenilor abia îşi scosese „ghearele”. Repede, mai precis în minutul 63, fundaşul dreapta bulgar Zhivko Milanov a pornit vijelios spre buturile ploieştenilor, a scăpat de acroşajul lui Selim Ben Djemia şi l-a obligat apoi pe Vincent Bikana să-l faulteze în marginea interioară a careului mare. Penaltiul, just acordat de arbitrul Ovidiu Haţegan, a fost transformat în forţă de către Wesley Lopes (foto: Ionuţ Borcan), deşi Gritti ghicise direcţia şutului. Egalarea a apăsat greu asupra psihicului petroliştilor, care nu au găsit mai deloc drumul spre careul advers, singura fază mai importantă fiind consemnată atunci când Florentin Dumitru a executat o lovitură liberă de pe stânga, la bătaie, la 12 metri de poartă, Borjan s-a înălţat şi a boxat balonul, dărâmându-i apoi pe un jucător al gazdelor şi pe un coechipier de-al său. S-a creat impresia că trebuia dat penalti, însă canadianul lovise mingea mai întâi, spre înainte, şi s-a acoperit astfel regulamentar.

La doar un minut după golul lui Wesley, acelaşi Adailton şi-a mai încercat norocul dintr-o lovitură liberă, de la 22 de metri, de data aceasta trimiţând mingea pe lângul stâlpul stâng al porţii oponenţilor. Apoi, a început recitalul ofensiv al lui Stanciu, cel care jucase modest, pe acelaşi stadion, cu doar patru zile mai devreme. În minutul 67, a tras din întoarcere, de la 25 de metri, uşor lateral dreapta, însă italianul a plonjat şi a reţinut cu siguranţă. L-a imitat Sănmărtean (72), şutând însă pe lângă bara dreapta, de la 23 de metri, lateral stânga. Ulterior, Adrian Gheorghiu (76) i-a pus o minge, deviată, lui Wesley, care a şutat însă moale, de la 10 metri, din poziţie centrală, Gritti respingând în corner, cu un frumos reflex. A revenit imediat la pupitru Stanciu (78), cu un dribling pe lângă Bikana şi un şut în cross, de la 8 metri, din dreapta, fanii  insoliţi ai „lupilor” răsuflând uşuraţi că mingea a ocolit bara opusă. După 10 minute, când meciul părea că merge spre un 1-1 mulţumitor pentru Petrolul, acelaşi STANCIU a fost în prim-planul a două faze: mai întâi, a central periculos în „6 metri”, Bogdan Străuţ respingând, în disperare de cauză, fără adresă, internaţionalul de tineret al Vasluiului a reprimit balonul, a fentat scurt şi a trimis, senzaţional, din colţul drept al careului mare, cu exteriorul piciorului stâng, în cross, peste degetele nefericitului Gritti, în plasă. A fost un gol aproape la fel de frumos ca şi acela al lui Buhuşi, numai că a adus tristeţea pe „Ilie Oană”, nimic nemaiîntâmplându-se până la ultimul fluier al lui Haţegan şi terminându-se astfel 2-1 pentru FC Vaslui, după un mitan secund avut la discreţie de oaspeţi.

SC FC PETROLUL: Gritti 6 – B. Străuţ 6, Melinte 6, Bikana 5, Ben Djemia 5.5 – Mustivar (cpt) 6.5, V. Negru 5.5 – Opriţa 5, Boudjemaa 6 (69 – Fl. Dumitru 5.5), Buhuşi 8 – Dina 6 (58 – Borza 4; 78 – M. Roman II). Antrenor: Valeriu Răchită.

FC VASLUI: Borjan 5.5 – Milanov 7, Papp 6.5, M. Constantin 6.5, Paito 7 – N’Doye 6.5 – Adailton 6.5 (75 – Gheorghiu 6.5), R. Costin 5 (46 – N. Stanciu 8), Wesley 7, Sănmărtean 6.5 – Temwanjera 5.5 (90+1 – Yero Bello). Antrenor: Augusto Inacio.

Au arbitrat: Ovidiu Haţegan 6.5 (Arad) – Octavian Şovre 6 (Oradea) şi Florin Păunescu 5 (Râmnicu Vâlcea).

Observatori: Ioan Mureşan, pentru arbitraj, şi Paul Mincu, pentru joc (ambii din Bucureşti).

Cartonaşe galbene: V. Negru (58), Bikana (63), N’Doye (65), B. Străuţ (87).

La conferinţa de presă de după meci, Vivi Răchită a ameninţat că, după ce va studia înregistrarea acestuia, jucătorii care au evoluat slab, după părerea sa, vor vedea din tribună partida următoare, din Giuleşti, cu Rapidul. În schimb, liniştit, Augusto Inacio a avut cuvinte de apreciere la adresa adversarilor şi a arenei ploieştene, le-a mulţumit ebăieţilor săi pentru repriza secundă, s-a scuzat că nu vorbeşte limba română, dar a mărturisit că dialogul cu reprezentanţii presei este mereu o plăcere pentru domnia sa. Traducerea, una foarte bună, i-a fost asigurată de către secundul său, prahoveanul Ciprian Panait, fostul preparator fizic al lui CSM FC Ploieşti, care a fost adus pe vechiul Ilie Oană de către Vivi Răchită. Cel despre care a spus că l-a lansat în carieră, atât în străinătate, cât şi aici. În altă ordine idei, clubul Dinamo a anunţat că îl contestă pe Nicuşor Stanciu, care a semnat două contracte, unul cu FC Vaslui şi altul – cu echipa din „Ştefan cel Mare”. Potrivit regulamentului în vigoare, în urma judecăţii  de la comisia de profil a LPF, doar fotbalistul poate primi o suspendare, deşi ar fi păcat, nu şi echipa sa, rezultatul meciului cu Petrolul urmând să rămână astfel neschimbat.