Vivi Răchită face bășcălie de Mădălin Mihailovici și prevestește… Apocalipsa la Petrolul!

Dragos Trestioreanu -

Vivi Răchită face bășcălie de Mădălin Mihailovici și prevestește… Apocalipsa la Petrolul!

Nu cred că încă s-a uitat o declarație făcută de către CEO Veolia România, Jorj Mădălin Mihailovici, în conferința de presă din toamna trecută, în care s-a anunțat oficial colaborarea dintre filiala din țara noastră a companiei franceze și FC Petrolul, marcă sub care evoluează ACS Petrolul 52 Ploiești, în campionatul Seriei a III-a a Ligii a III-a. Atunci, observând că Seniorul Mircea Dridea se codea să spună ceea ce îi zisese, cândva, despre un fost manager general al SC FC Petrolul, cel devenit și finanțator-susținător al găzarilor a dat cărțile pe față: „Ceea ce mi-a cerut domnul Dridea, atunci când ne-am întâlnit în iarna lui 2017, a fost ca din proiectul în care urma să cooperăm să nu facă parte și Vivi Răchită, pe considerentul că cine a trădat o dată o va mai face!”. Pornind de la această declarație, dar poate nu numai, trebuie înțeleasă, nu și acceptată, evident, luarea peste picior a lui Mădălin Mihailovici – chiar dacă, versat, Răchită nu-i pronunță numele! – într-un interviu amplu acordat jurnalistului ploieștean de la „Gazeta sporturilor”, Justin Gafiuc. Cu siguranță că Vivi abia a așteptat momentul – cum zice „folclorul” – să-i „dea restul” lui Mihailovici și, în trecere, și celor care nu l-au dorit să facă parte din proiectul pornit în vara lui 2016.

„Ne întoarcem la <>?

Nu întâmplător astfel, pe parcursul interviului, Răchită spune că „așa-zișii manageri care demaraseră proiectul în liga a patra uitaseră să treacă la calcule taxele și impozitele, așa că în șase luni cheltuiseră sumele programate pentru un sezon și jumătate!”. Nota bene, Vivi Răchită nu a explicat și de unde cunoștea aceste amănunte care țineau exclusiv de „bucătăria” clubului ploieștean și dacă erau și reale! Așa cum a explicat, de exemplu, de unde avea cunoștință despre unele inițiative ale celui pe care a trebuit totuși, forțat și de ziarist, să-l recunoască drept salvatorul Petrolului în urmă cu un an: „Povestea murea dacă nu intervenea corporatistul”! Dar, pentru că o laudă la adresa lui Mihailovici pesemene că i s-o fi părut prea mult, a revenit și a spus, în același interviu, că „ăsta e adevărul și e treaba suporterilor dacă vor fi deranjaţi că există cineva, un petrolist pursânge (n.m. – Vivi Răchită), care spune realitatea de la un cap la altul, nu doar pe bucăţele! De exemplu, l-aș mai întreba pe domnul corporatist dacă e adevărat că nu Veolia finanţează Petrolul, ci o fundaţie. Ne întoarcem la <>? Că și Capră lucra tot printr-o fundaţie și am văzut unde am ajuns!”.

Clieșul antrenorului obedient

Întrebat de jurnalist cum va fi în ediția 2018-2019 a Ligii a II-a un duel între Sportul Snagov, divizionară secundă în prezent, și… FC Petrolul, mai ales că ambele echipe vor avea atunci drept țintă promovarea în primul eșalon, Răchită a declarat, fatalist, că „la ce văd la Petrolul, mi-e greu să cred că se vor ţine de planul unor promovări succesive, pentru că persoana care decide acum acolo n-are nicio legătură cu managementul sportiv. E un corporatist ajuns patron pe banii unei companii și, la ce semnale am, lucrurile vor exploda curând la Ploiești!”. Cum și de ce, asta nu a mai detaliat tehnicianul, deși ar fi fost foarte interesant de aflat, cu siguranță! Nu a fost destul însă, continuând să-l „demoleze” pe Jorj Mădălin Mihailovici: „Nu vreau să-i pronunţ numele ca să nu-i fac publicitate! Să vă spun cam ce se petrece la club cu acest domn. Un jucător mi-a povestit recent cea mai hilară întâmplare întâlnită în carieră. După un meci în care Petrolul a învins în tur doar cu 1-0, corporatistul a intrat în vestiar, s-a așezat la tablă și a început să le explice fotbaliștilor cam cum trebuia să evolueze ca să câștige la o diferenţă mai mare. Să scoată mingea de la mijlocași către margine, apoi să centreze pe vârfuri, care să marcheze. Iar antrenorul… (moment în care ziaristul îl întreabă pe Vivi Răchită dacă era vorba despre Octavian Grigore). Nu mai știu (n.r. – râde)! Iar antrenorul, în loc să-l scoată în șuturi din cabină și să-l tragă de urechi, a avut următoarea reacţie <>: <>”.

Fostul manager general al SC FC Petrolul, echipă pe care a promovat-o în vara lui 2011 în Liga 1, nu se oprește însă aici, ci continuă să dea din… „casa altuia”: „Altă întâmplare. Nemaiavând minute pe telefon, a trimis pe bancă un argat din lojă să dicteze o anumită schimbare la o partidă, iar antrenorul s-a conformat. Uite-așa s-au inventat telefoanele cu două picioare! Corporatistul s-a uitat probabil prea mult la televizor și adoptă modelul din Pipera, dar măcar Gigi Becali se distrează pe banii lui. La Petrolul e vorba însă de fondurile unei companii! (…) De acord, a salvat Petrolul de la dispariție, însă asta nu-ţi conferă dreptul să te comporţi ca un vătaf, pe banii unei instituţii!”. Aici, se contrazice: ba nu sunt banii Veoliei, și sunt ale unei fundații, ba sunt!?! Păi, cum e?

Deoarece trăim într-o societate democratică, Vivi Răchită poate să declare tot ce vrea într-un interviu, dar tot fiindcă suntem într-o societate democratică are și obligația de a proba ceea ce afirmă, a-și susține cu dovezi anumite informații care o impun. Că are dreptul de a vorbi despre clubul găzarilor, pentru că „am făcut treabă la Petrolul în ultimii ani, am dus la capăt două proiecte, CSM FC Ploiești și Petrolul, cu o promovare în Liga 1 după opt ani, am contribuit la ridicarea stadionului. Să facă măcar la fel și alții care se tot bat acum cu pumnul în piept!”, este perfect adevărat, numai că modestia – este o calitate, nu un defect! – ar fi trebuit să-i impună ca acest drept să i-l confere suporterii, ci nu el însuși.

Firesc, după astfel de declarații referitoare la FC Petrolul și la Mădălin Mihailovici, chiar dacă nu este numit Vivi Răchită, ci doar „poreclit” corporatistul, unele declarații fiind destul de grave, clubul găzarilor ar trebui să iasă public și să demonteze toate aceste acuzații enumerate mai sus. Ignorându-le, pe principiul „câinii latră, caravana trece”, se poate subînțelege că ar fi vorba despre o acceptare tacită, ca și de dorința de a nu se face valuri, pentru ca toate cele spuse să fie uitate, ușor-ușor. Rămâne de văzut ce va considera conducerea Petrolului…

Foto: www.liga2.ro și www.ligaluiadita.ro