S-a ratat debutul unui al doilea… Onuț la FC Petrolul! Fostul junior al Academiei Hagi, rămas liber de contract, s-a antrenat cu o echipă din Prahova, dar a zburat astăzi, definitiv, spre țara al cărei cetățean a devenit!

Dragos Trestioreanu -

S-a ratat debutul unui al doilea… Onuț la FC Petrolul! Fostul junior al Academiei Hagi, rămas liber de contract, s-a antrenat cu o echipă din Prahova, dar a zburat astăzi, definitiv, spre țara al cărei cetățean a devenit!

Ploieșteanul Bogdan Onuț, astăzi în vârstă de 45 de ani și cetățean româno-american din anul 2019, locuind la Houston, în SUA, a plecat din țara natală în urmă cu aproape un deceniu, după ce a câștigat, grație Loteriei Vizelor, dreptul de a emigra, împreună cu cu familia, peste ocean. Cum așchia nu sare departe de trunchi, fiii lui Bogdan au „preluat ștafeta” de la tatăl lor; cel mare, Cezar (născut pe 20 mai 2003;  foto sus, în prim plan, cu maieu portocaliu, la Poiana Brașov), revenind ulterior în România, la Ovidiu, pentru a face parte din Academia Gheorghe Hagi, iar cel mic, Luca, a rămas acasă, în Statele Unite, fiind selectat la cea a clubului nord-american ex-campion național Houston Dynamo.

Fost echipier al FC Petrolul original, apoi al lui Dinamo București, Farul Constanța și Politehnica Iași, precum și câștigător, de două ori, al Cupei României, cu trupa „câinilor”, Onuț senior i-a acordat toată încrederea lui Cezar. Astfel încât, a acceptat – împreună cu soția lui, verișoară primară a lui Cristian Vlad – ca fiul cel mare să învețe fotbal nu în SUA, ci sub îndrumarea „Regelui” Hagi, la Ovidiu. Asta deoarece era recunoscută calitatea pregătirii copiilor și juniorilor la academia celui mai bun fost fotbalist „all time” al României.

În finala mică a competiției KO la nivel de juniori „U 19”, câștigată anul acesta, cu scorul de 3-0, de către Farul, în dauna lui Dinamo, exact două cluburi din CV-ul de fotbalist al părintelui său, Cezar a prins 32 minute, în partea a doua a jocului. Nu a apucat să debuteze însă la primul eșalon, deși a jucat 72 de minute și în turneul final al Ligii Elitelor „U 19”, în care a și marcat o dată. Potrivit „Football Contact”, care „știe” tot ce mișcă la nivel de primele trei eșaloane din țara noastră, el a devenit „liber de contract”, var aceasta.

Auzindu-se, la un moment dat, că feciorul cel mare al lui Bogdan Onuț ar fi 50%-50% împărțit, ca drepturi, de Farul Constanța și FC Petrolul Ploiești, dar nicuna nu l-a și legitimat, după juniorat, conducătorii divizionarei C prahovene CS Blejoi au cerut acordul celui din urmă club să îl primească la antrenamente. Ceea ce se s-a și întâmplat, mijlocașul central Cezar Onuț impresionând și în meciurile amicale ale echipei unchiului său, directorul sportiv Cristi Vlad, fiind luat astfel și în cantonamentul de la Poiana Brașov al Blejoiului. Un stagiu care se va încheia sâmbătă, 30 iulie 2022. Dar, astăzi, pe 28 iulie, dis-de-dimineață, președintele CS Blejoi, fostul asistent de prim eșalon Gheorghe Biziniche, a fost trezit de Bogdan Onuț, care i-a comunicat că fiul lui se va întoarce acasă! Motiv pentru care urma să-și ia rămas bun de la coechipierii de mai scurtă durată ai săi, ca și de la staff-ul tehnic, pentru a  părăsi România cu un zbor programat după-amiază. De ce astfel? Președintelui i s-a comunicat că tânărul fotbalist va fi legitimat la Houston Dynamo „U 23”! Același Gheorghe Biziniche a mai declarat, pentru www.gazetaph.ro, că lui Cezar îi părea rău că părăsește echipa din Blejoi, la care s-a simțit foarte bine primit.

Este posibil ca, neurcând la cel dintâi eșalon, așa cum spera, tatăl a preferat să-și readucă copilul în Statele Unite ale Americii, pentru a-și continua acolo cariera fotbalistică, cât și studiul educațional. De remarcat că ambii băieți, Cezar și Luca, și-au văzut și de carte în tot acest timp; cel mare – cu un curs Cambridge online, iar cel mic, la o școală din Houston. Ca urmare a plecării din țară a lui Cezar, FC Petrolul a ratat, deocamdată, șansa de a debuta un al doilea Onuț la clubul găzarilor. Poate, cu altă ocazie, cine știe…

Foto: Gheorghe Biziniche (Poiana Brașov), arhivă personală familia Onuț, www.besoccer.com și wwwiasitv.ro