Vizită a reprezentanților Băncii Mondiale la Ploiești, pe tema finanțării noului Spital Municipal de Urgență

Daniel Dimache -

Vizită a reprezentanților Băncii Mondiale la Ploiești, pe tema finanțării noului Spital Municipal de Urgență

COMUNICAT DE PRESĂ

Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, a purtat, astăzi, o serie de discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru a se obține soluții de finanțare concrete în vederea realizării Spitalului Municipal de Urgență Ploiești.

Delegația Băncii Mondiale, condusă de doamna Karine Bachongy, a fost primită la sediul municipalității, în cadrul unei reuniuni oficiale, la care au participat și prefectul județului Prahova, domnul Virgiliu Daniel Nanu, precum și viceprimarul municipiului Ploiești, domnul Daniel Nicodim, administratorul public al municipiului Ploiești, doamna Simona Albu și consilierul pe probleme de sănătate al primarului municipiului Ploiești și lider de proiect, doamna Mariana Câju.

Întâlnirea de astăzi are loc ca urmare a semnării, în decembrie 2021, de către reprezentanții Municipiului Ploiești a Scrisorii de Angajament cu Corporația Financiară Internațională, în vederea realizării, ca un prim pas, a unui studiu preliminar, care să exploreze opțiunile de finanțare, construire și mentenanță a noii unități spitalicești, printr-un parteneriat public-privat pentru Primăria Municipiului Ploiești.

Studiul de prefezabilitate va fi realizat în parteneriat cu Banca Mondială până la data de 31 mai 2022, iar cel de fezabilitate ar urma să fie realizat până la sfârșitul acestui an. Potrivit agendei municipalității ploieștene, se estimează ca lucrările la noul spital să demareze în 2023.

Astfel, în cursul acestei zile, ulterior discuțiilor purtate la sediul primăriei, reprezentanții diviziei de investiții a Băncii Mondiale au mers și în teren pentru a vedea cele două spitale aflate în administrarea municipalității, respectiv Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul de Pediatrie. A fost vizitată și zona de sud a orașului (strada Ghighiului), unde se dorește să fie construită noua unitate sanitară complexă – Spitalul Municipal de Urgență Ploiești, care va include funcțiile medicale ale celor două spitale actuale amintite, într-o structura de tip monobloc, cu un număr de 450 paturi. Consilierul pe probleme de sănătate al primarului municipiului Ploiești și lider de proiect, doamna Mariana Câju, a subliniat, în acest context, că “Spitalul Municipal de Urgență Ploiești va fi compus din cele două spitale aflate în administrarea Primăriei Ploiești. Pentru a deveni Spital de Urgență, actuala structură a celor două  spitale va fi modificată, urmând a se regăsi mai multe specialități în viitorul spital. Ne-am propus să suplimentăm numărul de paturi de la 406, cât avem în prezent, la 450”.

Proiectul administrației publice locale cuprinde realizarea, la nivelul viitorului spital, a unui Centru de Primiri Urgențe, servicii medicale obligatorii pentru a se obține clasificarea de Spital de Urgență, atât pentru copii, cât și pentru adulți, laborator de analize medicale pentru explorări funcționale, radiologie și imagistică, anatomie patologică, A.T.I., Unitate de transfuzie sanguină, un centru de dializă, bloc operator, farmacie, etc.

Reprezentanții autorității publice locale au prezentat, astăzi, proiectul municipiului nostru, arătând necesitatea realizării acestui nou spital în orașul nostru și au oferit specialiștilor din cadrul Băncii Mondiale toate detaliile tehnice necesare.

Șeful delegației Băncii Mondiale, doamna Karine Bachongy, a declarat, în contextul vizitei de astăzi, că angajamentul este factorul necesar pentru demararea unui astfel de proiect în 2 luni. Este un record mondial, însă din ce am discutat la Ploiești, pentru noi este un semn clar de angajament. Domeniul sănătății reprezintă o prioritate atât pentru Ploiești, dar și pentru România, iar parteneriatele public-private sunt mecanisme eficiente în cadrul acestor proiecte. Vom colabora strâns în perioada următoare cu reprezentanții Primăriei municipiului Ploiești, dar și la nivel guvernamental, cu toți factorii de decizie implicați”.

Primarul municipiului Ploiești, domnul Andrei Liviu Volosevici, a declarat, în cadrul discuțiilor de astăzi, că “proiectul Spitalului Municipal de Urgență Ploiești are prioritate maximă pentru municipalitatea ploieșteană, promisiunea mea de a construi acest spital pentru cetățenii fiind, în continuare, foarte clară și fermă. Avem nevoie de sprijin pentru finanțarea tuturor pașilor ce trebuie derulați în cadrul acestui proiect, prezența reprezentanților diviziei de investiții a Băncii Mondiale fiind o garanție că suntem pe drumul cel bun. Sunt convins că vom avea o bună colaborare cu specialiștii Băncii Mondiale, susținerea Prefecturii județului Prahova  fiind, de asemenea, un element important pentru noi, în cadrul acestui proiect. Le mulțumesc tuturor pentru angajarea în acest proiect, implicit echipei mele de lucru, care depune eforturi pentru concretizarea acestui obiectiv de investiții foarte important pentru ploieșteni ”.

Întâlnirea cu delegația Băncii Mondiale s-a încheiat, în cursul acestei seri, după o nouă rundă de discuții aplicate, purtate cu echipele mixte de specialitate implicate direct în proiectul Spitalului Municipal de Urgență Ploiești.